"No pasaran! Stečaj neće proći!"

Saopštenje za javnost

"No pasaran! Stečaj neće proći!"

E. Škorić

U Velikoj sali Grada Zenice jučer je održana 3. sjednica Gradskog vijeća s temom NK Čelik.

Čelik je bila glavna tema sjednice, a nakon što se ona održala, stiglo je saopštenje za javnost neformalne grupe građana "Za Čelik".

U nastavku pročitajte njihovo saopštenje:

Danas, 27. aprila 2017. godine je održana željno očekivana tematska sjednica Gradskog vijeća o NK Čelik Zenica, a koja je trebala obradovati sve navijače i simpatizere našeg kluba, ali se ispostavila kao velika farsa. Generalno, tematska sjednica kasni itekako s datumom održavanja, a s obzirom na duži vremenski period koji je protekao za organizaciju opet su se desili određeni propusti, pa se o izvještaju Radne grupe nije izjasnio Inicijativni odbor čiji članovi nisu dobili čak ni poziv na sjednicu, kao ni izlagači i gosti. Tematska sjednica je trebala biti isključivo o NK Čelik, a ustvari desilo se to da je cijela rasprava o NK Čelik uvrštena u jednu tačku, ali je u sklopu sjednice uvrštena i tačka o ostalim sportskim aktivnostima u našem gradu.

Svakako podržavamo sve zeničke sportske kolektive i njihove napore te ovo nije nikakva zamjerka njima, ali danas je bila sjednica po hitnom postupku za spas kluba, kojem ostaje veoma malo vremena, a na kraju smo sigurni da su i zbog propusta u organizaciji doneseni šturi zaključci koji nisu u skladu s kvalitetnim rješenjima, pa se tako u istim ne spominju uopšte rješenja za dugove prema javnim preduzećima i ustanovama. Naši članovi su saznali za sjednicu iz medija, ali su prisustvovali, te je g. Tarik Ajanović održao uvodno izlaganje, a zaključci sjednice (LINK 1, LINK 2) i posebno neki od gradonačelnikovih prijedloga u toku iste su razočaravajući.

U suštini, Gradsko vijeće je pokušalo izvesti zaključke koji će na neki način sve zadovoljiti, ali u tome očito nisu uspjeli. S druge strane, ostali smo neprijatno iznenađeni što je prvi čovjek grada i prvi član kluba g. Fuad Kasumović ponudio kao jednu od opcija da NK Čelik ide pod stečaj, a kad se uzme u obzir skromna imovina kluba, jer bi isti tim postupkom praktično bio ugašen, te bi sva tradicija bila izbrisana. Takođe, govorio je o klubu koji bi igrao evropska takmičenja i imao više sredstava, ali moramo se vratiti na početak naše borbe i opet naglasiti da novi klub nije opcija za Zenicu, jer Čelik bi ostao bez tradicije koja ima posebnu vrijednost. Stari Upravni odbor kluba je imao slične ideje, te su htjeli praviti fuzije, mijenjati ime itd. Ipak, dokument Advokatske kuće Spaho (LINK), koja je najrenomiranija u sferi sportskog prava u Bosni i Hercegovini je zaustavio u korijenu te ideje. Prema tome, nema potrebe da se otvara opet Pandorina kutija! Ovaj prijedlog je apsolutno neprihvatljiv, te oni koji iskreno vole Čelik neće podržati takvo nešto, a što se već vidjelo i po reakcijama neposredno nakon održavanja sjednice. Neće proći!

Nudimo već skoro 3 godine prijedlog rješenja za saniranje problema NK Čelik, simbola Zenice i najvećeg brenda u gradu, kluba sa tradicijom dugom sedam decenija, najvećeg sportskog kolektiva u Zeničko-dobojskom kantonu koji je osvajao i evropske trofeje, a koji je prepoznatljiv van granica Bosne i Hercegovine. Međutim, neki od aktera sa današnje sjednice nisu ušli u samu srž prijedloga niti ga ozbiljno proučili, ali im je bilo lijepo obećavati na predizbornim skupovima da će učiniti sve u svojoj moći za Čelikov spas i tad im je klub bio među top 3 prioriteta, a sad gledaju kako da se najlakše riješe onog što su obećavali. Govornici su podržali izvještaj Radne grupe Inicijativnog odbora u svojim govorima osim gradonačelnika, koji se više zalagao za već navedeno rješenje iako je spomenuo i opciju reprograma, ali su zaključci sjednice prezentovani u vidu polurješenja, a u nezavidnoj situaciji kada je Čeliku ostalo svega 15 dana za potpis reprograma duga. Rješenja se moraju već sad pretvarati u djela, a ne odlagati kao da klub ima mnogo vremena za spas.

Krojenje budžeta zarad drugih političkih interesa ne smije biti razlog da klub svih Zeničana ispašta i to je nedopustivo. Ako se u budžet stavljaju dodatna sredstva za neke oblasti, koji će biti veći nego prošlih godina onda i Čelik kao jedan od prioriteta, što je predizborna kampanja dokazala, zaslužuje određena sredstva za svoj spas. Sjetimo se da Grad Zenica nosi ogromnu odgovornost za situaciju u kojoj se klub nalazi, možda g. Kasumović nije napravio tu štetu u klubu, ali je naslijedio kao gradonačelnik to breme i mora se suočiti s tom odgovornošću Grada Zenice. Suočavanje sa tim problemima ne znači ni pod razno sahrana odnosno dženaza za Čelik, ali predstavlja ispunjavanje zahtjeva iz memoranduma (LINK) koje su potpisali politički subjekti, pa i gradonačelnik (LINK), a u sklopu dogovora sa NGG „Za Čelik“ i Udruženjem „Robijaši 1988“.

Čelikova TRADICIJA je neprocjenjiva, a ako bi se eventualno desilo gašenje kluba, Zenica se neće moći oporaviti, jer klub služi kao generator promjena u našem gradu, te kako isti diše tako i ulice grada odišu, jer prenosi atmosferu na građane Zenice. Čelik predstavlja tugu i osmijeh Zenice, suze i pjesmu, naše pretke i potomke, brojna sjećanja, velika drugarstva, anegdote i te male sitne priče u svakodnevnom životu. Čelik predstavlja lijep dan, nadu i zenički san, a to izgleda neki ne mogu shvatiti, ali morat će prihvatiti, jer ljudi više ne žele patnju svoga kluba! Prema tome, imaju ravno do 13. maja 2017. godine priliku da polože „popravni ispit“, zatim usvoje ostale zaključke Radne grupe Inicijativnog odbora, jer u suprotnom grad ostaje bez duše i identiteta, a nesagledive posljedice i nus pojave koje su mogu proizvesti iz takve katastrofe niko ne može ni naslutiti!

Gašenje Čelika je nedopustivo i zato ćemo ponoviti svima našu poruku sa masovnog protesta koji se održao 27. februara prošle godine – STOP GAŠENJU ČELIKA! Velika je ironija da se gradonačelnik nalazio na tom protestu, ali se nadamo još uvijek da će prevladati razum.

Vjerujemo da se ovi problemi mogu riješiti, ali sad je sve na gradonačelniku g. Kasumoviću i Gradskom vijeću da shvate konačno ozbiljno situaciju i pristupe u skladu s tim problemu Čelika, te da urade ono što svi željno očekuju! Čelik zaslužuje ozbiljan pristup svih relevantnih faktora, posebnu pažnju i pomoć u ovim trenucima dok pokušava stati na zdrave noge, te uspostaviti stabilno, profitabilno i odgovorno poslovanje. Čelik se mora boriti jednog dana za trofeje i evropska takmičenja, ali ne neki Čelik iz 2017. već ovaj Čelik, koji je nastao 1945. godine, a koji predstavlja sve nas i naš ponos, jer Zenica zaslužuje osmijehe na licima Zeničana, Robijaša i Čelikovaca!

Prema tome, poručujemo Gradu Zenici i Gradskom vijeću da pristupe ozbiljno ovim problemima dok nije kasno. Ne želimo još uvijek razmišljati o najgorem scenariju, jer imate „popravni“ i morate položiti ispit!

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

ČELIK ZAUVIJEK!

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi