Osim: Mislim da je sportski dio glavni, a ostalo će doći

Gostovao u emisiji OBN televizije

Osim: Mislim da je sportski dio glavni, a ostalo će doći

A. Beganović

Najtrofejniji bosanskohercegočaki trener Amar Osim gostovao je u emisiji OBN televizije "Finale" gdje je između ostalog govorio o Željezničaru, te novom sistemu takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Čovjek koji je sa svojim Željezničarom osvojio sve što se moglo osvojiti i koji trenutno s klupe predvodi katarski Al Kharitiyath,nalazi se u Sarajevu na zasluženom odmoru, a bez obzira što je već godinu i pol fizički van Bosne i Hercegovine dobro je upoznat sa dešavanjima u Premijer ligi.

U emisiji čiji je urednik Adis Hadžić popularni "Brko s Grbavice" je govorio o Željezničaru, Al Kharitiyathu, novom sitemu takmičenja u Premijer ligi, bh. reprezentaciji, Evropskom prvenstvu...

"Neću da lajem šta smo uradili prošle sezone, ali eto. Ako to bude nekom pouka onda je ok. Jednu godinu možemo pretrpiti", komentarisao je Osim na svoj način neizlazak Željezničara na evropsku scenu.

"Stadion je lijepa priča, ali nekako sam mišljenja da je sportski dio taj koji je glavni, a ostalo će doći. Mi smo nekako u obrnutoj situaciji. Uredili smo klub na fin način, ali ako ne budu to rezultati pratili, šta imaš od toga što je klub super uređen. O administraciji pričam", dodao je Osim.

Najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak smatra da je za Željezničar bolje što će novu sezonu otvoriti susretom sa Sarajevom.

"Pitanje kome je prednost derbi u 1. kolu. Možda Želji koji nema neke repere zbog toga što ima puno novih igrača i to je isto stvar koja mi se ne sviđa previše.  Možda je bolja opcija da igramo odmah sa Sarajevom nego sa nekom ekipom koja je slabija i koja će se braniti, a ti imas ekipu koja se slabo poznaje, moraš nešto napadati, pobijediti. Derbi je derbi, šta bude biće", istako je Osim, pa je potom dodao:

"I Sarajevo je mijenjalo igrački kadar, ali ima nekakvu okosnicu. I trener im je ostao isti, pa će možda imati neku filozofiju igre, ako je postojala. Mada je slabo postojala čim nisu izborili Evropu. Kritikujem i njih ovom prilikom . Nešto im je ostalo isto, dok smo mi sve promijenili i trenera i igrače. Ne znamo na šta ličimo, ne zna to niko".

Osim se osvrnuo i na novi sistem takmičenja u Premijer ligi.

"Ne vidim razliku jer u našoj ligi se kao može mutiti. Moguća mućka je kao bila kriterij po kojem će se odlučiti, a može se i ovako mutiti. Doći će ekipa koja će se u zadnji tren ubaciti među šest i ona može mutiti. Moći će i peti mutiti. Može se i kod trokružnog mutiti, ali ti ovako imaš ekipu koja dva puta može mutiti sa istom ekipom i to u zadnjih deset kola. I taj neko može direktno odlučiti o prvaku. Više voli njega nego tebe, s tobom igra lagano, a s njim stisne. Trokružno ta ekipa samo jedan put igra sa onom ekipom koju ne voli. Isto tako mogu raditi i ovi što će biti u Ligi za opstanak. Sedmi i osmi će vjerovatno pobjeći ovim što su deseti, jedanaesti, dvanaesti. I oni mogu mutiti. To je kao bila poenta, ali ne vidim neku razliku između sistema. Imat ćeš više derbija, ali šta ćemo s ovim malim ekipama. Je li u interesu bh. fudbala da oni igraju zadnjih deset kola između sebe. Biće utakmica koje neće niko gledati", govori Osim.

U video prilogu možete pogledatri cijelu emisiju u kojoj je Osim još govorio o bh. reprezentaciji, Evropskom prvenstvu...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti