Mirni protesti pred zgradom Nogometnog saveza Federacije BiH

Uoči održavanja sjednice Izvršnog odbora

Mirni protesti pred zgradom Nogometnog saveza Federacije BiH

A. Beganović

Protekla fudbalska sezona pokazala je da u bosanskohercegovačkom fudbalu mnogo stvari još uvijek ne funkcionišu onako kako bi trebale funkcionisati. 

I dok se bh. javnost zabavljala pričama o štimanjima u Premijer ligi, od kojih na kraju ništa nije bilo, u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dešavale su se čudne stvari.

Da u bosanskohercegovačkom fudbalu mnoge stvari nisu postavljene na pravi način pokazala je sama završnica protekle sezone. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine položio je ispit, odnosno nakon posljednjeg kola u Premijer ligi, kojom rukovodi krovna kuća bh. fudbala nisu ostavljeni nikakvi repovi.

Međutim, u entitetskim Savezima, odnosno takmičenjima pod njihovom ingerencijom zavjese na proteklu sezonu još uvijek nisu spuštene. Posljednje kolo u Prvoj ligi Republike Srpske donijelo je nekoliko čudnih rezultata zbog kojih su i neke ekipe bodovno kažnjenje.

S druge strane, u posljednjem kolu Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine sastali su se Mladost i GOŠK. Susret je odlučivao o putniku u Prmijer ligu, no nažalost, o ovom susretu će se još mnogo pričati jer su iz GOŠK-a najavili žalbe UEFA-i. Svega je u Doboju kod Kaknja bilo više od fudbala, a u centru pažnje bile su sudije, koje su odlučile stvari uzeti u svoje ruke. 

Ali, to nije sve. U Nogometnom savezu Federacije Bosne i Hercegovine odlučili su FK Sloga Simin Han zabraniti da se takmiči u Prvoj ligi, iako je ova ekipa na zelenom terenu osigurala plasman u viši rang, pozivajući se na odluku donesenu pred sami početak sezone prema kojoj je Sloga bila obavezna sa dvije omladinske ekipe nastupati u Omladinskoj ligi Grupa Sjever.

Ova odluka, bar prema pisanju službene stranice NS FBiH donesena je nekoliko dana prije početka prošle sezone, ali iz NS FBiH nisu našli za shodno o tome obavijestiti Nogometni savez Tuzlanskog kantona, odnosno za ovu odluku u NS TK-a saznali su tek u decembru.

"Sloga je ispunila sve uslove za plasman u viši rang i mi ćemo se za svoja prava boriti svim raspoloživim sredstvima. Početkom narednog mjeseca u Sarajevu je zakazana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije BiH, a i sti dan biće održani i mirni protesti pred zgradom NS FBiH. Na protestima će biti oko 700 ljudi. Protestima će prisustvovati roditelji 117 dječaka koja treniraju u našem klubu, a pridružit će nam se i simpatizeri Mladosti iz Puračića i Brijesnice, koji su također pogođeni ovom nelogičnom odlukom NS FBiH", za SportSport.ba je izjavio dugodišnji sportski radnik i sekretar Sloge, Munib Subašić.

"Na ovaj način, odnosno mirnim protestima pred zgradom NS FBiH želimo uputiti poruku članovima Izvršnog odbora da ćemo u svojim zahtjevima ustrajati. Plasman u Prvu ligu smo osigurali na terenu i nećemo dopustiti da se s imenom našeg kluba neko tek tako igra. Jedini smo klub u Bosni i Hercegovini koji je vlastita novčana sredstva ulagao u infrastruktru. Dakle, ne govorim ovdje o sredstvima koje klubovima dodjeljuju lokalne zajednice, nego o vlastitim. Preko milion maraka je uloženo u infrastrukturu i preko nas se neće spašavati neki nedodirljivi klubovi. Nećemo dozvoliti da se nečiji apetiti zadovoljavaju preko našeg kluba. Već smo obavijestili MUP Tuzlanskog kantona o protestima, koji će sutra obavijestiti MUP Kantona Sarajevo. Želimo ispoštovati sve zakonske norme", dodao je sekretar Sloge.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Svoje razočarenje nije krio ni Azmir Husić, predsjednik FK Sloga Simin Han.

"Već sam vam u prošlom razgovoru rekao da sam razočaran. Do danas se ništa nije promijenilo, osim što sam razgovorao sa generalnim sekretarom NS FBiH, Edinom Bakovićem, koji me obećao primiti na satanak. No, nakon tog obećanja počeo me izbjegavati, odnosno nikada mi se nije javio na telefon. Angažovali smo i advokatski tim i borit ćenmo se na naša prava", istakao je Husić, čovjek koji je od Sloge ima namjeru napraviti respektabilan klub i iako nailazi na opstrukcije sa svih strana, sasvim sigurnu u svojim namjerama će ustrajati.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.