"NS Federacije BiH želi obmanuti bh. javnost"

Oglasio se i punomoćnik FK Sloga Simin Han

"NS Federacije BiH želi obmanuti bh. javnost"

A. Beganović

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine je svojom neshvatljivom odlukom o zabrani takmičenja FK Sloga Simin Han u Prvoj ligi FBiH, iako je ova ekipa, to pravo stekla osvojivši 1. mjesto u Drugoj ligi Grupa Sjever, podigao veliku prašinu u sportskoj javnosti, a kako se sada čini, o ovoj odluci će se još mnogo pričati.

FK Sloga iz Siminog Hana neće se tako lako odreći nastupa u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine što je u nekim ranijim istupima govorio i predsjednik ovog kluba Azmir Husić.

Da njegove najave nisu bile samo pucanj u prazno govori i podatak da je FK Sloga već angažovao advokatski tim koji će u ovom slučaju zastupati njihove interese, a iz kluba iz tuzlanskog predgrađa su najavili da će ići do kraja, odnosno da će o svemu obavijestiti i Sud za Sportsku arbitražu u Lozani.

Povodom ovog slučaja juče je Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine izdao saopštenje na koje su iz advokatske kancelarije Suad M. Suljić, punomoćnika odmah reagovali.

"Advokatska kancelarija Suad M. Suljić iz Tuzle je punomoćnik FK Sloga Simin Han iz Tuzle, te ovim putem želimo da iskažemo svoje zaprepaštenje jučerašnjim saopćenjem NS FBiH u kojem je iznesen niz neistinitih navoda i nepravilnosti.  Ovakvim indoktriniranjem od stane NS FBiH se javnost u Bosni i Hercegovini želi obmanuti, te se na taj način pokušava stvoriti javno mijenje u smislu da FK Sloga Simin Han ne ispunjava uvjete za takmičenje u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se osigurao alibi za postupke čelnika ovog saveza, iako je naš klijent plasman u viši rang ostvario na zelenom terenu i u skladu sa važećim Propozicijama za takmičenje Druge lige FBiH u takmičarskoj 2014/2015 godini.  

Netačni su navodi, da je odluka broj 419/14 od 09.07.2014. godine, kojom se mijenjaju propozicje u dijelu koji upravo diskvalifikuje našeg klijenta od palsmana u viši rang, tada i objavljena kao i dostavljena NS Tuzlanskog kantona i klubovima Druge lige FBiH grupa Sjever za čije organizovanje je nadležan upravo ovaj kantonalni savez. Sporna odluka je objavljena u Službenom glasniku Nogometnog saveza FBiH broj 87 iz decembra 2014. godine, te vam dokaz o tome dostavljamo u prilogu. Nogometnom savezu Tuzlanskog kantona ista nikada nije dostavljena preporučenom pošiljkom, te NS FBIH ne posjeduje dokaz o prijemu pošiljke, dok mi posjedujemo akt izdat od strane NS TK broj 2306-03/15 od 23.06.2015. godine, koji vam dostavljamo u prilogu, a kojim se jasno dokazuje da sporna odluka nikada nije zaprimljena od ove nogometne institucije", na početku saopštenja su naveli iz advokatske kancelarije Suad M. Suljić.

Punomoćnik FK Sloga Simin Han je od Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine tražio i ispitivanje zakonitosti sporne odluke, a iz kojih razloga objasnili su u svom saopštenju.

"Smatramo da je predmetna odluka donesena protivno procedurama i važećim propisima kako Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, tako i Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, a što ćemo detaljnije obrazložiti u nastavku. Prije svega se u odredbi iz člana 4 Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine, jasno propisuje način na koji se donose Propozicije takmičenja, gdje se kaže da “Za svako takmiičenje se propisuju propozicije takmičenja koje donose ovlašteni organi, shodno odredbama ovog Pravilnika, Pravila igre velikog nogometa, futsala i ostalih Pravilnika NSBiH. Propozicijama takmičenja se utvrđuju uvjeti za organizovanje i provođenje  takmičenja, uključujući tačne i jasne odredbe o finansijskim pravima i obavezama i načinu bodovanja. Propozicije ne mogu biti u suprotnosti sa odredbama ovog Pravilnika, odlukama kojima se uređuje sistem takmičenja i ostalim aktima NSBiH.”

Dakle pobijana odluka je protivna odredbi iz člana 4 Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine jer ovaj član ne definira mogućnost donošenja Odluka od strane Izvršnog odbora NSFBiH kojom bi se donosile ili mijenjale Propozicije, nego samo način donošenja Propozicija, zbog čega smatramo da je pobijana Odluka nezakonita iz naprijed navedenih razloga.

Član 53 Propozicija za takmičenje Druge lige Federacije BiH u takmičarskoj 2014/2015 godini jasno kaže da se: “Izmjene i dopune ovih Propozicija vrše prema istom postupku kao i njihovo donošenje”. Dakle, nezakonitost pobijane odluke je jasno vidljiva i u ovom dijelu jer ne postoji mogućnost da se Odlukom Izvršnog odbora NSFBiH mijenjaju Propozicije, kao što je to slučaj u pobijanoj Odluci, zbog čaga smatramo da je iz iz ovih razloga nezakonita.

Kada govorimo o Propozicijama za takmičenje Druge lige Federacije BiH u takmičarskoj 2014/2015 godini onda moramo povući paralelu sa Statutom Nogometnog saveza FBiH kao i sa Pravilnikom o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine, te napraviti distinkciju prednosti primjene pojedinog propisa u odnosu na druge. U konkretnom slučaju se primjenjuje pravilo Lex specialis derogat legi generali, što zanči da kasniji posebni propis, derogira raniji, a opći propis. Propozicije za takmičenje Druge lige Federacije BiH u takmičarskoj 2014/2015 godini su u konkretnom slučaju lex specialis u odnosu na Statut Nogometnog saveza FBiH kao i Pravilnik o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine, odnosno detaljnije razrađuju materiju u vezi sa načinom takmičenja u Drugoj ligi Federacije BiH u takmičarskoj 2014/2015 godini.

Prema tome, kao lex specialis, Propozicije u članu 5 pod Ostali uvjeti tačka 2 predviđaju da klubovi moraju organizirati nogometnu aktivnost u takmičarskim ekipama U13, U15, U17 i U19 od kojih najmanje tri moraju učestvovati u stalnim takmičenjima u ligama NSFBiH ili kantonalnih saveza.  Dakle nikakakav drugi propis, ne može derogirati odredbe Propozicija, ukoliko se ne radi o LEX SPECIALIS, a što pobijana Odluka sasvim sigurno nije, tako da je navedena Odluka nezakonita i protivna važećim Propozicijama, jer je, kako je gore navedeno, članom 53 definiran način  izmjene Propozicija. Shodno gore navedenom, Propozicije kao lex specialis, u oblasti utvrđivanja načina organiziranja i provođenja takmičenja u Drugoj ligi FBiH ima prednot u primjeni u odnosu na Statut i Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine, tako da ih nikakva odluke ne može mijenjati, nego samo donošenje novih Propozicija.

Odredbom iz člana 54 Propozicija je propisano da Propozicije stupaju na snagu danom donošenja, a primjenjuju se za 2014/2015 godinu. Obzirom da nije bilo donošenja novih Propozicija kojim bi se na drugačiji način uredilo takmičenje  u Drugoj ligi FBiH za takmičarsku 2014/2015 godinu, to se ove Propozicije imaju primjenivati kada je u pitanju nastup FK Sloga Simin Han Tuzla u Prvoj ligi FBiH, a nikako pobijana Odluka IO NSFBiH za koju smatramo da je i iz ovih razloga nezakonita.

Pobijana Odluka IO NSFBiH je donesena protivno odredbi iz člana 32 Statuta, jer član 32 tačka h) Statuta, predviđa donošenje Propozicija takmičenja, a ni u jednom dijelu ne predviđa donošenje Odluke o donošenju ili izmjeni Propozicija, zbog čega je i u ovom dijelu Odluka nezakonita.

U odredbi iz člana 10 stav 1 Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine je precizirano da Stalna takmičenja na teritoriji BiH se odvijaju na osnovu Pravilnika o licenciranju klubova BS/FS BiH i Propozicija takmičenja koje donose nadležni savezi.  Nigdje se ne navodi da se takmičenje odvija na osnovu Odluke IO NSFBiH zbog čega je odluka i iz ovih razloga nezakonita.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Odredba iz člana 12 Pravilnika o nogometnim/fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine iz Februara 2014. godine jasno kaže da Dužnost i obaveze rukovodstva i učesnika u takmičenju se utvrđuje ovim Pravilnikom, Propozicijama takmičenja i drugim propisima NS/FS BiH i saveza nadležnih organa za organizovanje takmičenja. U ovoj odredbi se nigdje ne navodi da se dužnosti i obaveze utvrđuju temeljem Odluke IO NSFBiH, a pobijana Odluka se ni na koji način ne može tretirati u smislu Propisa, kako to predviđa ova odredba, jer Odluka ne predstavlja Propis u pravnom smislu te riječi.

Obzirom na evidentnu nezakonitost donesene odluke, to očekujemo da se organi NS FBiH i NS BiH bave ovim pitanjem i donesu pravilnu odluku kojom će zaštititi spor i nogometnu igru", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Suljić.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.