Selektor juniorske fudbalske reprezentacije BiH Toni Karačić

"Napravićemo sve da se kvalitetno spremimo za kvalifikacije"

D. Kurbegović

Selektor juniorske fudbalske reprezentacije BiH Toni Karačić je rekao da će ovo okupljanje iskoristiti da se što kvalitetnije pripreme za kvalifikacijski ciklus. 

Juniorska reprezentacija od ponedjeljka boravi u Trening centru u Zenici, a sutra će u Tešnju odigrati prijateljsku utakmicu protiv GOŠK-a.  

"Odradili smo već dva treninga jučer. Nisu nam se svi igrači odazvali. Ovo je praktično prvo okupljanje ove selekcije nakon izlaska iz U-17 reprezentacije, pa ćemo iskoristiti ovaj period da se što kvalitetnije upoznamo, da igrače upoznamo sa nekim principima na osnovu kojih ćemo selektirati igrače za ovu selekciju. Također, odigraćemo prijateljsku utakmicu u Tešnju protiv TOŠK-a i ovom prilikom im čestitam na 90 godina postojanja kluba. Ta utakmica će nam sigurno poslužiti da dobijemo kvalitetniju sliku ove reprezentacije", rekao je Karačić.

Ova selekcija igrača iza sebe ima dva nastupa na Evropskim prvenstvima u kadetskoj konkurenciji. 

"Istina je da su ovi momci napravili prvi istorijski uspjeh, kada su se plasirali na Evropsko prvenstvo i očekivanja od ove reprezentacije su sigurno visoka, a mi ćemo pokušati napraviti sve. Međutim, možemo ostavili smo prevelik prostor ovoj selekciji, da nije imala nikakvih aktivnosti. Pokušaćemo napraviti sve da se što kvalitetnije pripremimo za ovaj kvalifikacijski ciklus", poručio je Karačić.

Pojedini igrači ove selekcije već su debitovali za seniorske timove u svojim klubovima. 

"To je za svaku pohvalu, ali ne treba na te igrače stavljati pritisak. Oni se trebaju pravilno razvijati. Ovo im je idealna liga da se mogu razviti i sazreti u prave igrače. Volio bi da iskoriste svoje vrijeme igranja u domaćim klubovima u punom kapacitetu, ne bih volio da im to samo posluži da se mogu dignut i otići u neke veće lige i klubove"; rekao je Karačić.

Selekcija igrača do 19 godina par puta je bila na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo, ali definitivno sreća im nije bila saveznik.

"Imali smo prošlu generaciju juniora dosta dobru i bili smo nadomak Evropskog prvenstva. Istina je da je sistem takmičenja za U-19 selekciju puno strožiji, jer samo osam reprezentacija učestvuje na evropskom prvenstvu za razliku od U-17 gdje 16 reprezentacija učestuje. Ogromna je razlika u ove dvije selekcije. Mi ćemo pokušati napraviti sve da se prije svega dobro pripremimo i organizujemo", rekao je Karačić i dodao: 

"Prvo ovaj kvalifikacijski ciklus gdje smo mi domaćini trebamo shvatiti maksimalno ozbiljno gdje sa nama igraju reprezentacije Francuske, Gruzije i Andore. Primjera radi Gruzija je igrala evropsko prvenstvo gdje je pet igrača koji još imaju pravo nastupa u juniorima su bili starteri. Igrali su dosta kvalitetan fudbal, ne smijemo ih podcijeniti i pomisliti da su lagan protivnik. Francusku smo pobijedili 2:0 u gostima, ali smatram da se radi o reprezentaciji koja će biti puno kvalitetnija. Sigurno je da neće biti laganih utakmica". 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi