Mladim Italijanima važna pobjeda na Grbavici

Novi poraz Tulićevih izabranika

Mladim Italijanima važna pobjeda na Grbavici

E. Škorić, foto: A. Balić

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na Grbavici od vršnjaka iz Italije u pretposljednjem kvalifikacionom susretu za odlazak na EP 2011. godine u Dansku. Gosti su ostvarili minimalnu pobjedu zahvaljujući golu Soriana.

Bh. selektor Branimir Tulić u današnjoj utakmici nije mogao računati na Tonija Šunjića (kartoni), te povrijeđene Edina Višću i Adina Džafića, kao niti na Ognjena Vranješa koji je prekomandovan u A selekciju. Svoj debi imali su Kenan Handžić (Sarajevo) i Muhamed Bešić (HSV).

Našim reprezentativcima je ova utakmcia bila tek za prestiž, dok je Italijanima bila potrebna pobjeda, do koje su na kraju i došli. Azzurri su od prve minute silovito krenuli ka golu Ibrahima Šehića. Prvu pravu šansu propuštaju u prvoj minuti utakmice. Paloschi je došao do lopte nakon pogrešek zadnje linije BiH, potom obišao i Šehića, ali na kraju otišao previše u stranu i šutirao pored gola.

U 8. minutu Pasquato oštro šutira iz "slobodnjaka" sa oko 27 metara, malo iz kosa s lijeve strane, a Šehić uspijeva odbraniti. Minut kasnije, Kiso je pokušao dalekometnim udarcem ugroziti gol Mannonea, no slabo je to izgledalo. U 13. minutu je Okaka iz okreta dobro pucao, ali pored desne stative Šehića.

Nešto kasnije, Pasquato ponovo pokušavac iz slobodnog udarca, ali je Šehić ponovo sjajan na golu. Potom indirektni udarac za Italijane, ali Pasquato sada puca daleko iznad gola. Do kraja prvog poluvremena se rezultat nije mijenjao, a Tulić je u finišu poluvremena ubacio Kenana Handžića umjesto povrijeđenog Nemanje Bilbije.

U 51. minutu nova prilika za goste iz slobodnog udarca. Pasquato kratko dodaje do Okake, ovaj topovski šutira, ali pored gola golmana FK Željezničar. U 63. minutu naši propuštaju dobru priliku. Gostujuća odbrana je napravila kiks, Mujić i Galešić krenuli sami ka golu Mannonea, a na kraju član Partizana iz Beograda šutira visoko preko gola.

Italija je do zlata vrijednog gola stigla u 76. minutu. Kontrapad Azzurra, lotpa došla do Marilunga, koji po lijevoj strani ulazi u šesnaestearac naše reprezentacije, dodaje do Sorina koji šutira sa ruba šesnaesterca, lopta pogađa Subašića i vara Šehića.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao i Italijani su došli do veoma važne pobjede.

BiH - Italija 0:1 (0:0)


Stadion: Grbavica u Sarajevu. Sudija: Alan Black (NRI). Strijelci: 0:1 - Soriano (76). Žuti kartoni: Bunoza, Kiso, Handžić (BIH), Marrone (ITA).

BIH: Šehić (c), M. Bešić, Subašić, Aničić, Bunoza, Sesar /od 70. Kožul/, Mujić /od 85. Mujakić/, Galešić, Bilbija /od 45. K. Handžić/, Haurdić, Kiso. Selektor: Branimir Tulić.

ITALIJA: Mannone, D'Amrosio, Ariaudo, Soriano, Ranocchia (c), Ogbonna, Schelotto, Marrone, Okaka /od 54. Marilungo/, Pasquato /od 60. Fabrrini/, Paloschi /od 84. Mazzotta/. Selektor: Pierluigi Casiraghi.


Grupa 3 kvalifikacija za EP 2011:
1. Wales 13 bodova
2. Italija 13
3. Mađarska 12
4. BiH 6
5. Luksemburg 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.