Optužnice protiv 22 navijača i 8 policajaca

Optužnice protiv 22 navijača i 8 policajaca

A. Beganović

Tužilaštvo ZHŽ-a iduće sedmice podignut će optužnicu protiv 22 navijača koji su izazivali nerede prije fudbalske utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo koja je igrana 4. oktobra prošle godine, u kojima je život izgubio Vedran Puljić.

Optužnice će biti podignute i protiv osam pripadnika Sudske policije koji se sumnjiče da su pomogli u bijegu Olivera Knezovića, također osumnjičenog u ovom slučaju, saznaje Dnevni list od izvora bliskog Tužilaštvu.

Na ovaj način više od godinu dana od velikih nereda, u kojima je život izgubio Vedran Puljić, cijeli slučaj dobit će i sudski epilog, nakon čega bi ipak mnoge stvari koje su do sada bile prekrivene velom tajne trebale biti mnogo jasnije.

Naime, slučaj koji vodi Županijsko tužiteljstvo ZHŽ-a podijeljen je u dva dijela. Prvi dio se odnosi na već spomenutog Knezovića i policajca Dragana Vujevića, koji su osumnjičeni za Puljićevo ubojstvo. Ovaj dio slučaja još uvijek se nalazi u fazi istrage te je neizvjesno kada će biti podignuta optužnica.

Drugi dio je vezan uz istragu o uzrocima i toku navijačkih nereda u Širokom Brijegu, za što je Tužilaštvo prikupilo dovoljan broj raznoraznih dokaza te zbog toga podiže optužnice protiv 22 navijača.

Kako Dnevni list saznaje od izvora, te navijače se prema optužnici tereti za izazivanje nereda, uništavanje tuđe stvari te napad na službene osobe. Isto tako, u ovom dijelu slučaja vodila se sveobuhvatna istraga o bijegu Olivera Knezovića.

Podsjetimo, Knezović se dobrovoljno predao policiji, nakon čega je bio u pritvoru. Međutim, istu večer uspio je pobjeći. Odmah se posumnjalo da su mu u bijegu pomagali pripadnici Sudske policije, zbog čega je osam njihovih pripadnika bilo suspendirano, a sada će i u sudskim klupama morati dokazivati svoju nevinost.

Napomenimo kako je u navijačkim neredima, koja su imala tragičan epilog, bilo 40 oštećenih osoba, a prema izvoru Dnevnog lista, svi oni trebali bi se na Sudu pojaviti u svojstvu svjedoka.

U neredima je više osoba teže i lakše ozlijeđeno, a Vedran Puljić je smrtno stradao od hica koji ga je pogodio u glavu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.