Objektivni fakti, na javi i u snu

Šta stoji iza bivših selektora i kandidata za sljedećeg

Objektivni fakti, na javi i u snu

Dovodi se Amar Osim u kontekst novog selektora fudbalske reprezntacije BiH, već drugi put zaredom. Pa i pored te činjenice, da je uvijek tu negdje, na pola puta u priči, na selektorskoj poziciji željelo bi ga vidjeti tek ono nešto malo navijača Željezničara što ga još uvijek smatraju zaslužnim za najveći dio najvećih uspjeha najtrofejnijeg kluba u BiH.

"Nešto malo" ne znači bukvalno nešto malo, no sudeći prema trendovima, sve više onih koji su se kleli u Amara postaju sumnjičavi pa čak i vrlo negativni prema ovome čovjeku koji živi fudbal na način suprotan od onoga kako ga doživljavaju ljudi u BiH. Iz nekih drugih razloga...

Amar Osim trenutno nema posao, ali prati sve živo. Ako neko od polovnog igrača može napraviti kompletnog, pa makar samo i isključivo u njegovoj trenerskoj koncepciji, onda je to Osim. Isti onaj koji je napamet znao svakog igrača Premijer lige kako se kreće, koji su mu afiniteti, koliko je opasan i iz koje pozicije. Inteligentan je Osim, pragmatičan, drčan, autoritativan...

Pa iako je osvojio pet titula prvaka BiH i četiri Kupa s klubom koji bez njega ima još samo jednu titulu prvaka BiH, ne voli ga puk i džaba. Džaba i osvojeni Kup u Japanu, džaba što je radeći u Premijer ligi "zaradio" sebi odlazak u bogati Katar. Može čovjek možda odvesti reprezentaciju na Euro, ali "krevelji se", "vidi mu brkova" i ostalo. To smo mi.

U nastavku teksta nećemo se baviti ni igračkim kvalitetima ni subjektikvnim sklonostima, već isključivo činjenicama, a osnovni parametar bit će ko je šta u životu osvojio od naših prethodnih selektora i kandidata za budućeg.

Reprezentacija BiH do danas je imala deset selektora, pobrojat ćemo ih:

1. Fuad Muzurović - 1980. viceprvak Jugoslavije sa Sarajevom, 2002. s istim klubom osvojio Kup BiH. Vodio još Prištinu, Adanaspor, Al Arabi, Cerezo Osaku...

2. Džemaludin Mušović - Dva puta prvak Katara, osvojio Kup Emira u Kataru, dva putak Kup Kruna-Princa bio i selektor ove zemlje.

3. Faruk Hadžibegić - Trener Sochauxa, Betisa, Troyesa, Dijona, Bastije, Arlesa. Najveći uspjesi prelasci iz drugih liga Francuske i Španije u prve lige istih zemalja.

4. Mišo Smajlović - Bio u dva navrata trener Željezničara, ne pretjerano uspješan. Jednom prije, drugi put poslije rata.

5. Blaž Slišković - Baka ima jednu osvojenu titulu, sa Zrinjskim prošle sezone, dok su mu onu sa Hajdukom "oteli" Igor Štimac i društvo.

6. Meho Kodro - Vodio drugi tim Real Sosijedada, prvi tim Sarajeva, sada trener Servettea. Nema osvojenih trofeja.

7. Denijal Pirić - Iako je bio selektor na samo jednoj utakmici, onoj koju niko nije gledao jer su se navijači ranije opredijelili na istovremeni "pobunječki" meč na Koševu, za spas fudbala, moramo ga ubrojati u ovo društvo. Denijal se, izuzevši nekoliko angažmana u Sarajevu, nije ozbiljno bavio trenerskim poslom.

8. Ćiro Blažević - Jedini koji iza sebe ima nešto. Dovoljno je reći prvak Jugoslavije s Dinamom 1982. i bronzani iz Francuske 1998. Osvojio prvenstvo Švicarske sa Grasshoppersom, a sa Sionom Kup ove zemlje. Sa Dinamom je osim titule iz 1982. osvojio još dva prvenstva i dva Kupa.

9. Safet Sušić - Slično kao i Faruk Hadžibegić. Vodio je dosta klubova u Francuskoj, Turskoj i Saudijskoj Arabiji, no bez osvojenog trofeja, a svakako da je najveći rezultat karijere napravio sa Zmajevima plasiravši se na Mundijal.

10. Mehmed Baždarević - Slično kao i Safet Sušić. Imao je nekoliko inozemnih angažmamna, ali bez osvojenih trofeja. Istres i Grenoble je doveo u elitni rang francuskog fudbala, a sa Etoile du  Sahelom je igrao finale Afričke Lige prvaka.

To su selektori. Najozbiljniji kandidati za novog su Meho Kodro i Amar Osim, dok je navijački favorit Sergej Barbarez, legendarni fudbaler, međutim bez dana radnog trenerskog staža. 

O Kodri smo sve rekli, kao i o Osimu. Reprezentaciju po nekom nepisanom pravilu treba da vodi neko ko je već dokazan stručnjak na klupskom planu, neko kome reprezentacija ne bi služila da se uči poslu. 

Amar Osim nije ničiji favorit, ali kada sve sabereš i oduzmeš najmanje razloga da ne bude favorit ima upravo on. Ako već u konkurenciji nema niti će ikada biti Vahida Halilhodžića, Osim je taj iza kojeg stoje objektivni fakti i zna svoj posao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nego je kod nas uvriježeno mišljenje da reprezentativcima treba autoritet, respektabilno fudbalsko ime "iz mira", kao uostalom Joachim Low u Njemačkoj, ili njegov vjerovatni nasljednik Julian Nagelsman. Sve sami beckenbaueri i seeleri.

P.S. Onako kako se doživljava mogućnost da preuzme reprezentaciju tretiran je i Osimov prvi angažman u Željezničaru, sa skepsom. Ko je uostalom trenera pionira, pa juniora mogao zamisliti kao najtrofejnijeg u BiH. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi