Napadači bez gola, majstorija Sušića u "prokockanom" derbiju

Učinak Zmajeva

Napadači bez gola, majstorija Sušića u "prokockanom" derbiju

Klubovi svih fudbalera sa spiska selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safeta Sušića, za početak kvalifikacija za EURO 2016, startali su sa svojim nacionalnim šampionatima.

Asmir Begović je sa svojim Stoke Cityjem u okviru 3. kola gostovao na Etihadu kod aktuelnog šampiona Engleske, Manchester Cityja, i priredio veliko iznenađenje. Popularni Lončari slavili su sa minimalnih 1:0, a pored prve pobjede Stokea u novoj sezoni svakako raduje činjenica da je naša "jedinica" uspjela upisati "clean-sheet" na jako teškom gostovanju.

Za razliku od prošlog kola, novi kapiten našeg najboljeg nacionalnog tima, Edin Džeko, ovaj susret je počeo na klupi. Dijamant je u igru ušao u 63. minuti utakmice umjesto Aguera, ali do kraja meča nije uspio da ugrozi svog reprezentativnog kolegu.

Svoj premierligaški debi u dresu Evertona upisao je i mladi veznjak Muhamed Bešić. Ipak, reprezentativac BiH neće ga pamtiti po dobrom jer je Chelsea protutnjao Goodison Parkom slavivši sa 6:3, a Bešićev prvi kontakt sa loptom bio je presudan za šesti gol Plavaca iz Londona. U želji da atraktivno petom odloži loptu svom saigrači Bešić je bio neoprezan, a Mikel je iskoristio njegovu grešku, te odlično istrčao kontru i uposlio Diega Costu koji je pogodio za konačnih 6:3.

Još jedan duel dvojice bh. reprezentativaca igrao se ovoga vikenda. Ermin Bičakčić i Sejad Salihović sa svojim Hoffenheimom gostovali su kod Hajrovićevog Werdera. I dok su dvojica strijelaca iz gostujućeg susreta sa Slovačkom u kvalifikacijama za SP svoje mjesto našli u početnim sastavima, Salihović je utakmicu počeo na klupi za rezervne igrače. U susretu koji je završen bez pobjednika (1:1) Hajrovića je u 61. minuti zamijenio Bertels, dok je Salihović priliku za igru dobio u 73. minuti umjesto Elyounoussija.

Vedad Ibišević je odigrao cijelu utakmicu u kojoj je Stuttgart sa 2:0 poražen od Kolna, i to pred domaćom publikom. Remi bez golova između Freiburga i Borussije M'gladbach Mensur Mujdža je odgledao sa klupe za rezervne igrače, a Sead Kolašinac je zbog teške povrede ligamenata koljena remi u derbiju njegovog Schalkea sa Bayernom gledao putem TV-a.

Proteklog vikenda odigrano je i prvo kolo italijanske Serie A, a Roma na samom početku nije imala baš lagan zadatak. Ipak, Vučica je gotovo rutinski slavila na Olimpicu protiv Fiorentine sa 2:0, a Miralem Pjanić je svih 90 minuta proveo na travnjaku. S druge strane gradski rival Lazio je poražen na gostovanju kod Milana sa 3:1, a Senada Lulića je u 73. minuti zamijenio Mauri. Brzonogi bh. fudbaler koji je u 37. minuti zaradio žuti karton igrao je lijevo u veznom redu u formacij 4-3-3, dok je ispred njega igrao Keita.

Haris Medunjanin je u domaćem  remiju svog Deportiva protiv Rayo Vallecana (2:2) odigrao svih 90 minuta, a klub bh. reprezentativca izbjegao je poraz zahvaljujući penalu koji je u petoj minuti sudijske nadokande realizovao Cuenca, a najstrožiju kaznu za tim sa  Riazora iizborio je bh. reprezentativac  Haris Medunjanin koji je bio jedan od boljih na terenu u sastavu Deprotiva.

Jedno od novih imena na spisku seletora Safeta Sušića jeste mladi reprezentativac BiH je Sanjin Prcić. Nakon promjene sredine, prelaska u Rennes, i riješenih nesporazuma sa selektorom Prcić igra odlično u svom novom klubu. Ovoga vikenda je u okviru 4. kola francuske Ligue 1 u pobjedu na gostovanju kod Caena od 1:0 Prcić u igru ušo u 59. minuti susreta.

U Turskoj je odigrano prvo kolo, a ekipa İstanbul Başaksehira, našeg Edina Višće na domaćem je terenu remizirala protiv Kasimpase (1:1). Na povratku u elitni razred turskog fudbala nekadašnji fudbaler Željezničara odigrao je svih 90 minuta.

Fudbaleri Aalena i K'lauterna remizirali su u jednom od derbija četvrtog kola njemačke Cvajte, a Jasmin Fejzić stajao je na golu Aalena tokom svih 90 minuta utakmice. 

Avdija Vršajević i Tino Sven Sušić su sa svojim Hajdukom igrali veliki hrvatski derbi protiv Dinama. Do 71. minute Bili su na Poljudu imali vodstvo od 2:0, a strijelac sjajnog gola za vodstvo Splićana bio je upravo Sušić u 8. minuti meča. Ipak, nakon što je Čop u 71. smanjio na 2:1, a potom u prvoj minut sudijske nadokande pogodio za 2:2, u četvrtoj minuti klub sa Maksimira stigao je do totalnog preokreta golom Henriqueza. Sušić je odigrao svih 90, dok je Vršajević u 76. minuti meča zamijenio Nižić.

Kuban Krasnodar jedno je od najpozitivnijih iznenađenja ruske Premier lige, a nakon šest odigranih kola klub Tonija Šunjića nalazi se na trećoj poziciji sa 14 osvojenih bodova. U posljednjm kolu slavili su sa minimalnih 1:0 na gostovanju kod posljednjeplasiranog Arsenala, a bh.. defanzivac odigrao je cijeli meč.

Ognjena Vranješa, koji je kao član Elazigspora dobio poziv za reprezentativno okupljanje, nije bilo u sastavu ovoga kluba u prvom je kolu Prve lige Turske. Elazigspor je poražen sa 4:0 na gostovanju kod Osmanlıspor, a među fudbalerima čiji su brojevi za ovu sezonu predstavljeni na zvaničnoj klupskoj stranici nije bilo imena i prezimena bh. reprezentativca.

Ispadanje Salzburga iz play-offa Lige prvaka najbolje je iskoristio Sturm našeg Anela Hadžića koji je sa 3:2 slavio u Mocartovom gradu. BH. reprezentativac upisao je svih 90 minuta, uz žuti karon koji je zaradio 17 minuta prije kraja utakmice zbog jednog oštrijeg starta. Za Sturm ovo je bila tek druga ovosezonska pobjeda u dosadašnjih sedam kola.

Kada je riječ o trojici fudbalera sa spiska koji stižu iz domaće BH Telecom Premijer lige, ni jedan od njih na okupljanje ne dolazi sa pobjedom. Zakarićev Široki Brijeg remizirao je na gostovanju kod Borca (1:1), Cimirot i Sarajevo odigrali su samo 2:2 na Koševu sa Travnikom, dok je Dujković kumovao porazu Zrinjskog na gostovanju kod Slobode u Tuzli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.