Odlazak velikog fudbalera i čovjeka

In memoriam: Josip Katalinski (1948. - 2011.)

Odlazak velikog fudbalera i čovjeka

Današnji dan, 9. juni 2011. godine, ostaće upamćen kao dan kada nas je napustio jedan od najboljih fudbalera svih vremena sa ovih prostora, kao dan kada nas je napustio Josip Katalinski Škijo.

Katalinski je rođen 2. maja 1948. godine u Sarajevu, a prve fudbalske korake napravio je u FK Igrman sa Ilidže. Međutim, u Igmanu se nije dugo zadržao. Treneri FK Željezničar zapazili su njegov nesvakidašji talent, te je Škija 1964. godine prešao u juniorski pogon kluba čija će kasnije postati ikona. Stigao je na Grbavicu.

Već naredne 1965. godine, sa svega 17 godina, debitovao je u prvom timu plavih sa Grbavice, na kojoj se zadržao naredno desetljeće u kojem je ispisao najsvijetlije stranice u istoriji FK Željezničar. Bio je neizostavan član slavne generacije koja je 1972. godine postala prvakom nekadašnje Jugoslavije.

Za svog Želju je odigrao više od 350 utakmica u svim takmičenjima, od čega 250 u prvoj ligi SFRJ i iako je igrao u odbrani, postigao je čak 48 golova.

Nakon deset godina provedenih u Željezničaru, 1975. godine se odlučio okušati u Francukoj, gdje je u dresu Nice odigrao 152 utakmice, a onda se 1978. godine odlučio penzionisati zbog hroničnih problema sa povredama.

Škija je bio i standardni reprezentativac Jugoslavije. Za mladu U-21 selekciju bivše zajedničke države odigrao je 18 utakmica, a za A tim 41 susret u kojima je postigao deset golova.

Stariji poznavoci fudbala pamte ga po legendarnom golu koji je postigao Španiji 1974. godine na stadionu Waldstation u Frankfurtu, kada je tim golom donio Jugoslaviji plasman na Svjetsko prvenstvo 1974. godine.



Josip Katalinski ostaće upamćen ne samo kao legenda FK Željezničar, već i kao jedan od najboljih fudbalera sa ovih prostora svih vremena. Pravi gospodin na terenu i van njega, bio je omiljen saigrač i dobrodošao na svim stadionima. Današnji dan ostaće upamćen po tome kako smo ostali bez velikog fudbalera i još većeg čovjeka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.