NGG za Čelik: Odlazimo, izvolite gradonačelniče!

Odlaze iz kluba

NGG za Čelik: Odlazimo, izvolite gradonačelniče!

Neformalna grupa građana za Čelik obratila se javnosti saopštenjem kojim poručuju da odlaze iz kluba.

Njihovo saopštenje prenosimo vam u cjelosti:

"Kada se usvojio statut početkom godine bili smo svjesni da pred svima nama predstoji još mnogo borbe za Čelik o kakvom sanjamo. Bili smo svjedoci podmetanja mnogih klipova za vrijeme borbe za novi statut i znali smo da ćemo se susretati s brojnim preprekama u procesu stabilizacije voljenog nam kluba. Međutim, zapelo je tamo gdje je malo ko očekivao – tamo gdje nije smjelo zapeti nikad.

Nakon svih dešavanja očito je da su gradske vlasti na čelu s Fuadom Kasumovićem izigrale povjerenje građana i prekršile data obećanja te da im spas Čelika nije u interesu. Naša nastojanja da se problem reprograma riješi što prije i odugovlačenja od strane Grada Zenice su doveli do medijskog rata koji ide na štetu samo našem Čeliku jer se rješenje ne nazire, a vremena je sve manje.

Od početka djelovanja, zajedno smo sa UG Robijaši 1988 radili isključivo u interesu kluba u nastojanju da se izborimo za Čelik od kojeg niko neće imati interes. Jasno nam je da smo kao takvi smetnja onima koji odlučuju o njegovoj sudbini, ali očito da svojim zadržavanjem u klubu dovodimo u pitanje njegovo postojanje, jer se reprogram očito neće riješiti dok su naši članovi u klupskim strukturama.

S obzirom da su, iz krugova bliskih gradonačelniku, do nas došle informacije da članovi NGG „Za Čelik“ predstavljaju smetnju u klubu za potpisivanje reprograma donijeli smo odluku u interesu Čelika – ne želimo klubu stajati na putu. Pošto je jasno da Gradskoj vlasti ne odgovara transparentni način rada na kojem smo insistirali, donijeli smo zajedničku odluku da podnesemo ostavke na sva mjesta koja su u klubu obnašali naši članovi i to na jedno mjesto u Upravnom odboru, na pozicijama generalnog sekretara i portparola, u prelaznom Tehničkom odboru Skupštine te i kompletan tim koji je vodio i pomagao rad kluba.

Svjesni smo da će se u narednom periodu našim odstupanjem početi raditi na scenariju ulaska ljudi bliskih gradonačelniku u klub i to putem Nihada Perče i ostalih gradonačelnikovih intimusa kako bi se nastavila mešetarenja za lični interes. Tada će vjerovatno splasnuti priče o ugroženim borcima, plavim vodama, desetogodišnjim planovima i ostalim izgovorima za nerealizaciju reprograma „jer Grad nema novac za realizaciju reprograma“. U konačnici to vrlo lako može rezultirati famoznim najavljenim novim klubom – dužni smo upoznati javnost da su već u toku pripreme za preimenovanje FK Rudar Zenica u KF Zenica, novi politički projekat za nastavak diktature nad sportom u Zenici uz konačno gašenje Čelika, te skrivanje svih malverzacija i krađa tokom posljednjih 20 godina i ostavljanje radnika kluba na ulici koji će ostati bez svojih poslova, ali i mogućnosti da odu u penziju zbog nepotpisivanja reprograma.

Odluka o našem povlačenju je donesena isključivo u interesu Čelika jer postoji barem mala šansa za potpisivanje reprograma, makar s podobnim ljudima na čelu. No ipak, to je kakva – takva nada za nastavak postojanja i funkcionisanja kluba kojeg ipak neće biti lako ugasiti pored 814 članova.

Zbog svega navedenog, ovlasti sazivanja skupštine prebacujemo na Upravni odbor kojem još uvijek traje mandat. Za sve razgovore glede Čelika stojimo na raspolaganju nakon potpisivanja reprograma.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Stoga, iako nismo zadovoljni kako je sve završilo, iz kluba odlazimo uzdignute glave, borili smo se časno, dali sve od sebe, pravili greške, iste se trudili popraviti. Zahvalni smo nasim Robijašima što su naše ideje saslušali u parku u augustu 2014. godine i zajedno se sa nama borili ove tri godine. Mi smo nerazdvojan dio njih kao i oni nas te smo ovu priču gradili zajedno – neka ostane zapisano generacijama da su se “momci sa ulice” drznuli boriti se časno. Ako mi nismo bili ti koji su donijeli osmijeh na lice nekog Robijaša nadamo se da će to u budućnosti uraditi neko drugi. Zahvalni smo svima koji su dali podršku našoj ideji – onim 6000 na protestima, 814 članova i svima koji su savjetom, podrškom, kritikom ili idejom pomogli naš rad. Na jedan način ostajemo zahvalni i onima koji su se borili protiv nas jer su upravo time uspostavljali demokratski diskurs oko Čelika na kojem smo insistirali – i oni su nas tjerali da budemo bolji, temeljitiji i snažniji.

Fuade Kasumoviću, obećali ste spasiti klub – izvolite spasiti ga. Mi vam nećemo stajati na putu", navodi se u saopštenju.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi