Koliko košta fašističko orgijanje? Manje od zapaljene baklje

Savez i klubovi na potezu

Koliko košta fašističko orgijanje? Manje od zapaljene baklje

A. Beganović

Utakmicom Sarajeva i Drine biće kompletirano 1. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon kojeg će se na veliku žalost ponovo pričati o skandaloznom ponašanju navijača Borca.

Derbi susret 1. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Željezničara ponudio je dobru igru, ali i u posljednje vrijeme karakteristično ponašanje navijača kluba iz Banja Luke.

Naime, pred sami kraj susreta sa tribina Gradskog stadiona u Banjoj Luci čuli su se fašistički povici domaćih navijača "Ubij, ubij Turčina".

Ništa novo rekli bismo. Stadioni, kao i sportske dvorane širom Bosne i Hercegovini (ne samo Gradski u Banjoj Luci nego i u Sarajevu, Mostaru, Širokom, Prijedoru...) , godinama unazad su moderne arene na kojima se često okuplja masa kojoj fudbalske utakmice služe za veličanje fažizma ili pak nacionalizma.

Skandiranje "ubij, ubij Turčina" se nažalost udomaćilo u Banjoj Luci. Rijetko koji susret sa sarajevskim rivalima prođe bez tog folklora primitivne mase koja umjesto da slavi sjajnu igru svog tima vrijeđa protivnika na jedan najprimitivniji način.

Ovakvim pojavama na stadionima se jednostavno mora stati u kraj, no vječno je pitanje kako i na koji način. Očito je da bosanskohercegovačko društvo, ovakvo kakvo jeste, to nije u stanju uraditi, pa samim tim sa tom primitivnom masom se moraju obračunati klubovi i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

Istina, pojedini klubovi to i pokušavaju, no mnogo je više onih kojima to ne smeta, koji ne žele da se zamjeraju sa svojim navijačima koji ih pak iz godine u godinu sve više sramote u fudbalskom svijetu.

Dakle, ostao je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, koji je u posljednje vrijeme za klupski fudbal u našoj zemlji uradio dosta dobrih stvari. Međutim, čini se da po ovom pitanju i u krovnoj kući našeg fudbala još uvijek lutaju. Pokušavaju u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ovom sve prisutnijem i ozbiljnijem problemu stati u kraj blagim novčanim kažnjavanjem, no očito je da to ne daje željeni rezultat.

Kazna od par hiljada maraka neće natjerati klubove da ozbiljnije pristupe ovom velikom problemu, koji sa stadiona tjera one normalne navijače, koji su došli uživati u fudbalu, a ne u fašističkom orgijanju primitivne mase.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Stvar je jednostavna ili se bar takva čini iz perspektive normalnog navijača, odnosno običnog ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Klub domaćin zbog fašističkog orgijanja svojih navijača mora biti žestoko kažnjen, a zašto se ne bismo ugledali na UEFA-u, koja osim velikih novčanih kazni u sličnim slučajevima zna suspendirati i stadion, pa i domaćinu zabraniti odigravanje susreta pred navijačima.

Rješenje postoji, samo je pitanje da li postoji iskrena volja i snaga za obračun sa onima koji iz sedmice u sedmicu bacaju ljagu na svoj klub, pa i Premijer ligu. Međutim, rješenje nije to da fašističko orgijanje i zapaljena baklja na stadionu klub koštaju isto. Razlika je ogromna...

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.