Kosorić: Želim napraviti iskorak i otići u inostranstvo

Iskusni defanzivac govorio za SportSport.ba

Kosorić: Želim napraviti iskorak i otići u inostranstvo

S. Mlaćo

Nakon odlaska iz FK Željezničar, iskusni defanzivac Aleksandar Kosorić (30) skratio se u redovima Radnika iz Bijeljine. 

Kosorić je bio na pragu odlaska u inostranstvo, što je i bio njegov glavni cilj, ali to se na kraju nije desilo i odlučio je do kraja minule sezone nastupati za tim iz Bijeljine.

Pokazao se to kao pravi potez, a Radnik je na kraju sezonu završio na šestom mjestu, što je historijski uspjeh kluba. Kosorić se trenutno nalazi na odmoru, a za SportSport.ba je govorio o protekloj sezoni, Radniku, Premijer ligi, planovima za budućnost...

"Svi znamo da sam otišao iz Željezničara sa ciljem da odem u inostranstvo, ali to se nije desilo, te je Radnik bio najkonkretniji i prelomilo je moje prijateljstvo sa predsjednikom kluba Mladenom Krstajićem još iz igračkih dana. Odigrao sam sve utakmice, nastojao da budem što bolji i kada sumiram utiske mislim da je to bio dobar potez. Što se tiče ekipe, bilo je dosta mladih igrača, a u posljednje vrijeme igrao je mladi Besim Šerbečić koji je velika budućnost našeg fudbala i bilo mi je drago da ga naučim svaku utakmicu po jedan segment i ukoliko to dijete napravi fino karijeru, a mislim da hoće, i ja mogu jednim dijelom biti zaslužan", priča Kosorić na početku razgovora.

Radnik iz Bijeljine trenutno je jedan od najorganizovanijih klubova u Premijer ligi, a istog mišljenja je i sam Kosorić.

"Radnik ima stručne ljude. Tu je predsjednik Krstajić, sportski direktor, te generalni direktor Tomić koji jako dobro poznaje fudbal na našim prostorima i trenera Žižovića koji je dugo igrao našu ligu. Klub se bazira na mladim igračima i to je neka budućnost. Ima tu dobrih talenata kao što su Šerbečić, Peco, Beširević, te par momaka iz juniora kao što su Motika i Bradonjić. Nadam se da će se Motika što prije vratiti nakon teške povrede i velika je budućnost u tim mladim igračima", jasan je Kosorić.

Kada smo ga pitali za komentar minule sezone BH Telecom Premijer lige, nije dugo razmišljao da nam ponudi odgovor za koga je navijao.

"Ja sam navijao da Željo uzme duplu krunu, ali generalno Zrinjski je cijelu sezonu imao prednost, te su se desile tom timu lošije igre u drugom dijelu sezone, a bolje igre Željezničara i Sarajeva. Željo je imao tri-četiri kola prije kraja sve u svojim rukama, te mislim da je prelomna utakmca za titulu bila ona u Krupi. Tu je Željo morao da pobijedi i ja sam bio u tim trenucima uvjeren bio da će Željo biti prvak. Na kraju je to bio Zrinjski, te ako pogledamo cijelo prvenstvo oni su to i zaslužili. Generalno, mislim da je poredak na tabeli realan", mišljenja je naš sagovornik.

Prema jednom dijelu javnosti, te mnogim navijačima Željezničara, osvajača titule je odlučio meč između Radnika i Zrinjskog u kojem su Mostarci došli do tri boda pogotkom u sudijskoj nadoknadi iz diskutabilnog jedanaesterca. Kosorić je nastupao na tom meču.

"Zrinjski je došao do pobjede iz jedanaesterca, a ja ne želim da  ulazim u to da li je bio ili ne. Digla je se velika prašina i bacila se sjena na dosta dobrih utakmica i dosta derbija. Mi smo imali šanse i vodili 1:0, imali igrača više te morali dati još jedan pogodak. Ipak, to se nije desilo i to je fudbal, te sastavni dio igre", kaže Kosorić.

Sa Radnikom je imao priliku nastupati na Grbavici, gdje je ostavio poseban trag i bio kapiten Plavih. 

"Emocije su postojale pri svakom dolasku na Grbavicu i Željo je za mene nešto posebno u životu. Kad kažem Željo, mislim na klub, navijače, Grbavicu i Željo je najveći klub u državi. Mnogo mi je dao u karijeri, ali ja dajem sto posto za dres koji nosim, jer mi je najbitnije da pobjedi ekipa za koju nastupam", iskren je Kosorić.

Njegov iznenadni odlazak sa Grbavice donio je različite komentare, ali Kosorić je više puta istakao da je to uradio radi jednog cilja, a to je odlazak u inostranstvo. Na kraju to nije ostvario, pa smo ga pitali, da li se kaje zbog odlaska iz redova Plavih sa Grbavice.

"Bio je cilj odlazak u inostranstvo, a da sam znao da neću otići, možda ne bih ni raskidao ugovor. Što je iza mene gledam kao nešto lijepo i to je u datom trenutku trebalo tako da se desi. Mislim da nisam napravio pogrešan korak, te se nadam da će i slijedeći korak biti dobar za mene", mišljenja je 30-godišnji stoper.

Uskoro mu ističe ugovor sa Radnikom i kako kaže učinit će sve da napravi transfer u inostranstvo.

"U ovih par dana baziran sam na odmor, a akcenat je na odlazak u inostranstvo. Ukoliko do toga ne dođe, prioritet mi je Radnik, jer su tu ljudi bili korektni cijelo vrijeme. Nadam se da ću riješiti egzistenciju, napraviti iskorak i to je moj osnovni cilj".

Uskoro će se naši klubovi koji su izborili plasman u Evropu saznati protivnike. Teško je očekivati neki veliki iskorak, a tog mišljenja je i naš sagovornik

"Tu nam dosta treba sreće u žrijebu. Ukoliko dođu neki uslovno rečeno slabiji protivnici, niko neće imati šanse na našim terenima jer nikome nije poznat toliki fanatizam navijača i da toliko vole klubove kao na Balkanu. Mislim da u tom prvom krugu Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg ne bi trebali imati problema, dok će Zrinjskom biti malo teže. Generalno, svi ti prvaci su ispred nas, te bi prolazak u naredno kolo  bio iznenađenje".

Prije tačno godinu dana Kosorić je upisao nastup za našu "A" reprezentaciju na Kirin Kupu u Japanu, gdje su Zmajevi došli do pobjedničkog trofeja. U petak nam slijedi važan kvalifikacijski meč protiv Grčke, gdje nemamo pravo na kiks.

"Bio sam u Japanu tada, a mislim da reprezentacija nije nikad bila kvalitetna kao sada. Svi igrači su odličnoj formi i mislim da bi se utakmica u petak trebala riješiti u našu korist. Stadion će biti pun, te mislim da svi žele pobjedu i da ona neće doći u pitanje", kazao je na kraju razgovora za SportSport.ba Aleksandar Kosorić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi