Kodro: Za poziv Cruyffa je vrijedilo igrati fudbal

Danas će navijati za Osasunu

Kodro: Za poziv Cruyffa je vrijedilo igrati fudbal

Za Mehu Kodru današnja utakmica između Barcelone i Osasune će biti posebna iz više razloga. Proslavljeni bh. fudbaler je svojevremeno imao priliku nastupati na Nou Campu i taj period mu je urezan u posebnom sjećanju, međutim njegova podrška će danas biti usmjerena ka Osasuni. I to zbog sina Kenana koji je prvi strijelac kluba.

U razgovoru za španske medije Meho Kodro je, između ostalog, govorio o sinu Kenanu, njegovom fudbalskom razvoju, a otkrio je i kako je prije dvije decenije na poziv Johana Cruyffa prešao na Nou Camp. 

"Kada Kenan igra ponekad poželim da mu pomognem na terenu", počeo je Kodro i potom nastavio: 

"O sinu mi je teško razgovarati, jer svi kažu da je to subjektivno. Svako voli svoje dijete. Očigledno je da je Kenan napredovao u posljednje dvije ili tri godine, ali sigurno da se u nekim stvarima još može poboljšati."

Ne Kenanovu karijeru, kako kaže, ne želi utjecati. 

"U prošlosti sam mu bio trener u mlađim kategorijama Real Sociedada i bilo je to, naravno, komplicirano. Više za njega nego za mene. Ipak, sada je na njemu da sam shvati neke stvari, a ako me pita za savjet, uvijek ću ga dati. Ovo što sad radi je zrelo, profesionalno i odgovorno." 

Sa Kenanom je razgovarao i o utakmici sa Barcelonom. 

"Da, baš neki dan. Rekao sam mu da igrati protiv Barcelone znači učitak, da je to jedinstveno iskustvo, ali zna se ko je favorit. Logično je za očekivati da Barcelona pobijedi, pogotovo nakon pobjede u derbiju sa Real Madridom."

Iako je za Barcelonu emotivno vezan, ovoga puta će bodriti Osasunu.

"Barcelona je moja velika ljubav, ali kada je dijete u pitanju...", odgovorio je.

Imati fudbalera za roditelja je mač sa dvije oštrice. 

"S jedne strane to vam pomaže i otvara vrata, a s druge strane može biti i pritisak. Ali, ja sam jako ponosan na Kenana kao igrača i kao osobu." 

Prisjetio se Kodro i kako je svojevremeno završio u Barceloni.

"Nakon 25 golova za Real Sociedad kontaktirao me Cruyff i predstavio mi svoj projekat. Razmišljao sam dvije minute, ne više. Kada sam spustio slušalicu, okrenuo sam se i rekao svojoj supruzi: 'Za ovaj poziv je vrijedilo igrati fudbal'. Na kraju sam i otišao u Barcelonu." 

Odlazak Cruyffa na kraju sezone je značio i završetak Kodrine epizode na Nou Campu. Odselio je Mostarac u toplije krajeve. Dres Tenerifea nosio je tri sezone, nakon čega je prešao u Alaves. Od 2000. do 2002. godine nosio je dres Maccabija iz Tel Aviva. To mu je bila posljednja igračka stanica.

Kodro je u sjećanju navijača ostao upamćen po utakmici 11. februara 1996. godine, u 132. prvenstvenom susretu sa Realom. Postigao je dva gola, a upisao je i asistenciju za pogodak Luisa Figa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije