Ko je prvak ako dvije ili više ekipa imaju isto bodova?

Četiri kluba u igri za prvaka

Ko je prvak ako dvije ili više ekipa imaju isto bodova?

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrano je 24. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a do kraja prvenstva očekuje nas neizvjesna borba za titulu.

Četiri kluba, Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg i Željezničar, imaju podjednake šanse za osvajanje naslova, a na kraju bi se teoretski moglo desiti da prvenstvenu trku dvije ili više ekipe završe sa istim brojem bodova.

U Pravilniku fudbalskih takmičenja Bosne i Hercegovine objašnjeno je kako se utvrđuje plasman ukoliko se to desi.

"Ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova plasman se određuje na osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka,s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje većibroj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlikau predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav način ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobnim odigravanjem dvije utakmice po kupsistemu.

Ukoliko je riječ o tri ili više ekipa koji imaju jednak broj bodova, istu pogodak razliku i isti broj postignutih pogodaka, pitanje pobjednika rješava se na neutralnom terenu po jednostrukom bod-sistemu - ako se radi o tri ekipe, odnosno po jednostrukom kup-sistemu na neutralnom terenu - ako se radi o četiri ili više ekipa", navodi se u članu 46 Pravilnika fudbalskih takmičenja Bosne i Hercegovine, te se na kraju dodaje:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Propozicijama takmičenja može se predvidjeti drugačiji način razigravanja za slučajeve kada se u dodatnoj tabeli nađu tri ili više ekipa koje imaju jednak broj bodova, istu pogodak-razliku i isti broj postignutih pogodaka.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.