Maestro Zeba, Duljević u reprezentativnoj formi

Ješić preporodio Sarajevo, Plemići ubjedljivi

Maestro Zeba, Duljević u reprezentativnoj formi

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrano je 17. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem je na osam susreta postignuto 18 pogodaka.

Najveći broj pogodaka viđen je u duelima Zrinjskog i Drine (5:0), te Sarajeva i Travnika (4:0), a samo je duel između Radnika i Željezničara okončan 0:0.

Na osam susreta izrečeno je 36 javnih opomena (žutih kartona) s tim što je najviše žutih kartona podijeljeno na susretu Radnika i Željezničara (sedam), a najmanje na susretu Borca i Veleža (jedan). U 17. kolu pokazana su i dva crvena kartona i to direktna. Pocrvenili su fudbaler Željezničara Ognjen Đelmić, te fudbaler Čelika Fenan Salčinović.

Majstor Zeba drži Slobodu na samom vrhu, Zrinjski najubjedljiviji

Lider premijerligaške karavane, FK Sloboda, s minimalnih 1:0 je u Prijedoru savladao Rudar. Izabranici Husrefa Musemića su tokom cijelog susreta bili bolji protivnik i na kraju su zasluženo slavili. Majstorski pogodak iz slobodnjaka, vrijedan tri boda, postigao je Zajko Zeba, igrač zbog kojeg se i dolazi na stadione. Omaleni veznjak je još jednom pokazao o kakvom se majstoru radi. Zrinjski je u Mostaru ugostio Drinu koja se u Zvornik vratila s pet golova u mreži. Plemići su odigrali dosta kvalitetno, a sačuvali su i snagu za posljednji susret u ovoj godini.

Ješićeve trupe gaze, Duljević u reprezentativnoj formi, Osmanović bordo otkriće

Aktuelni bosanskohercegovački prvak, FK Sarajevo, na Koševu je nadigrao Vezire iz Travnika, ekipu koja ih je prije par mjeseci savladala. Slavili su Bordo momci sa 4:0, a osim ubjedljive pobjede navijače Sarajeva raduje i sve bolja igra njihovih ljubimaca. Sarajevo je stiglo do četvrte uzastopne pobjede, a pomalo i tvrdoglavo insistiranje bivšeg sportskog direktora Abdulaha Ibrakovića na dovođenju Miodraga Ješića, iz sedmice u sedmicu se pokazuje kao fenomenalan potez. Od dolaska Ješića na klupu najviše je profitirao Haris Duljević, koji igra u reprezentativnoj formi. Duljević je i u duelu sa Travnikom pružio sjajnu partiju, asistirao je i pogađao, a u nekoliko navrata je i zahtjevnu publiku na Koševu podigao na noge. Osim Duljevića preporodili su se i ostali Bordo fudbaleri, a epitet pojačanja sve više opravdava i Almir Bekić. Srbijanski stručnjak hrabro je u vatru gurnuo i nekoliko juniora, a njegovo veliko otkriće je mladi Adnan Osmanović. Osamnestogodišnji ofanzivni fudbaler povjerenje koristi na najbolji način, a nakon pogotka Slaviji u Kupu, te asistencije u prijateljskom susretu sa Galatasarayjem, postigao je i svoj prvi pogodak u Premijer ligi.

Široki gubi korak, Željezničar od avgusta bez pobjede van Sarajeva

Nakon što u prošlom kolu na Pecari nisu uspjeli savladati Travnik, fudbaleri Širokog Brijega nisu se proslavili niti u 17. kolu. Izabranici Slavena Muse gostovali su u Vitezu gdje su osvojili "samo" bod i sada za vodećom Slobodom zaostaju četiri boda. Višestruki bosanskohercegovački prvak, Željezničar, ni juče nije uspio osvojiti tri boda na gostovanju. Izabranici Edisa Mulalića su se propisno ispromašivali u Bijeljini i na kraju su remizirali sa Radnikom, koji je takođe imao nekoliko izglednih prilika, pa je remi i najrealnij ishod susreta. Treba istaći da Plavi od 9. avgusta kada su slavili u Vitezu, nisu uzeli tri boda van Sarajeva. U međuvremenu su upisali još jednu gostujuću pobjedu i to na Koševu 14. septembra gdje su s minimalnih 1:0 savladali Olimpic.

Borac hvata posljednju slamku spasa, Olimpic sve ugroženiji, remi u Lukavici

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najveće razočarenje dosadašnjeg dijela sezone je aktuelni osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, sarajevski Olimpic. Iako u svom rosteru ima nekoliko provjerenih fudbalera, najmlađi sarajevski premijerligaš se nalazi tek na 12. mjestu tabele sa 16 osvojenih bodova i sve je bliže nižem rangu. U 17. kolu Vukovi su gostovali u Zenici i nisu uspjeli osvojiti niti bod. Čelik je slavio s minimalnih 1:0, te se koliko-toliko učvrstio u sredini tabele. Nakon sedam uzastopnih poraza slast pobjede osjetio je i Borac. Ekipa iz Banja Luke u derbiju začelja je rezultatom 2:1 savladala Velež, te je tako uhvatila posljednju slamku spasa u borbi za goli premijerligaški život, dok su Rođeni svoje kofere za niži rang već davno spakovali. U Lukavici su se sastali Slavija i Mladost, a nakon 90 minuta igre nije bilo pobjednika. Obje ekipe su imale svojih prilika, Slavija nešto više, no po bod ih s obzirom na stanje na tabeli, može zadovoljiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.