Mehanizam solidarnosti Željezničaru donosi 700.000 KM?

Profit i za FK Željezničar

Mehanizam solidarnosti Željezničaru donosi 700.000 KM?

M. Šljivak

Edin Džeko sinoć je postao zvanično igrač Rome, a od ovog transfera zahvaljujući mehanizmu solidarnosti velike koristi će imati i višestruki bosanskohercegovački prvak, sarajevski Željezničar.

Vučica je odlučila da otkupi ugovor bh. napadača od Manchester Cityja, a Građani su u ovom transferu, prema pisanju otočkih medija, inkasirali osam miliona funti. Od prodaje Edina Džeke profita ima i Željezničar, tim u kojem je Edin počeo karijeru i to zahvaljujući mehanizmu solidarnosti.

Plavi s Grbavice su imali pravo na 3.25 posto od transfera. To znači da će sarajevski tim, ukoliko su tačna pisanja otočkih medija o visini obeštećenja, inkasirati 260.000 funti, odnosno blizu 700.000 KM, po 0.75 posto pripast će Teplicama i Wolfsburgu, dok će 0.25 posto od ukupnog transfera pripasti Usti nad Labemu u kojem je naš napadač proveo pola godine na pozajmici.

Šta je mehanizam solidarnosti?

Ako Profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, 5% od svakog obeštećenja, izuzimajući obeštećenju za treniranje koja se plaća prethodnom klubu, novi klub će odbiti od ukupnog iznosa te obeštećenje i rasporediti kao solidarni doprinos na klub ili više njih koji je bili uključeni u treniranje i obrazovanje igrača tokom godina.

Solidarni doprinos će odražavati broj godina koje je igrač bio registrovan u relevantnom klubu između sezona kad je navršio 12 i 23 godine, kako slijedi:

- Sezona kad je navršio 12 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 13 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 14 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 15 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 16 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 17 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 18 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 19 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 20 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 21 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

- Sezona kad je navršio 22 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 23 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja) 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.