Održana redovna sjednica Skupštine NS/FS BiH

Prezentiran izvještaj o radu Saveza

Održana redovna sjednica Skupštine NS/FS BiH

S. Mlaćo

Redovna sjednice Generalne  Skupštine  NS/FS BiH održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Pored delegata sjednici Skupštine, prisustvovali su predstavnik UEFA Thierry Favre, Počasni predsjednik Ivan Osim, selektor Mehmed Baždarević, savjetnik IO Zvjezdan Misimović, predstavnici entitetskih saveza,  te relevantni organa i tijela NS/FS BiH.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je od 60 delegata na sjednici Skupštine prisutno 58 delegata, tako da je Skupština imala potrebni  kvorum za donošenje odluka.

Gost iz UEFA,  Thierry Favre je u svom kratkom obraćanju istakao: „Drago mi je što vas sve ponovo vidim i što mogu da vam prenesem pozdrave u ime UEFA a posebno predsjednika Čeferina. UEFA će i dalje pružati podršku rukovodstvu NS/FS BiH, te podržavati sve nove projekte. Jedan od najvažnijih je savakako nova administrativna zgrada Saveza."

Predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić pozdravio je sve prisutne i održao uvodni govor u kojem je između ostalog naglasio da je Savez orijentisan ka podizanju ljestvice u daljem radu, te da su u proteklom periodu donesene mnoge bitne odluke. Neke od njih su kako je rekao Predsjednik: „Reforme u administraciji Saveza, poboljšanje klupskih i reprezentativnih takmičenja, finansijska konsolidacija, promovisanje fudbala/nogometa na prostorima BiH itd. Moglo se uraditi i više i bolje, istakao je predsjednik Begić, ali podatak da je imovina Saveza u 2011. godini iznosila pet miliona konvertibilnih maraka a danas više od 22 miliona, te da je Savez bez dugova, dovoljno govori o napretku koji je ostvaren.

Izvještaj o radu  NS/FS BIH podnio je generalni sekretar Jasmin Baković.

"Tokom 2016. godine NS/FS BiH je realizovao mnoge aktivnosti te ostvario značajne rezultate od kojih su najvažniji: Osvajanje Kirin kupa „A“ reprezentacije, učešće U-17 selekcije na EP u Arezbejdžanu, plasmani U-19, U-17 i U-17 (Ž) u  Elitni krug kvalifikacija za EP, uspješan početak takmičenja u BH Telecom premijr ligi sa 12 klubova itd. Savez je takođe učestvovao u organizaciji mnogobrojnih događaja, kojima je skrenuo pažnu na probleme u sportu, te osobe sa različitim problemima u društvu, čime je potvdio svoje opredjeljenje da bude ne samo najuspješnija sportska, već i društveno-odgovorna organizacija.

Nakon diskusija delegati Skupštine su usvojili:

a) Izvještaj o radu NS/FSBiH za 2016. godinu,

b) Finansijski izvještaj NS/FS BiH za 2016. godinu,

c) Pozitivan revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2016.

Generalni sekretar Jasmin Baković je predstavio Plan rada Saveza u 2017. godini, a kao najvažnije segmenti izdvojeni su: izmjene i dopune Statuta,  reforme administracije, aktivnosti oko renovinara „Kuće fudbala/nogometa“, projekti poboljšanja infrastrukture, unapređenje takmičenja itd.

Član  Komiteta za finansije Momir Tošić obrazložio je Plan prihoda i rashoda za 2017. godinu.

Delegati  Skupštine su usvojili: Plan rada NS/FS BiH za 2017. godinu i Finansijski plan. Usvojene su i Odluka o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH, Odluka o razrješenju i imenovanju članova Prvostepene i Drugostepene komisije za licenciranje klubova, Odluka o formiranju Premijer omladinske lige U15, te Odluka o skraćenju broja klubova Premijer futsal lige BiH. Od sezone 2018/19. u ovom takmičenju će nastupati deset klubova.

Osim  tekstualnog, izvještaji i planovi su sadržavali i video prezentacije a ocjena je da je sjednica Skupštine veoma dobro pripremljena i uspješno završena nakon dva sata rada. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi