Nura Soldin predsjedava Nadzornim odborom NK Čelik

Održana prva sjednica Nadzornog odbora NK Čelik

Nura Soldin predsjedava Nadzornim odborom NK Čelik

D. Kurbegović

U srijedu je održana prva sjednica novoizabranog Nadzornog odbora NK Čelik Zenica kojeg čine: Harun Čolić, Kenan Ćurovac, Mehmed Drino, Tarik Hadžimahmutović, Lordan Iličić, Robert Jonjić, Dejan Livančić, Nura Soldin i Haris Turkić.

Članovi Nadzornog Odbora su jednoglasno donijeli odluku da će u predstojećem četverogodišnjem mandatu, Nadzornim odborom predsjedavati Nura Soldin, kćerka bivšeg istaknutog nogometaša kluba - Nazifa Soldina, dok će njen zamjenik biti Tarik Hadžimahmutović.

Članovi Nadzornog odbora su donijeli niz, statutom propisanih, odluka formalne prirode, te su se usaglasili i oko temeljnih vrijednosti za koje ćemo se kao tijelo zalagati u četverogodišnjem mandatu.

Svi članovi NK "Čelik“ Zenica moraju biti svjesni da je vrlo teško vršiti nadzor i kontrolu poslovanja subjekta koje dugi niz godina ne posluje u skladu sa zakonom, tako da će primarni zadatak Nadzornog i Upravnog odbora biti vraćanje Čelika u potpuno zakonito poslovanje. Ovdje se prvenstveno misli na pregovore s povjeriocima koji su tužili klub, s posebnim naglaskom na Upravu za indirektno oporezivanje BiH, koja ima prioritet pri naplati potraživanja. Krajnji cilj svih navedenih aktivnosti je deblokada transakcijskog računa NK "Čelik“ Zenica i transparentno, samoodrživo i zakonito poslovanje kluba u budućnosti.

Nadzorni odbor čine akademski obrazovani građani s dugogodišnjim iskustvom u realnom sektoru koji će inzistirati na kontroli svih bitnih klupskih akata s naglaskom na finansijsku dokumentaciju i ugovore svake vrste. 

Jedno od osnovnih načela će biti i racionalno trošenje raspoloživih finansijskih sredstava i poslovanje po principu domaćinskog odnosa, a što se prije svega odnosi na smanjenje troškova, donošenje i provođenje realno ostvarivog budžeta, izmirenje postojećih i tekućih obaveza, pri čemu nećemo dozvoliti da se stvaraju nove obaveze koje bi mogle ugroziti rad NK "Čelik“ u budućnosti.

Kada je u pitanju sportski segment, Nadzorni odbor se neće baviti selekcijom igrača jer je to posao struke, ali svakako da će i u tom segmentu inzistirati na racionalnom poslovanju vodeći računa o broju angažiranih igrača i njihovim primanjima koja moraju biti u skladu s klupskim mogućnostima. 

S obzirom na finansijsku situaciju u klubu, smatraju da se mnogo više pažnje mora posvetiti radu s omladinskim kategorijama gdje se trebaju osigurati potrebni uslovi za postizanje što boljih rezultata, s ciljem da u budućnosti i seniorsku ekipu u najvećem broju čine igrači ponikli u omladinskim selekcijama Čelika.

Na skupštini je Nadzorni odbor od strane članova kluba dobio određena zaduženja u smislu prikupljanja dokumentacije o kojoj će se razmatrati na narednoj sjednici skupštine. 

Već tokom današnjeg dana će biti upućeni zahtjevi bivšem predsjedniku Upravnog odbora Selvedinu Šatoroviću i menadžmentu kluba na čelu s v.d. direktora Adnanom Nuhagićem da u najkraćem mogućem roku dostave potrebne izvještaje i dokumentaciju. 

Također, Nadzorni odbor će izvršiti kontrolu ugovora i dokumentacije iz prošlog perioda, te izvijestiti javnost o eventualnim nepravilnostima ukoliko budu uočene.

S obzirom na važnost menadžmenta u svakodnevnom poslovanju kluba, ali i činjenicu da je novi Upravni odbor dužan sprovesti konkurs za direktora, generalnog sekretara, sportskog direktora i direktora omladinske škole, Nadzorni odbor će inzistirati na ispravnoj provedbi konkursne procedure i kvalitetnom odabiru budućih uposlenika kluba.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U narednih nekoliko dana će se održati i sastanak s Upravnim odborom na čelu s Memiševićem s kojim će se razmijeniti mišljenja i viziju NK Čelik Zenica u narednom periodu. 

Također, od Upravnog odbora zahtijevati će finansijski plan, ali i dokumentaciju neophodnu za potpunu saradnju između Upravnog i Nadzornog odbora.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi