"Nisam dozvolio da Ćiro gradi autoritet na meni"
FOTO: EPA

Bivši bh. reprezentativac Ivan Radeljić za SportSport.ba

"Nisam dozvolio da Ćiro gradi autoritet na meni"

U Energie Cottbusu njegovo ime danas izgovaraju sa velikim poštovanjem. Došao je na mala vrata 2008. godine iz Slaven Belupa i svojom požrtvovanošću za kratak vremenski period je 'kupio' navijače, a istim intenzitetom se zalagao i dok je nastupao u dresu seniorske reprezentacije BiH.

Prvi put je to bilo u eri Fuada Muzurovića. Radelja, kako ga zovu u rodnom Imotskom, poziv u nacionalni tim je kaparisao još u avionu kada se zajedno sa  Fuadom Muzurovićem vraćao kući iz Japana. Nije ni slutio da će njegov trener iz Cerezo Osake naslijediti Blaža Sliškovića na selektorskoj klupi.

"Ja sam rođen u Hrvatskoj, nastupao sam za mladu hrvatsku reprezentaciju i iskreno o BiH nisam razmišljao. Jedne prilike sam se s Muzurovićem vraćao kući zajedno iz Japana i krenula je priča o mom porijeklu. Kazao sam mu da mi je majka iz Hercegovine i on me odmah tada upitao da li bi želio igrati za BiH da me predloži ljudima iz saveza. Moj odgovor je odmah bio potvrdan, ali nisam se opterećivao s tim", počeo je 35-godišnji Ivan Radeljić svoju priču za SportSport.ba i potom nastavio:

"Kada sam poslije vidio da je Fuad Muzurović novi selektor, odmah sam znao da ću igrati za BiH. Gledao me još pomoćni trener Borče Sredojević, bio je zadovoljan i tako je krenula cijela priča. Pamtim i danas debi protiv Norveške kada sam zamijenio Safeta Nadarevića i moram istaći da sam prihvatanjem poziva napravio najbolji potez u karijeri." 

Da li ste ostali sa nekim igračima iz reprezentacije u kontaktu?

"Naravno, upoznao sam sjajne momke u reprezentaciji i uvijek ću pamtiti tu sjajnu generaciju. Cimer sam bio sa Vedadom Ibiševićem i često se i danas čujemo, a ostao sam dobar i sa Senijadom Ibričićem. Vremenom se to izgubi se. Nisam ja dugo bio u reprezentaciji, tako da se raziđu fudbalski putevi." 

Koliko Vam je reprezentacija pomogla u karijeri?

"Najviše. Sve je krenulo prema naprijed nakon što sam protiv Norveške ušao u igru umjesto Safeta Nadarevića. Odigrao sam također dobro i protiv Turske, a ubrzo su uslijedili i pregovori sa Energie Cottbusom. Ponosan sam jer sam imao priliku igrati u Bundesligi i možda jedino žalim što nisam upisao više od deset nastupa za reprezentaciju BiH. Sve je puklo kada je selektor postao Miroslav Blažević", dodaje naš sagovornik. 

U julu 2008. godine za Sportske novosti ste izjavili da nemate namjeru više igrati za BiH. Šta je bio problem?

"Problem je bio u selektoru. Ja sam tada igrao za Energie Cottbus, bio sam nešto povrijeđen i selektor Miroslav Blažević me jednostavno potjerao. Želio je graditi autoritet na meni, a ja sam bio stariji igrač i nisam želio dozvoliti takvo nešto. To je sada sve stvar prošlosti. Više je ostalo lijepih uspomena."

Koliko danas pratite nastupe reprezentacije BiH? 

"Redovno, kao i kada sam igrao. Šteta je što nismo uspjeli u baražu pobijediti Republiku Irsku i plasirati se na svoje drugo veliko takmičenje, ali fudbal je takav. Po mom mišljenju, nije potrebno imati samo kvalitetne fudbalere već i dozu sreće. Imenovanjem Mehmeda Baždarevića je napravljen dobar potez i nadam se da će BiH sa njim uspjeti izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo."

Šta je presudilo da okačite kopačke o klin?

"Godine, jedino to. Napunio sam 35 godina, javili su se problemi sa leđima i nisam više bio u stanju više igrati na visokom nivou. Nije mi bilo teško donijeti odluku o prekidu karijere jer i nisam nešto puno igrao u Splitu." 

Koliko ste zadovoljni s onim što ste napravili u karijeri?

"Prezadovoljan sam stvarno, iako se kaže da uvijek može bolje. Možda sam jedino trebao ranije otići iz Hajduka, ali u tom periodu sam se nadao da ću dobiti šansu. Prošle su dvije godine, a šanse nigdje. Kasnije kada sam igrao u Inter Zaprešiću imao sam šansu da se vratim u Hajduk, čak smo sve bili i dogvorili, no onda su se počeli mijenjati dogovoreni uslovi i ja sam otišao u Slaven Belupo. To je bio isto dobar potez, jer sam svojim nastupima u tom klubu osigurao poziv u reprezentaciju. Sve u svemu dobro je, igrao sam u Japanu, Njemačkoj, Turskoj..." 

 
Kojeg Vam je protivničkog igrača najteže bilo čuvati?

"Definitivno je Franck Ribery broj jedan. Ne znaš je li brži ili više zna. Mi smo čak sa Energijem Cottbusom i pobijedili Bayern, ali to je baš igračina."

Čime se danas bavi Ivan Radeljić?
 

"Huh, kupio sam neke apartmane i završavam akademiju za trenera. Trudim se sada što više biti uz porodicu, a naravno svoje slobodno vrijeme koristim i da dođem u BiH. Baš sam se mislio zaputiti u Sarajevo na skijanje", kazao je Ivan Radeljić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Podsjećamo, ovaj nekadašnji defanzivac svoju karijeru je počeo u Imotskom i do 2015. godine je nosio dresove Hajduka, Zadra, Šibenika, Slaven Belupa, Zaprešića, Cerezo Osake, Energie Cottbusa, Genclerbirligija, Antalyaspora i Splita. Za reprezentaciju BiH je uknjižio deset nastupa. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi