No system, no party

Da li je selektor zaista najveći problem?

No system, no party

A. Beganović

Sergej Barbarez, Amar Osim, Meho Kodro, Robert Prosinečki...Ko će preuzeti kormilo reprezentatitvnog broda koji nezaustavljivo tone prema dnu?

Pitanje svih pitanja ili pak samo bježanje od realnosti i izbjegavanje suočavanja sa pravim problemima sa kojima se susreće bosanskohercegovački fudbal.

Nakon još jednog neuspjehom obilježenog kvalifikacionog ciklusa jasno je da će "kapetan" načetog broda, Mehmed Baždarević napustiti kormilo. Nije Meša uspio ispuniti zacrtane ciljeve pa je logično da je došlo vrijeme za nekog novog.

Ko će to biti? Kandidata nema mnogo jer između ostalog i finansijska situacija u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine nije bajna, no za bosanskohercegovački fudbal u ovom trenutku to je možda i najmanje bitno.

Novi selektor, kako god se zvao, neće donijeti ništa epohalno bosanskohercegovačkom fudbalu sve dok sistem ne postoji. A, sistem ne postoji, htjeli to priznati ili ne. I ne samo u A selekciji, nego i u omladinskim, kao niti u klupskom fudbalu. 

Dakle, izbor novog selektora "zabavljat" će  bosanskohercegovačku javnost, navijači će biti podijeljeni i to kao i obično po klupskim bojama, a menadžeri će preko satelita u vruću stolicu pokušati postaviti nekog od svojih favorita, kako bi sutra bar na neki širi spisak mogli "gurnuti" nekog od igrača. 

Već viđeno, a o sistemu koji ne postoji neće se ozbiljnije povesti rasprava i za nekoliko godina nakon nekog novog neuspjeha ponovo ćemo doći na isto. Jovo nanovo, što bi se reklo.

Premijer liga Bosne i Hercegovine iz godinu u godinu je sve manje kvalitetna, no i pored toga iz nje s vremenom na vrijeme "iskoče" igrači koji naprave solidan inostrani transfer i zaigraju za A selekciju. No, najčešće par mjeseci nakon odlaska iz Premijer lige, kao da za dva ili tri mjeseca u Turskoj, Grčkoj ili Njemačkoj postanu bolji igrači. 

Upravo radi toga klubovi i Fudbalski savez na kojem je najveća odgovornost moraju se odrediti šta žele od domaćeg takmičenja. Da li i dalje žele "protok" istrošenih fudbalskih imena iz regiona ili pak ligu koja će prije svega biti razvojna, a u isto vrijeme neće biti lošija od ove današnje.

Naprotiv. Zvuči suludo na prvu, no bosanskohercegovački fudbal bi gotovo sigurno od toga za nekoliko godina imao koristi. Ne, preko noći, jer preko noći se ništa ne postiže, ali upravo zbog toga u svijetu sporta na kraju uvijek pobjeđuje sistem.

Fudbalski savez Austrije recimo novčano nagrađuje klubove na osnovu minutaže igrača mlađih od 21 godine. I u Prvoj, a i u Drugoj ligi. Ne moramo biti toliko pametni pa izmišljati toplu vodu, možemo prepisati od Austrijanaca i na kraju sezone sve novce koji se skupe od kazni za bakljade, političke poruke i slično proslijediti klubovima koji su "gurali" svoju djecu.

Ne izgleda loše, iako će i treneri bh. klubova pružati otpor nekoj sličnoj ideji, Premijer liga u bliskoj budućnosti mora postati takmičenje u kojem će pa čak i silom, odnosno usvojenim pravilnicima, mladi dobijati priliku. U protivnom, ljubitelji fudbala će sa sjetom pričati o nekom junioru Želje, Sarajeva, Širokog ili Slobode, koji je mogao biti novi Džeko, no izgubio se na prelazu iz juniorskog u seniorski fudbal i sada svoje majstorstvo pokazuje na božićnim i bajramskim turnirima. Znate već tu priču...

Rezultati u omladinskim selekcijama su posljednji godina u uzlaznoj putanji. Kadeti koje s klupe predvodi Sakib Malkočević dvije godine zaredom su učesnici smotre najboljih evropskih selekcija i upravo u tim igračima sutra treba tražiti nove A reprezentativce. No, zahtjevan je put od dobrog omladinca do dobrog profesionalnog igrača. I upravo tu sistem mora odigrati glavnu ulogu. Sistem je taj koji ne smije dozvoliti da se ta talentovana djeca izgube na tom famoznom prelasku iz omladinskog u seniorski fudbal.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Pored svih problema sa kojima se susreću mladi fudbaleri u svojim klubovima počevši od nenormalno visokih članarina do loših uslova za rad, mnogi od njih će ali samo uz sistem ispuniti svoje snove, zaigrat će za seniorske ekipe, ostvariti inostrani transfer, te obući dres sa najdražim grbom. Omladinski fudbal već od danas mora biti prioritet Fudbalskog saveza BiH, a da ovdje "rastu" neki novi miljenici nacije, a ne u Njemačkoj, Danskoj ili Švedskoj, najbolje pokazuju rezultati juniora Želje u Ligi prvaka, pa omladinskih selekcija Sarajeva na prestižnim evropskim turnirima, kao i juniora Zrinjskog koji su nedavno imali zapažen nastup na Kvarnerskoj rivijeri, jednom od najprestižnijih turinira za juniore u ovom dijelu Evrope. 

Sergej Barbarez, Amar Osim, Meho Kodro, Robert Prosinečki... najmanje je bitno ukoliko se ne uspostavi sistem,  ukoliko čelnici Saveza pa i klubova zaista ne budu znali šta žele, odnosno ukoliko svi zajedno ne prestanu kao nojevi gurati glavu u pijesak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi