Održana Skuština NS/FS BiH

Na Ilidži

Održana Skuština NS/FS BiH

E. Škorić

Redovna sjednice Generalne Skupštine  NS/FS BiH održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Sjednici Skupštine pored delegata, prisustvovali su predstavnik UEFA Thierry Favre, članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivan Osim, i Sead Kajtaz, selektor Mehmed Baždarević, predstavnici entitetskih saveza,  Olimpijskog komiteta BiH,  Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i relevantnih organa i tijela NS/FS BiH.

Prije početka radnog dijela Predsjednik NS/FS BIH Elvedin Begić je pozvao prisutne da  minutom ćutanja odaju počast preminulom delegatu Skupšine Radislavu Kundačini i drugima nogometnim/fudbalskim radnicima, koji su nas napustili između dvije Skupštine.

Poslije izbora radnih tijela Verifikaciona komisija je konstatovala da je od 60 delegata na sjednici Skupštine prisutno 55 delegata, pa je Skupština imala potrebni  kvorum za donošenje odluka.

Predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić je pozdravio sve prisutne i održao uvodni govor u kojem je predstavio najvažnije aktivnosti Saveza u proteklom periodu.

Gost iz UEFA,  Thierry Favre je istakao: „Drago mi je što vas sve mogu vidjeti ovdje i pozdraviti u ime UEFA. Rad ovog Saveza pratim već 14 godina i nekih stvari iz proteklog perioda se ne želim ni sjećati. Radije se fokusiram na napredak koji je evidentan od kada je imenovano novo rukovodstvo Saveza na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem. Mi i dalje pratimo rad NS/FS BIH i ne raduje nas činjenica da postoji uplitanje politike u fudbal. Politika ne bi trebalo da ima ništa sa fuudbalom i ovom prilikom naglašavam da će UEFA   i dalje pružati podršku rukovodstvu NS/FS BiH, te podržavati sve nove projekte. Jedan od tih je i nova administrativna zgrada čije otvaranje je planirano do kraja ove godine kada očekujem da se ponovo vidimo.“

Za doprinos razvoju NS/FS BiH i podršku u realizaciji  projekata, zahvalnicu  predstavniku UEFA-e, Thierry  Favru uručio je  predsjednik Elvedin Begić.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić se obratio delegatima Skupštine posebno apostrofirajući da je: „NS/FS BiH najorganiziraniji strukovni savez u BiH, posebno sa aspekta ustavne i zakonske legislative“.

Izvještaj o radu  NS/FS BIH podnio je generalni sekretar Jasmin Baković koji je na početku rekao:. „Misija Saveza je razvoj fudbala u BiH, brinemo o tome i želimo da ga još više razvijamo u budućnosti.“

Tokom 2015. godine NS/FS BiH je realizovao mnogo aktivnosti te implementirao značajan broj projekata u skladu sa važećim zakonima BiH, propisima NS/FS BiH, kao i propisima i standardima FIFA i UEFA. Nije ostvaren cilj: plasman „A“ reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, zbog čega se ne može konstatovati da je izvještajna godina bila u potpunosti uspješna. Ipak, evidentan je napredak  ostalih selekcija a posebno „U-17“ koja je ostvarila  istorijski uspjeh  plasmanom na EP 2016/17. čime je ova reprezentacija već ispunila plan za 2016. godinu.

Nakon diskusija o Izvještaju o radu NS/FS BiH i Finansijskom izvještaju za 2015. godinu, delegati Skupštine su ocijenili rad i način na koji su pripremljeni izvještaji transparentnim, profesionalno pripremljenim i jednoglasno ih usvojili. Ono što je izuzetno važno, pored sportskog aspekta, jeste posvećenost Saveza  akcijama humanitarno-socijalnog karaktera, što ga svrstava u red društveno odgovorne organizacije.

Nakon diskusija delegati Skupštine su jednoglasno usvojili:

Izvještaj o radu NS/FSBiH za 2015. godinu,

 Finansijski izvještaj NS/FS BiH za 2015. godinu,

 Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2015.

Generalni sekretar Jasmin Baković je predstavio Program rada Saveza u 2016. godini: „Plan je ambiciozan ali nam je cilj da budemo bolji nego što smo bili. Ova godina nosi mnogo izazova, izbori za organe i tijela  i proces usaglašavanja Statuta na svim nivoima, slijedi početak kvalifikacija za SP, smanjenje Premijer lige na 12 klubova, početak jedinstvenog takmičenje za djevojke do 17 godina, realizacija projekta „Kuća nogometa/fudbala.“ itd.

Član  Komiteta za finansije Momir Tošić obrazložio je Plan prihoda i rashoda za 2016. godinu.

Thierry Favre je predstavio novi UEFA projekat koji između ostalog obuhvata i razvoj omladinskog fudbala.  UEFA je odlučila da rukovodilac ovog projekta bude Prvi Potpredsjednik  Darko Ljubojević, a  osnovni cilj je da se kroz rad sa mladim igračima stvori baza za izbor  profesionalnih fudbalera.

Na kraju sjednice delegati su poslije  diskusija jednoglasno usvojili Plan rada NS/FS BiH za 2016. godinuu, Finansijski plan, te Odluku o imenovanju Izborne komisije NS/FS BiH za provođenje izbora u 2016. kao i odluku o formiranju jedinstvene ženske lige U17.

Izvještaji i planovi su pored tekstualnog sardžavali i video prezentacije a generalna ocjena je da je sjednica Skupštine veoma dobro pripremljena i uspješno završena nako tri sata rada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi