Ko je poželjan, a koga želimo izbjeći u kvalifikacijama?

Potencijalna grupa: Hrvatska, BiH, Srbija, Slovenija...

Ko je poželjan, a koga želimo izbjeći u kvalifikacijama?

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas saznati svoje protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Kako to obično biva uoči samog žrijebanja kvalifikacionih grupa, domaća javnost bavi prognoziranjem, maštanjem i analiziranjem potencijalnih protivnika. Svi znaju reprezentacije koje bi valjalo izbjeći, kao i one koje su poželjni protivnici.

Gledajući jakosne grupe, 'na prvu' je lako uočiti da bi se naša reprezentacija mogla naći u istoj grupi sa Hrvatskom i Srbijom. Da bude još interesantnije, zemlje sa prostora bivše Jugoslavije su naši potencijalni rivali i u četvrtom i petom šeširu, pa je teoretski moguće da naša kvalifikaciona grupa bude glasila: Hrvatska, BiH, Srbija, Slovenija (Crna Gora), Makedonija i neko iz šestog šešira (primjerice, Gruzija ili Malta)! U ovakvu grupu je zaista teško povjerovati, ali se u bliskoj prošlosti znalo dogoditi da se tri ex-Yu reprezentacije nađu u istoj grupi (Kvalifikacije za SP 2014.: Srbija, Hrvatska i Makedonija).

Iz prvog šešira bi bilo poželjno izvući Rumuniju ili Vels. Iako su nas obje reprezentacije u prošlosti znale pobjeđivati ili dobro namučiti, treba biti realan i reći da su obje selekcije daleko slabije od Njemačke, Belgije, Portugala, Engleske, Španije i Hrvatske. Vjerovatno bi naša reprezentacija najgore prošla kada bi za protivnika dobila Njemačku ili Španiju, ali i Portugal. Bez obzira što Portugalci nisu na nivou prve dvije navedene reprezentacije, traume iz dva baraža nikada neće izblijediti.

U trećoj jakosnoj grupi nalaze se respektabilne reprezentacije. Ako ćemo birati, neka naš protivnik bude Sjeverna Irska. Iako ni oni nisu naivni, neuporedivo su bolja opcija od Ukrajine, Poljske i Švedske. O Srbiji ne treba previše trošiti riječi. Snažni tim naših istočnih susjeda već godinama pruža očajne rezultate, i s tog aspekta bi naša reprezentacija bila favorit, ali bi ih bilo dobro izbjeći iz nekih drugih razloga koji nemaju previše veze sa sportom.

U četvrtom šeširu su smještene pretežno reprezentacije koje su koplje ispod našeg tima. To se, ipak, ne može reći za Tursku, Izrael i Sloveniju, protiv kojih se ne mogu unaprijed upisati bodovi. Bez ikakve dileme, najpoželjniji protivnik iz četvrte jakosne grupe su Farski Otoci. Iako ova reprezentacija napreduje (pobjede protiv Grčke), miljama su daleko od reprezentacija od kojih bi se trebalo strahovati.

Peti šešir sačinjavaju Kipar, Latvija, Armenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija i Moldavija. Od ovih timova, čini se da bi najnezgodniji protivnik bila Bjelorusija, ali je teško procijeniti ko je najpovoljnija opcija. Neka to bude Latvija, iz razloga što smo u prošlim kvalifikacijama s lakoćom dva puta slavili protiv ove baltičke selekcije.

I, konačno, u šestom šeširu su smještene one najslabije reprezentacije. U moru "amatera", bilo bi poželjno izbjeći Kazahstan i Gruziju. Malta, San Marino, Andora, Luksemburg i Lihtenštajn su, ipak, protivnici protiv kojih je sve ispod šest bodova u dvije utakmice ravno katastrofi.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Prema izboru SportSport.ba, ovako bi izgledale najpoželjnija i najnepoželjnija kvalifikaciona grupa za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

  NAJnePOŽELJNIJA GRUPA NAJpOŽELJNIJA GRUPA
1. grupa Njemačka Rumunija
2. grupa Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina
3. grupa Srbija Sjeverna Irska
4. grupa Turska Farski Otoci
5. grupa Bjelorusija Latvija
6. grupa Kazahstan San Marino

Kada uporedimo ove dvije opcije, shvatimo koliki će faktor u žrijebu odigrati sreća. Ona će nam, čini se, biti neophodna ukoliko želimo izboriti plasman na još jedno Svjetsko prvenstvo. Za kraj, poželimo je našoj reprezentaciji danas!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.