Najavljen spektakl: Na Mojmilu Baždarević, Baljić, Bolić...

Manifestacija "I Tirana i Marakana"

Najavljen spektakl: Na Mojmilu Baždarević, Baljić, Bolić...

  U hotelu "Europa" održana je konferencija za medije povodom revijalne utakmice "I Tirana i Marakana". 

Revijalna utakmica će biti odigrana sutra, 16. decembra, u dvorani Ramiz Salčin i na njoj će nastupiti fudbaleri koji su odigrali prve dvije utakmice za reprezentaciju Bosne i Hercegovine protiv Albanije i Brazila. 

Na spisku prvog selektora Fuada Muzurovića našla su se 23 imena koja su dala veliki doprinos u stvaranju reprezentacije Bosne i Hercegovine, a to su:

Mehmed Baždarević, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Blaž Slišković, Muhamed Konjić, Vlatko Glavaš, Vedin Musić, Nermin Šabić, Bakir Beširević, Mirza Varešanović, Admir Smajić, Nudžein Geca, Almir Turković, Senad Repuh, Senad Brkić, Pavo Dadić, Esmir Džafić, Said Fazlagić, Amir Osmanović, Sead Osmić, Samir Šabanović, Asim Hrnjić i Enes Demirović. 

"Tirana i Marakana su simbol nečega što se ranije desilo. Željeli smo ovakvo nešto napraviti i prošle godine, ali tada nije bio najbolji ambijent zbog ispadanja u baražu od Republike Irske. Ovo će biti prilika da se podsjetimo početaka reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je kroz historiju imala mnogo uspona i padova. Naš tim je sada stabilan i jako mi je drago što ćemo obilježiti ovaj jubilej", kazao je generalni sekretar N/FSBiH Jasmin Baković. 

"Ovo me asociralo na okupljanje reprezentacije u Zagrebu kada je bilo samo devet igrača. Sada imamo mnogo više igrača i nadam se da su svi zdravo i dobro. Utakmica u Maunasu je bila ključna za nas kako bi se našli u šeširu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. To je meč za nezaborav. U jednom momentu smo govorili da, ako igrači iz Ljubljane ne dođu, da zaigramo gospodin Fazlagić direktor reprezentacije i ja kao selektor jer nemamo igrača. Na svu sreću, uspjeli smo se skupiti i odigrati utakmicu u kojoj smo izgubili rezultatom 2:0. Dugujem zahvalu svima koji su nam omogućili da odigramo ovu utakmicu, a radujem se i što će se sutra u dvorani pojaviti svi koji su u tom periodu nastupali za reprezentaciju BiH", rekao je tadašnji selektor Fuad Muzurović. 

Sutrašnjoj revijalnoj utakmici se raduje i Mehmed Baždarević koji je u tom periodu nosio dres BiH.

"Vratile su mi se uspomene nakon Muzurovićevih riječi. Sretan sam što sam bio dio ovoga. Svi znamo šta danas znači N/FSBiH u Evropi i svijetu, jednostavno ima svoje ime i prezime. Novinari i igrači koji su godinama igrali dali su sve da naša reprezentacija ima lijep ugled u svijetu fudbala. Volio bih da mogu igrati još za reprezentaciju jer su danas tu odlični igrači, ali sam sretan jer sam bio dio historije. Ovo je prilika da se sjetimo svih koji su igrali i na bilo koji način bili dio nas", riječi su Mehemda Baždarevića. 

Početaka reprezentacije se prisjetio i novinar Fuad Krvavac koji je ispričao da je putovanje u Brazil trajalo 13 dana da bi igrali 90 minuta, a riječ je dobio i Emir Delić ispred Asocijacije sportskih novinara. On je istakao da je ideja došla od kolege Sinana Sinanovića i da su zajedno odlučili predložiti N/FS BiH odigravanje jedne ovakve utakmice. Cilj nije samo da se odigra, već i da se igrači iz te generacije ponovo sretnu i druže.

Revijalna utakmica, koja se igra sutra od 18 sati, će biti humanitarnog karaktera i ulaznice se mogu nabaviti u Ferhadiji i ispred dvorane Ramiz Salčin po cijeni od 5 KM. Sav prihod će biti uplaćen na račun Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ Sarajevo.

Plan je da ekipa bude podijeljena na 'plave' i 'bijele', a jedan tim će s klupe predvoditi Fuad Muzurović, dok će drugi Mišo Smajlović. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi