Loša partija Zmajeva za poraz od 140. reprezentacije svijeta

Izgubili tri boda na početku

Loša partija Zmajeva za poraz od 140. reprezentacije svijeta

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je jedan od najtežih poraza u svojoj historiji, kada kažemo najteži, mislimo na poraz devetnaeste od trenutno 140. reprezentacije na FIFA-inoj rang list.

Teško je izdvojiti svijetlu tačku u našoj selekciju u sinoćnjem porazu od Kipra, kojem se niko nije nadao.

Asmir Begović (5,5): Rijetki se sjećaju kada je reprezentativni čuvar mreže BiH pogriješio kod jedne visoke lopte. Teško se sjetiti kada je Asmir Begović pogriješio uopšte. Ipak, 45. minuta prvog poluvremena i nesporazum sa Bičakčićem kod centaršuta Aloneftisa Zmajeve je koštao primljenog gola u najgorem mogućem trenutku.

Avdija Vršajević (6): Fudbaler Hajduka u prvom poluvremenu bio je itekako aktivan. "Špartao" je Avdija desnom stranom, a nakon njegovog centaršuta u 6. minut Vedad Ibišević je postigao vodeći gol za našu selekciju. U drugom poluvremenu desnom beku naše selekcije ponestalo je preciznosti, te nije uspijevao da probije lijevu stranu Kipra, kako je to činio u prvom poluvremenu. Na kraju je i centaršut za izjednačujući gol Kiprana stigao preko Vršajevićeve strane.

Ermin Bičakčić (5,5): Zajedno sa Begovićem stoper Hoffenheima nosi direktnu odgovornost za izjednačujući gol, dok je kod drugog gola, prilikom kontre Kiprana, zajedno s Šunjićem stajao preširoko. Christofija u onoj situaciji ne bi stigao ni brži igrač od Bičakčića.

Toni Šunjić (5,5): Za razliku od Bičakčića uspijevao je zatvoriti i lijevi bok kada je Lulić ispadao ili ostajao visoko, posljednjih deset minuta proveo je u protivničkom šesnaestercu, ali bezuspješno.

Senad Lulić (5): Lijevi bek Lazija koji lijevu nogu koristi rijetko ili gotovo nikada odigrao je jednu od svojih najlošijih utakmica u reprezentativnom dresu, a u posljednjih pola sata igre djelovao je kao da mu nedostaje svježine. Šta god mislili Lulić nije taj koji može pokrivati cijelu, bilo u odbrani ili u napadu, bilo lijevo ili desno.

Muhamed Bešić (6): Da stasava u sjajnog defanzivnog veznog pokazao je i sinoć. Uz borbenost koja je uvijek na nivou, fudbaler Evertona, nastoji da demonstrira i svoju tehničku prefinjenost što nekada usporava brži protok lopte prema naprijed kada je on potreban, te tako usporava kontra napad. Sinoć je uz pogođenu prečku u finišu meča bio možda i najbolji pojedinac nikad mlađeg veznog reda fudbalske reprezentacije BiH.

Sanjin Prcić (5,5): Od veznjaka U-21 reprezentacije očekivalo se malo više na debiju za seniorsku selekciju, pogotovo kada se našao u početnom sastavu. Na početku meča se nudio, pokušavao, imao dva dobra udarca, dva dobra centaršuta. Brži i pokretljiviji od Misimovića jeste, ali najbolja ispomoć u odbrani nije bio.

Miralem Pjanić (5): Fudbaler Rome koji bi trebao biti nasljednik Zvjezdana Misimovića sinoć se nije uspio nametnuti kao lider. Nedostajala su Miretova proigravanja, opasni udarci. I kada mu se ukazala šansa da spasi, što se spasiti da, Pjanićev udarac sa bijele tačke odbranio je Giorgallides. Nakon meča i sam Pjanić je priznao da je ovo jedna od njegovih lošijih partija.

Tino Sven Sušić (5): Jedno ozbiljnije proigravanje je sve što je fudbaler Hajduka uspio. Sušić koji je gledajući formaciju Sušića starijeg trebao igrati po lijevoj strani opasniji je bio kad je dolazio na desnu stranu. Šta je tamo radio pored Sanjina Prcića, teško je reći.

Vedad Ibišević (6,5): Napadač Stuttgarta ponovo je pokazao da je na pravom upravo onda kada treba da bude. Tako je bilo i u 6. minuti kada je glavom loptu, nakon centaršuta Vršajevića, pospremio u mrežu Kipra. Ganjao je Vedo u napadu, pravio presing na stopersku liniju, oduzeo nekoliko lopti nakon kojih smo bili opasni, ali više od toga nije uspio.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Edin Džeko (6): Novi kapiten fudbalske reprezentacije BiH i njen najbolji strijelac u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u prvih 45 minuta imao je nekoliko opasnih udaraca glavom nakon prekida, ali oni su uglavnom završavali pored gola. Napadač Cityja je izborio penal, koji je zapucao Pjanić, ali napadač njegovog kalibra je odbarni kakva je kiparska morao napraviti koji problem više.

Haris Medunjanin i Izet Hajrović koji su na terenu zamijenili Prcića i Sušića, nisu se uspjeli dovoljno iskazati za ozbiljnije ocjene. Treću izmjenu nismo iskoristili, pardon selektor Sušić nije iskoristio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.