"Navijači su frustrirani, nisu imali osjećaja za realnost"

Baždarević komentarisao kvalifikacije

"Navijači su frustrirani, nisu imali osjećaja za realnost"

M. Šljivak

Mehmed Baždarević nije uspio reprezentaciju BiH odvesti na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Naša selekcija je završila kao treća u grupi iza Belgije i Grčke, pa je i odlazak u baraž ostao samo san. 

Baždarević tvrdi da je za veće domete Zmajevima bio potreban veći kvalitet, ali i mnogo jača konkurencija u nacionalnom timu.

"Nedostajalo nam je dodatno kvaliteta. Ne bi škodilo da smo na pojedinim mjestima u ekipi imali veću konkurenciju. Ključni igrači su nam često bili odsutni, ostali smo bez Mujdže i Lulića, a u najbitnijim utakmicama nije bilo ni Pjanića. Nismo imali ni sreće. Protiv Grčke smo primili gol u 97. minuti i to je bio gol zbog kojeg nećemo igrati u baražu. Također, protiv Kipra je Džeko promašio loptu pri rezultatu 2:0. Mogao je riješiti meč kojeg smo na kraju izgubili. Dobar posao je odrađen, nemam više šta reći, ali nedostajalo je sreće", istakao je Baždarević.

Priznao je kako je ovo njegov neuspjeh, ali tek prvi na klupi reprezentacije.

"Svi govore o mom novom neuspjehu, ali ako se računa moj mandat, ovo je prvi neuspjeh.  U kvalifikacijama za Euro imali smo odlične nastupe, igrali smo odličan fudbal. Istina je da smo razočarani, ali smo odradili dosta na rekonstrukciji ekipe. Pripremio sam dobru podlogu za budućnost u ovim kvalifikacijama", rekao je Baždarević.

Uvjeren je kako će bh. selekcija već u narednim kvalifikacijama biti konkurent za velike stvari.

"Vjerujem u ovu reprezentaciju. Iako ćemo ostati bez nekih fudbalera, postoje dobri mladi igrači koji čekaju svoju šansu. Nemamo mnogo igrača u velikim evropskim klubovima, ali imaćemo konkurentan tim za naredne kvalifikacije", smatra Baždarević.

Igrači koji će se oprostiti od reprezentacije su poznati, ali se još čeka potvrda.

"Još uvijek ne mogu reći ko odlazi. Luliću su 33 godine, Spahić je već prestao igrati, a bio je jedan od najboljih fudbalera naše selekcije. Mislim da ne bismo izgubili utakmice od Kipra i Belgije da je on bio tu. Također, Salihović ima 32 godine, ali sve zavisi još od mnogo stvari. Još uvijek ne znam hoću li biti selektor, jer mi ugovor ističe 25. oktobra", dodaje Meša.

Trenerska karijera ići će dalje bez obzira na to da li će ostati selektor. Želje je ipak nastavak saradnje.

"Zašto da ne? Smatram da smo, usprkos negativnom rezultatu, odradili dobar posao, posebno u kvalifikacijama za Euro. Ponavljam, nedostajalo nam je dosta bitnih igrača u ovim nastupima i morao sam dosta kombinovati. Uvijek sam motivisan za pravi posao, ako ne ostanem tu, život ide dalje.  Što se mene tiče, ovo je bilo bogato iskustvo i želim nastaviti dalje. Ako ne budem ja selektor, poželjeću mom nasljedniku svu sreću".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Imao je Baždarević šta reći i navijačima Bosne i Hercegovine.

"Znam da su navijači frustrirani, ali oni su malo previše sanjarili. Nisu imali osjećaja za realnost. Previše je bilo miješanja u izbor igrača, uglavnom jer smo u prošlosti imali zaista fantastične igrače čiji odlazak nismo prebolili. Platili smo cijenu za to. Nemamo danas mnogo velikih igrača. Osim Džeke i Pjanića, ko su ostali? Smatram da bi najbolje bilo da nastavimo dalje i da izgradimo nešto, ali ponavljam, ako dođe neko drugi, poželjeću mu sreću", rekao je Baždarević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi