MUP ZDK održao sastanak s N/FSBiH i zaštitarskim agencijama

Zbog utakmice BiH - Izrael

MUP ZDK održao sastanak s N/FSBiH i zaštitarskim agencijama

U sklopu aktivnosti koje se poduzimaju na osiguranju kvalifikacione utakmice BiH - Izrael koja se igra u petak od 20:45 u Zenici na stadionu Bilino polje, danas je u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, policijski komesar Semir Šut sa saradnicima i članovima Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju pomenute utakmice održao sastanak s predstavnicima N/FSBiH i predstavnicima zaštitarskih agencija koje će biti angažovane na obezbjeđenju iste.

Tema sastanka je bila presjek stanja i poduzetih mjera u pogledu obezbjeđenja ove značajne međunarodne utakmice, kao i postupanja po usvojenom Planu obezbjeđenja, a sve s ciljem finalizacije i utvrđivanja pojedinačnih zadataka svih nosilaca aktivnosti, rasporeda snaga i pozicija, kao i utvrđivanja dinamike i redoslijeda poduzimanja naloženih zadataka. 

Na održanom sastanku su u tom kontekstu precizirani svi detalji obezbjeđenja, te konkretizovane upute kada je u pitanju kontrola i pregled navijača radi sprječavanja unošenja na stadion nedozvoljenih predmeta. Takođe su utvrđeni prilazni pravci stadionu, te utvrđene pozicije i prostori koji će biti pod stalnim video nadzorom.

U završnom dijelu sastanka komesar Šut je naglasio da obezbjeđenje ovako značajne međunarodne utakmice zahtijeva maksimalnu ozbiljnost i profesionalizam, ne samo policijskih službenika, nego i pripadnika drugih agencija i službi koje će na dan održavanja utakmice biti na stadionu i djelovati u okviru svojih nadležnosti. 

Posebno je naglašena obaveza dosljedne primjene Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i Zakona o zaštitarskim agencijama Zeničko-dobojskog kantona.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.