Meho Kodro - veliki igrač i trener bez trofeja

Predstavljamo kandidate za novog selektora

Meho Kodro - veliki igrač i trener bez trofeja

O Mehi Kodri kao fudbaleru bespredmetno je trošiti riječi, nabrajati sve njegove majstorske karakteristike, golgetersku virtuoznost, njuh za gol...

Bogu hvala, tehnologija je danas razvijena, postoji hiljadu i jedan način upoznati se s Mehom fudbalerom. Oni koji ga bolje poznaju istaći će i njegov dobrućudni karakter. Istinski hercegovački, što objedinjava u sebi oštroumnost, prijatnost, ljudskost, ali i drčnost i inat.

Drži do principa

Nije možda ters koliko neki drugi njegovi uspješni sugrađani, ali da drži do svoga, do principa i da neće podilaziti nikome radi sitnih interesa pokazao je u vjerovatno najkraćem selektorskom mandatu igdje, ikad.

Njegov karakter i njegova osobnost, spremnost da javašluku, mešetarenju i abnormalnostima stane ukraj, koštala su ga već nakon četiri mjeseca selektorske klupe, mjesta trenera nečega što voli više i od Barcelone i od San Sebastijana i Tenerifa.

Meho Kodro je veliki patriota, ali ne način kako se danas patriote doživljavaju i na osnovu čega ostvaruju korist. Meho nikakvu korist od svog patriotizma nije priskrbio, čak ni u igračkim danima kada je nastupao za slavnu Barcelonu. Nikad ga se nije dovoljno cijenilo.

O Kodri kao treneru, za razliku od Kodre kao igrača, teško je donositi bilo kakve zaključke pošto izuzmemo li kratku epizodu u Sarajevu u dosadašnjoj karijeri nije vodio neki "ozbiljniji" tim. Radio je Kodro u Real Sociedadu, ali u B timu ovog španskog kluba, a trenutno s klupe predvodi Servette koji se takmiči u Drugoj ligi Švicarske.

Brzo potrošen

Za njegovog vakta lijepo je igrao bordo-tim, recimo Gojko Cimirot je uz Matu Jajala stasao u ozbiljnog zadnjeg veznog, na koncu postavši najskuplji fudbaler koji je otišao iz Premijer lige. No, nije se Kodro međutim dovoljno dobro snašao u ligi u kojoj nepoznavanje mentaliteta ovih prostora je otežavajuća okolnost.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Da je ostao na klupi Sarajevo vjerovatno ne bi osvojilo titulu te sezone, ali ako je suditi po razvoju događaja na početku njegovog mandata, dobilo bi dosta toga u budućnosti. Uostalom, kao i u reprezentaciji, i na Koševu su ga brzo potrošili.

Legendarni Mostarac u dosadašnjoj trenerskoj karijeri nije osvojio nijedan trofej. Prema podacima sa transfermarkta vodio je 163 seniorske utakmice u kojima je sa svojim ekipama ostvario 65 pobjeda, 50 poraza i 48 remija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi