Osim i Blažević se ne slažu oko Baždarevićeve sudbine

Meša ostaje ili ide?

Osim i Blažević se ne slažu oko Baždarevićeve sudbine

E. Čaušević

Bh. reprezentacija nije uspjela da izbori baraž za Svjetsko prvenstvo, te će još jedno veliko takmičenje proći bez naše selekcije.

Izabranici Mehmeda Baždarevića iza sebe imaju kvalifikacije za zaborav u kojima su "kiksevi" protiv nešto slabijih ekipa odredili našu sudbinu. Jasno je da je pred našim timom dosta promjena, a prvo veliko pitanje jeste da li će Mehmed Baždarević i dalje ostati selektor bh. reprezentacije.

Svoje mišljenje o aktuelnoj situaciji u našem Savezu i reprezentaciji dali su Ivica Osim i Miroslav Blažević koji su večeras gostovali u emisiji N1 televizije "Pressing". Ćiro je u svom sitlu prokomentarisao stvari i poručio da je selektor najvažniji čovjek ekipe, te da Meša nije dao doprinos koji se očekivao.

"Ja sam bio jako iznerviran u posljednje vrijeme. Najvažniji čovjek ekipe je izbornik, trener, ovo drugo se nekako može i zakamuflirati. Ako izbornik nije autoritet, možeš imati najveće genijalce, ali to je kratka daha. Publika je najvažnija, ko to nije shvatio taj je utopista. Vrlo teško smo podnijeti taj poraz, ako zabiješ tri gola, a izgubiš utakmicu... Ne vjerujem da bi se meni moglo dogoditi da zabijem tri gola i da izgubim utakmicu", rekao je Blažević u emisiji "Pressing", te dodao:

"Mislim da Mehmed Baždarević nije dao onaj doprinos koji izbornik mora dati. Ne znam koliko je i gdje pogriješio, ali bojim se da je pogriješio. Ne znam koliko je povukao taj neophodni potez da donese tu veliku pobjedu BiH koju su navijači zaslužili".

S druge strane, legendarni Ivica Osim poručio je da bi najlakši put bio da se traži opravdanje u selektoru, te da nijedan trener to nije zaslužio. Također, Osim je dodao da se, nažalost, politika dosta upetljala u sport, a pogotovo u fudbal.

"Nijedan selektor to nije zaslužio. Publika koja inače dolazi povezuje mnoge stvari sa selektorom. Uvijek se vežemo za nekog igrača, nekog selektora, neku ličnost koja ima harizmu. I to je teško nositi na leđima. Ipak, ovisi od igrača, koji su zaradili, koji nemaju velikih briga što se tiče egzistencije. Kod nas se isto sve veže, ako se izgubi nisu patriote, neće... Svi oni to žele. Ako ima neko bolji to treba priznati, a mi teško priznajemo. Nama prvo treba nešto negativno da se desi pa da se spustimo na zemlju", rekao je Osim, te nastavio:

"To narod prati i tako se navijači i ponašaju. Navijači što se tiče BiH nema niko na svijetu, putuju cijelim svijetom. Kod nas su porazi katastrofa, praktično čovjek ne smije izgubiti. Kod nas je veliki raskorak između onoga šta se o igračima piše, koliko zarađuju, gdje igraju i onoga što se dešava na terenu. Mislimo da smo najbolji i to je naša najveća greška. Ljudi teško žive, malo zarađuju i onda vide igrača koji ima sve da se razvija, a nema rezultata. Ne vjerujem da igrači neće, svima je želja da se afirmišu da mogu otići dalje. Čitava ova reprezentacija BiH, njima je reprezentacija napravila put u svijet, do novca".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Lično, što se mene tiče, ako ćemo voditi neku politiku koja nije mijenjanje, ako mislimo da živimo dalje, da normalno budemo, to bi trebao biti plus za Baždarevića. Živimo od toga na našim prostorima, od senzacije. To svi čekaju. Prvi poraz i odmah smjena. Rijetko analiziramo nešto. Ova reprezentaicja BiH živi već 20 godina na istim igračima i imenima. Da li je to dovoljno, to je drugo pitanje. Da li toliko vrijede koliko zarađuju i onoliko koliko pokazuju na terenu. Danas je fudbal trka, talenat, tehnika, a mi to nemamo. Možemo se ljutiti koliko hoćemo. Tehnički gledano, mi smo reprezentacija koja nema kvalitet. Sporo igramo, malo trčimo. U konkurenciji sa normalnim fudbalskim reprezentacijama mi nemamo šanse. Skloni smo potcjenjivanju. Mi smo najbolji, ne damo nikome pravo da nas pobijedi. Moramo jednom stati, ovo ne vodi ničemu", kazao je legendarni Ivica Osim, te se dotakao i pitanja ko bi mogao biti novi selektor, a među potencijalnim imenima je i njegov sin Amar.

"Od mene se očekuje vjerovatno da ja kažem 'ne' pošto stalno pričamo o korupciji, nepotizmu. Nema sekunde da kad bi Amar bio izabran na novinama bi bilo da ga je babo izabrao. Njemu to ne treba. Kriteriji su nam naopaki".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti