Na današnji dan preminuo je Mustafa Hukić - Huka

Prije 18 godina

Na današnji dan preminuo je Mustafa Hukić - Huka

O. Lekić

Na današnji dan prije 18 godina u saobraćajnoj nesreći život je izgubio Mustafa Hukić – Huka, legendarni fudbaler, kapiten i trener tuzlanske Slobode.

Odrastao je u tuzlanskoj mahali Mejdan gdje je napravio prve fudbalske korake, a bio je član Slobodine zlatne generacije, koja je 1977. godine igrala u Kupu UEFA. Kasnije je igrao za Osijek, Adanu (Turska) i rekreativno za San Jose, a upisao je i nekoliko nastupa za selekciju SFRJ.  Za Slobodu je debitovao sa svega 16 godina, i to nakon što je prošao sve selekcija kluba sa Tušnja. Za Slobodu je odigrao čak 281 prvenstveni susret u kojima je postigao 25 golova i bio je istinski vođa i kapiten najbolje generacije tuzlanskih fudbalera svih vremena. Za reprezentaciju nekadašnje Jugoslavije odigrao je pet utakmica. Debitovao je 30. januara 1977. u Bogoti protiv Kolumbije (1:0), a poslednji put za "plave" nastupio 3. jula 1977. u Buenos Airesu protiv Argentine (0:1).  

U postratnoj BiH postaje šef stručnog štaba Slobode, a zajedno sa Fuadom Muzurovićem, u ulozi prvog trenera, udara temelje A reprezentacije BiH. Otišao je iznenada, nakon sezone kada je sa Slobodom nanizao devet uzastopnih pobjeda i izborio plasman u play-off, koji nikada nije odigran. Sloboda je te 1999. godine imala šampionske ambicije, ali je pogibija Mustafe Hukića – Huke ostavila neizbrisivu prazninu koja, prema mišljenju mnogih, ni danas nije nadoknađena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi