"Kohezija, a ne razdvajanje"

Rodoljub Petković o amandmanima na Statut

"Kohezija, a ne razdvajanje"

U Fudbalskom savezu Republike Srpske smatraju kako su predloženi i usvojeni amandmani dobra stvar za bh. fudbal i da ne bi smjeli biti kamen spoticanja.

Delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskpog saveza Bosne i Hercegovine ispred Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo Nijaz Gracić i Suad Džindo prošle su sedmice u razgovorima za SportSport.ba izjavili kako neće glasati za statut nakon što su UEFA i FIFA usvojile amandmane koje su predložili Fudbalski savez Republike Srpske i predstavnici hrvatskog korpusa.

"Nama je satisfakcija i svima bi to trebalo da bude, jer su predstavnici UEFA i FIFA, odnosno njihovi predsjednici Michel Platini i Sepp Blatter prihvatili argumentovane zahtjeve za određenim amandmanima, koji idu u korist svima", kaže generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković, koji smatra da je reakcija Gracića i Džinde bila uzrokovana pogrešnim tumačenjem.

"Tumačenje je bilo neadekvatno ili je jednostavno nastao problem u kominikaciji. Ne mogu da shvatima zašto bi nekome smetalo tročetvrtinsko glasanje, jer prilikom takvog glasanja ne postoji mogućnost da se izabere neko kome tu nije mjesto. Ovi amadmani pridonose na koheziji, a ne razdvajanju".

"Nijaza Gracića posebno poštujem i cijenim, pogotovo nakon njegovih izjava na Skupštini koje su za cilj imale da se stvori ambijent povjerenja i zato mislim da je sve ovo uzrok neinformisanosti. Vidite, prilikom tročetvrtinskog glasanja u Skupštini ne može se donijeti ni jedna odluka bez saglasnosti delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Primjera radi, ako su za neku odluku bošnjački i srpski delegati, za njeno usvajanje potrebna su još tri glasa iz županija i obrnuto. Niko nikog u tom slučaju ne može majorizovati i nije u redu da dvije strane mogu trećoj birati čovjeka", mišljenja je Petković.

Petković je istakao kako je Fudbalski savez Republike Srpske predložio još neke amandmane, koji imaju za cilj napredak bh. fudbala, a ne njegovo uništenje.

"Mi smo predložili jedan amandman, koji je usvojen, a on se odnosi na to da onaj ko napusti sjednicu i povari kvorum bude odmah eliminisan iz tijela Saveza. Zaista, nama problem nije bio jedan predsjednik, već način biranja, jer nećemo svakoga u Savezu. Potpuno je nevažno ko će biti prvi predsjednik. Vjerujem da bi Ivica Osim bio možda i najbolje riješenje, ukoliko se on odluči za to zbog zdravstvenih problema. Iz mnogo razloga on bi bio pravi izbor", dodao je Petković.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.