Misimović: Muslimović i ja ćemo se boriti za reprezentaciju

Naš reprezentativac dao veliki intervju za kineske medije

Misimović: Muslimović i ja ćemo se boriti za reprezentaciju

Zvjezdan Misimović je došao u Kinu kao veliko pojačanje Guizhoua, svjesni su toga i Kinezi, a naš reprezentativac je itekako interesantan kineskim medijima.

Misimović je nedavno dao veliki intervju jednom kineskom mediju. Kineski novinar je intervju otvorio sa pitanjem, zašto je Miske došao u Kinu?

 

"Došao sam u Kinu, a mislim da razlozi nisu bitni. Financijski je ponuda bila jako atraktivna", odgovor je Misimovića. 

 

Da li si zadovoljan prijemom u ekipi, kakve su tvoje impresije?

 

"Osjećam se zaista sjajno. Igrači, treneri, kompletno rukovodstvo kluba me jako dobro ugostilo. Jedva čekam prvi susret za Giuzhou. Kada sam stigao podpredsjednik me predstavio i osjetio sam da sam dobrodošao. Ekipa je trenutno na pripremama, tako da imam dovoljno vremena do prve utakmice da upoznam igrače."

 

Još uvijek nisi upoznao grad u kojem ćeš živjeti, Guiyang?

 

"Nisam još uvijek bio u Guiyangu, tako da ne znam ni kako izgleda. Pogledao sam neke slike na internetu. Znam da je na 1000 metara nadmorske visine. Vjerovatno će mi trebati malo vremena za adaptaciju. Naravno čuo sam za poznato, Maotai vino."

 

Sa tobom u Guiyang dolazi i tvoja porodica?

 

"Naravno, ali treba malo vremena. Kada dobiju vize, oni će doći."

 

 

Ove sezone tvoja ekipa će igrati prvu ligu i azijsku Ligu prvaka, koliko si upoznat sa tim takmičenjima?

 

"Bit će mi zadovoljstvo da igram u oba takmičenja. Kinseki timovi su kvalitetni, sa nekoliko izuzetno dobrih stranih igrača. U Ligi prvaka je isto tako, svi klubovi su jaki i bit će to pravi izazov za mene."

 

U Evropi si igrao u Ligi prvaka, da li misliš da će ti to iskustvo pomoći i u azijskoj Ligi prvaka?

 

"Liga prvaka u Evropi je na jednom mnogo većem nivou, jer su klubovi koji igraju u Ligi prvaka najbolji na svijetu, ali svakako da će mi prethodno iskustvo pomoći i u Aziji." 

 

Ljudi u Kini gledaju Bundesligu i pratili su tvoje nastupe, znaju da si bio najbolji asistent tog takmičenja. Klub je potrošio mnogo novca kako bi te doveo, da li ti to stvara dodatni pritisak? 

 

"Sve te činjenice nisu preveliko opterećenje za mene, jer ja znam koliko mogu. Znam da mogu pomoći ekipi, bitno je samo da igram konstantno. U ovom ciklusu kvalifikacija sam postigao četiri gola, mislim da i to ilustruje moje sposobnosti." 

 

 

Sa tobom u klubu je i tvoj dobar prijatelj, Zlatan Muslimović.

 

"Jeste, 2005., 2006. kada nam se pridužio u reprezentaciji postali smo jako dobri prijatelji."

 

Sigurno nisi očekivao da ćete nakon toliko godina postati suigrači u jednoj tako dalekoj zemlji?

 

"Naravno da se slažem. Igrali smo zajedno u reprezentaciji, ali nikada u istom klubu. Sudbina je htjela da zaigramo zajedno u Kini, a ne u Evropi. Mislim da bi to moglo biti jako dobro za našu reprezentaciju." 

 

Da li si se konsultovao sa njim prije dolaska u klub?

 

"On je želio da dođem u klub. On smatra kako će moj dolazak pomoći ekipi da ostvari svoje ciljeve. Rekao mi je da je Guizhou klub koji je zaista ujedinjen. Svi u klubu, igrači, treneri, svi su prijateljski raspoloženi, puni razumijevanja i ne samo prema domaćim igračima, nego i prema stranim." 

 

Kako gledaš na njegovu budućnost kada je reprezentacija u pitanju? 

 

"Naravno, on je veoma dobar fudbaler. Mislim da će se u budućnosti vratiti u reprezentaciju, borit ćemo se zajedno za pobjede, ne samo u klubu." 

 

 

Kakve su tvoje impresije kada je kineski fudbal u pitanju? 

 

"Još uvijek se nisam upoznao kako treba, tako da nisam baš kompetentan da o tome razgovaram. Iz onog što sam do sada vidio mislim da kineski fudbal ima mnogo prostora za napredak."

 

Koji klub ti je najdraži u Njemačkoj?

 

"Ja sam Bayernovo dijete. U Bayernu sam postao igrač, osvojio sa Bayernom prvo prvenstvo, tako da su moja osjećanja prema Bayernu zaista velika. Drugu titulu sam osvojio sa Wolfsburgom i taj period je za mene zaista prelijep." 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.