Mustedanagić: Bilo je teško naviknuti se na život u Češkoj

Danas je velika nada Sparte

Mustedanagić: Bilo je teško naviknuti se na život u Češkoj

Jedan od bh. fudbalera koji svoju karijeru gradi u Češkoj je Zinedin Mustedanagić. 

Kapiten juniorske reprezentacije BiH u ovu zemlju je stigao kada je imao svega 13 godina na ramenima. Na njegovom dolasku je insistirala Sparta iz Praga s kojom je tada sklopio ugovor, a zbog FIFA-inih pravila naredne četiri godine je mogao samo trenirati i igrati prijateljske utakmice u dresu češkog kluba. 

Nije bilo jednostavno Mustedanagiću doći u zemlju koju ne poznaje, kao ni jezik koji se govori u njoj, što je ispričao u razgovoru za efotbal.cz. 

"U Češku sam se preselio sa roditeljima. U početku mi je bilo teško naviknuti se, ali kasnije sam u školi polako naučio češki jezik, dok sam na treninzima uvijek morao stajati na kraju linije i nakon što svi odrade vježbu znao bih šta se traži od mene." 

Na pitanje zašto je odlučio doći u Češku iz BiH, odgovorio je: 

"Zbog života. U mojoj zemlji uslovi za život su prilično teški, a u potrazi za boljim i, naravno, zbog fudbala došao sam sa porodicom u Češku", kaže Mustedanagić i potom nastavlja: 

"Uslovi za mlade igrače u BiH su mnogo lošiji u odnosu na ono što danas imam u Češkoj. Navest ću i primjer. Obično se u BiH trenira i igra na jednom terenu, dok Sparta ima osam njih. Iako se za profesionalni fudbal obično vežu priče o novcu, ja ga igram isključivo jer ga volim", dodao je Mustedanagić. 

Ne krije Mustedanagić da mu je bilo teško u početku kada nije mogao igrati zvanične utakmice. 

"Patio sam jer sam mogao igrati samo na turnirima i prijateljskim utakmicama, ali sam znao da moram biti strpljiv. Srećom, dočekao sam dan da zaigram u prvenstvu i ove godine sam imao priliku igrati i za prvi tim Sparte." 

Mustedanagić je ove zime odlukom Sparte poslan na kaljenje u Duklu iz Praga, gdje će sasvim sigurno dobijati više minutaže koja će mu mnogo značiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi