Odlazak na Svjetsko prvenstvo znači dobitak velikog novca

FIFA povećala nagradni fond

Odlazak na Svjetsko prvenstvo znači dobitak velikog novca

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uprkos brojnim kiksevima u ovim kvalifikacijama još uvijek ima šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine. 

Iako se nakon poraza od Kipra u gostima činilo da je sve gotovo, Grčka nam je pomogla kiksevima prvo protiv Estonije pa protiv Belgije kući. Grci su u ta dva meča osvojili samo jedan bod, a naš tim je pobjedom kod Gibraltara osvojio tri boda te smo na taj način prestigli Grčku i sada zauzimamo drugo mjesto na tabeli grupe H. 

Do baraža je računica jasna - pobjede protiv Belgije i Estonije i tamo smo. Postojala je mogućnost i da budemo najgora drugoplasirana reprezentacija, ali kako sada stvari stoje to će biti Vels. Naravno, odlazak na još jedno veliko takmičenje je veoma bitna stvar za jednu zamlju kao što je Bosna i Hercegovina. Ne samo da bi to uticalo na promociju fudbala u zemlji, već bi naravno donijelo i jednu veliku finansijsku inekciju. Svjetsko prvenstvo prati cijeli svijet i samim tim to je postao jedan veliki biznis u kojem sve reprezentacije učesnice zarade veliku količinu novca. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

FIFA je povećala nagradni fond za Svjetsko prvenstvo u Rusiji u odnosu na ono u Brazilu, pa će savezi sudionici dijeliti 20 posto više novca nego prije tri godine. Samim plasmanom u Rusiju Savez bi zaradio dva miliona dolara, a u slučaju ispadanja u grupnoj fazi zaradilo bi se dodatnih 10 miliona dolara. Za plasman u četvrtfinale FIFA daje dodatnih 25 miliona dolara, a za poraz u finalu 40 miliona. U slučaju osvajanja Svjetskog prvenstva pobjednik bi na sve ove iznose dobio dodatnih 50 miliona dolara. 

Dakle, najmanja cifra koju je moguće zaraditi plasmanom u Rusiju je 12 miliona dolara i nadamo se da će taj novac na kraju završiti u kasi našeg Saveza. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi