Liga 12 postaje realnost, sistem takmičenja važan

Trokružno ili Lige za prvaka i opstanak

Liga 12 postaje realnost, sistem takmičenja važan

Nogometna Premijer liga će u skorijoj budućnosti doživjeti promjene. Liga će se skratiti, ostaje pitanje na koji način i tačno kada. 

Ukoliko Skupština FSBiH usvoji prijedlog IO skraćenje lige kreće od sezone 2016/17, ali pitanje je da li odmah na 12 ili eventualno na 14 klubova pa kasnije 12. Također otvoreno je pitanje kako će i po kojem sistemu biti organizovana. U susjednoj Hrvatskoj smo imali dva modela lige sa 12 klubova. U jednom modelu se igralo nakon 22. kola Liga za prvaka i Liga za opstanak, a igralo se i trokružno.

Svi vjeruju da bi skraćenjem lige naš fudbal dobio određenu kvalitetu, da bi interes navijača, medija također porastao. Međutim, jako je važno vidjeti kako bi liga sa 12 klubova bila ustrojena. Odnosno kako bi se zadržao kakav takav nivo zainteresovanosti ukoliko bi se krenulo sa Ligom za prvaka i opstanak. Jer vrlo lako bi se moglo dogoditi da recimo šestoplasirana ekipa ne može ići niti prema gore niti prema dole ili jednakon tako sedmo ili osmoplasirana u Ligi za opstanak.

U takvoj situaciji bi se opet otvorio prostor za špekulacije, a pitanje je kakva bi posjeta bila na stadionu kod istih tih ekipa, naprimjer u borbi za opstanak. U takvoj situaciji kao moguća solucija mogao bi se koristiti "recept" o prenosu bodova iz prvog kruga. U našem slučaju bi možda prenos bodova iz međusobnog omjera ekipa unutar šestorke mogao biti zanimljivo rješenje. Naravno i tu bi se mogla otvoriti "rupa" pogotovo u drugom dijelu tabele, jer se već posljednjih nekoliko sezona događa da i prije polovine znamo jednog od dva putnika u niži rang. U takvoj situaciji bi oni klubovi iz gornjeg dijela tabele imali prostora za kalkulacije barem u prvom dijelu prvenstva.

Također vrlo je važno pronaći model od kada do kada bi se liga igrala. Sigurno je da smanjenje lige u četverokružnom sistemu donosi povećanje utakmice, zato bi također bilo važno pronaći balans između pauze i broja utakmica koje se moraju odigrati. Naravno, sve ovo su samo pretpostavke. Za nadati se da će stvari u narednom periodu, za sezonu ili dvije biti jasnije i da će upravo u tom periodu klubovi u BiH prebolovati dječije bolesti tipa slabih terena, neuslovnih tribina za gostujuće navijače i ostalih stvari koje već godina prate naše klubove.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.