Mečevi Slavije i Širokog u optužnici!
Sem Slavije i Širokog, na meti istrage Travnik, kao i jedan susret reprezentacje BiH

Tužilaštvo u Bochumu skupilo sve dokaze

Mečevi Slavije i Širokog u optužnici!

Njemačko Tužilaštvo u Bochumu 21. marta dići će optužnice vezane za namještanje utakmica, među kojima se nalaze i dva meča bh. klubova, Širokog i Slavije.

Tužilaštvo u Bochumu 21. marta će podići optužnice protiv Marija Crvtka i Ante Šapine, a u tekstu optužnice za namještanje dobar dio zauzima utakmica Evropske lige između Širokog Brijega i Bantsa iz Jerevana (0:1), koja je odigrana 9. jula 2009. godine.

Prvooptuženi Ante Šapina je priznao tužiocima kako je u saradnji sa Cvrtkom direktno učestvovao u namještanju spomenute utakmice. Naime, kladioničarska mafija je platila 50.000 eura igračima i sudijama u susretu u kojem je Banats trebao izgubiti, što se, međutim, nije desilo.

Dalje, navodi se kako je Ante Šapina usko sarađivao sa jednim od članova zlatne generacije reprezentacije Hrvatske iz vremena kada su predvođeni Miroslavom Blaževićem bili treći na svijetu, tvrdi Deutsche Welle.

Do Slavije je prije stigao neko drugi


Iako se u tekstu ne spominje ime tog nekadašnjeg fudbalera, gotovo je sigurno da se radi o Davoru Šukeru, koji se također već neko vrijeme nalazi pod istragom Tužilaštva u Bochumu.

Drugi susret bh. klubova koji se nalazi pod istragom je meč Slavije i Aalborga u okviru Evropske lige koji je odigran 16. jula 2009. godine. Ovaj je meč tada završen bez golova, 0:0.

Marijo Cvrtak se na dan utakmice ekipe iz Lukavice nalazio u Danskoj, gdje je sa 60.000 eura potkupio nekoliko igrača i jednog klupskog čelnika Slavije.

Iako u medijima još uvijek nema konkretnih imena, saznajemo da je klupski čelnik Slavije koji je umiješan u namještanje najvjerovatnije nekadašnji predsjednik te ekipe Slavko Tošović, kojeg je bivši Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown još 2004. godine smijenio sa svih političkih funkcija zbog pomaganja u skrivanju optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Međutim, ni ova utakmice nije završila onako kako su Cvrtak i Šapina željeli, a to je poraz Slavije. Tužioci u Bochumu imaju podatke kako su čelnici Slavije ovaj susret već ranije prodali, za sada nepoznatim osobama, koje su pretkle Cvrtka i Šapinu.

Kakva je uloga Davora Šukera i Ćire Blaževića?


Međutim, ovo nije sve što se bh. fudbala i namještanja tiče (ko bi rekao). Kako saznaje SportSport.ba, Tužilaštvu u Bochumu veoma je interesantan NK Travnik, ne zbog uspjeha te ekipe, već zbog većeg broja utakmica koje su navodno namještene zbog dobiti na kladionicama.

Bochumsko tužilaštvo istražuje četiri prijateljske utakmice Travničana, za koje se vjeruje da su namještene, ali za sada je ovaj dio još uvijek na čekanju.

Također, i dalje je tužiocima sumnjiva utakmica reprezentacija Bosne i Hercegovine i Turske, igrana u Zenici i koja je završila neriješeno 1:1. Tužilaštvo u Bochumu posjeduje audio zapise dva presretena razgovora za sada neimenovanih osoba, koje su pokušale dogovoriti namještanje ove utakmice.

Kako neslužbeno saznajemo, u jednom od ovih razgovora sagovornik je bio Davor Šuker, jedan od miljenika tadašnjeg selektora Bosne i Hercegovine Miroslava Blaževića. Samozvani trener svih trenera već je bio ispitivan povodom ovog slučaja pred istražnim organima FIFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.