Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

Ko će napustiti društvo najboljih?

Milion kombinacija: Pet klubova u borbi za ostanak u eliti

A. Beganović

Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini ušla je u samu završnicu, odnosno ostalo je još da se odigra devet susreta, osam u prvenstvu i jedan u Kupu, a još uvijek se ne zna ko će biti prvak, koja će četiri kluba predstavljati našu zemlju u Evropi i koja će dva kluba napustiti društvo najboljih.

Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, nalaze se u borbi za titulu i sigurno će u narednoj sezoni igrati u evropskim takmičenjima. Bordo tim ima bod više od Plavih, a u posljednjem kolu na Koševu će ugostiti Slobodu. Pobjeda izabranicima Dženana Uščuplića sigurno donosi dugo očekivanu titulu, dok bi u slučaju remija i poraza morali čekati ishod susreta u Zenici gdje na noge, u posljednje vrijeme fenomenalnom Čeliku, stiže Željezničar. Bordo tim je u prednosti i to ne samo bodovnoj, odnosno u posljednjem kolu ima, usudili bismo se reći, lakši zadatak od rivala s Grbavice, koje na Bilinom polju očekuje goropadni Čelik.

Nastupu u Evropi nadaju se Zrinjski, Široki i Olimpic, s tim što Širokobriježani isti mogu osigurati kroz prvenstvo i Kup, dok pak Plemići u Evropu mogu samo preko prvenstva, a Vukovi preko Kupa. 

Revanš susret finala Kupa je u srijedu i od njegovog ishoda će mnogo toga zavisiti. Ukoliko Olimpic osvoji Kup, onda će u subotu u Širokom Brijegu istoimena domaća ekipa i Zrinjski igrati "majstoricu" za izlazak na evropsku scenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski ima tri boda više od Širokog, no svaka pobjeda izabranike Blaža Sliškovića odvest će u Evropu, pošto se ukoliko dva kluba imaju jednak broj bodova gleda međusobni susret, a prvi između ova dva protivnika odigran u Mostaru završio je bez pobjednika (0:0). Ukoliko Široki osvoji Kup, duel na Pecari će biti revijalnog karaktera, odnosno neće odlučivati o izlasku na evropsku scenu.

Kada je ostanak u Premijer ligi u pitanju za isti veliku borbu vodi pet klubova, Slavija, Drina, Vitez, Mladost i Zvijezda.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.