Navijačka furka: Baklje, topovski udari i oponašanje majmuna

Bez navijačkih nereda se ne može

Navijačka furka: Baklje, topovski udari i oponašanje majmuna

A. Beganović

Jedan od derbija 5. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Čelika i Sarajeva obilježili su navijački neredi zbog kojih je u jednom trenutku susret bio i prekinut.

Duel između Čelika i Sarajeva, koji je završio bez pobjednika, ponudio je ne pretjerano dobru, ali borbenu igru na terenu, te velike navijačke nerede na tribina.

Baklje, petarde, topovski udari i međusobno vrijeđanje navijača dva kluba su nešto na šta smo se navikli, odnosno od te navijačke furke već godinama se ne može pobjeći, ali u Zenici se danas desilo i nešto što nije toliko karakteristično za naše prilike. Naime, tamnoputi nigerijski igrač FK Sarajevo, Harmony Ikande, na Bilinom polju je doživio ono čemu se sasvim sigurno nije nadao kada je dolazio u Bosnu i Hercegovinu.

U nekoliko navrata dio navijača domaćeg kluba oponašao je zvukove majmuna, te su na taj način vrijeđali Ikandea i u isto vrijeme su bacili mrlju na bh. fudbal u cjelini. Na žalost, ništa pametnije od zvukova džungle nisu bh. navijači uspjeli pokupiti od kolega sa evropskih tribina. Ako ima kakva glupost, jasno je da ne žalimo nikome dopustiti da u njoj bude bolji od nas, pa smo i u zemlji gdje su crnci egzotika uspjeli izazvati rasistički problem.

Vrijeđanje na rasnoj osnovi je strogo kažnjivo od UEFA i FIFA, pa i samih članica ovih organizacija, tako da bi Čelik od strane Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine mogao biti žestoko kažnjen, a sudije susreta bi u budućnosti, ukoliko se nešto slično desi, iste trebali odmah prekinuti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, to nije sve, odnosno svoj šou imao je i dio navijača Sarajeva, koji su na tribinu gdje su bili smješteni domaći navijači bacali baklje i petarde, a u par navrata čuli su se i topovski udari. Zbog takvog ponašanja gostujućih navijača u akciju su morali i pripadnici specijalnih policijskih snaga, koji su slobode lišili tri navijača bordo tima od čega su dvojica prošla samo sa prekršajnom prijavom, a jedan je zbog napada na službenu osobu zadržan u pritvoru.

Derbi je prošao, pobjednika nije bilo, a treće poluvrijeme duela Čelika i Sarajeva biće odigrano na narednoj sjednici Disciplinske komisije, koja svojim blagim kaznama navijačima koji na utakmice ne dolaze da bi uživali u dobrim potezima, driblinzima ili golovima, samo daje dodatni vjetar u leđa za nove ispade. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.