Meša je pod većim pritiskom nego što je bio Pape na početku

Baždarević ne prepušta ništa slučaju

Meša je pod većim pritiskom nego što je bio Pape na početku

Iza novog selektora Mehmeda Baždarevića je 180 minuta na klupi reprezentacije. Pod njegovim vodstvom reprezentacija je uzela tri boda protiv Andore te je remizirala sa Austrijom u Beču. U situaciji koja je daleko od idealne, Baždarević je napravio ono što je morao, sa tri boda kontra Andore vratio je reprezentaciju u život u kvalifikacijama za Euro, dok je tri dana kasnije, remizirao sa u ovom trenutku dobrom Austrijom.

Podsjećamo, Sušić je prije prve utakmice u kojoj je "morao" pobjediti (Luksemburg) odigrao četiri prijateljske. Debitovao je pobjedom protiv Gane na Koševu (2:1), nakon čega su stigli porazi od Švedske (2:4) i Njemačke (1:3) u gostima, te remi na Grbavici sa Qatarom.

Baždarević do svoje prve utakmice koja je bez obzira na protivnika za nas imala težinu nije odigrao niti jednu kontrolnu, nije čak imao previše vremena niti da se pošteno upozna sa igračima. Činjenicu da do susreta sa Izraelom koji će nas biti posebno važan neće imati reprezentaciju na okupu, novi selektor je prihvatio pa je protiv Austrijanaca ispremiješao formaciju, početnu postavu, što nam govori jedno. Ne prepušta ništa slučaju. Mnogima je tokom mandata predhodnog selektora smetala neka njegova mirnoća na klupi, čak i tvrdoglavost u izboru igrača, formacije.

Sada imamo selektora koji od prve minute stoji uz aut liniju, koji stalno komunicira sa igračima, upozorava. Rekli bi smo od prve do zadnje minute učestvuje u samoj utakmici. Uz to, Baždarević je spreman u samoj utakmici ne prepuštajući slučaju praviti izmjene. Naravno da su mnogi ostali iznenađeni sa tolikim izmjenama u početnoj postavi protiv Austrije, činjenicom da igramo sa jednim klasičnim napadačem.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Međutim, Baždarević je u drugom dijelu mijenjao, pa smo u jednom trenutku imali na terenu Džeku, Ibiševića, ofanzivno raspoloženog Hajrovića. Utiče na igru koliko je to moguće, što automatski podiže atmosferu u ekipi. Možda izgleda da je Baždarević defanzivnije orijentisan, ali čini se da je ipak
ono što se kaže temeljit, do kraja ozbiljan, organizovaniji u pripremi utakmice. Također je itekako važno spomenuti činjenicu da je već sada Baždarević najavio kako će do kraja analizirati ove dvije utakmice, a opet vrlo je moguće da duel protiv Izraela bude nešto sasvim treće u odnosu na ovo što smo vidjeli u ovih pet dana.

U poređenju sa Sušićem, Baždareviću je teže. Dobar dio igrača se muči sa formom u svojim klubovima, rezultatski je pod velikim pritiskom jer nakon dvije utakmice, već treća je ona koju " mora" dobiti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.