Osim: Problema je uvijek bilo, igrači su takvi

Legendarni Osim u intervjuu za Al Jazeeru Balkans

Osim: Problema je uvijek bilo, igrači su takvi

E. Škorić

Legendarni Ivica Osim je u intervjuu za Al Jazeeru Bakans govorio o sukobima unutar bh. reprezentacije.

Osim nije čovjek koji voli novinare i koji će rado pričati pred njima, no u razgovoru za Al Jazeeru Balkans otkrio je neke stvari koje nisu ranije bile poznate javnosti. Osvrnuo se na početku inervjua na sukob između selektora Safeta Sušića i Edina Džeke, te Emira Spahića.

"Ovaj sukob u reprezentaciji ne treba nikome, ni selektoru, ni igračima. Problema je uvijek bilo, takvi su igrači, brzo se dignu, pa ih treba spuštati. Ali, nije ni njima lako. Sve je to iskustvo, to se stiče godinama. Kako da se ponašaš prema navijačima, medijima, treneru, saigračima... Mi smo prvi put došli u ovu situaciju, a to je novost, nešto drugačije. Treba pitati neke koji imaju iskustva kako se treba ponašati, šta činiti. Mislim da [bh. selektor Sušić] Safet treba da smiri situaciju. On je normalan, tolerantan, njemu ne treba vatra. Šta će mu to...", rekao je Osim za Al Jazeeru Balkans, dodavši:

"Gore je kad igrač samo šuti, a vidiš da nešto ključa u njemu. Možda je dobro što su rekli jedni drugima šta su imali i sad idemo praviti posao. I vi, novinari, malo pretjerujete. Treba malo mjere u svemu. I kad hvalite, i kad kritikujete. Iako ste vi dobri kakvi su ovi hrvatski. Oni 'otkidaju'. Kad me nazovu i kažu da hoće intervju, znam tačno šta žele. Pitaju me: 'Kako [Mario] Mandžukić i [Luka] Modrić mogu igrati u Bayernu i Realu?' Pa, evo, vidiš da mogu."

Novinare, dakle, ne voli... "Iskreno, ne volim novinare, ali to nema veze s tobom ili s nekim određenim. Novinari su takvi, ja to često kažem, oni bi posvađali dvije Titove slike na zidu. Novinari su me koštali zdravlja, ali i jednoga dijela karijere. Borio sam se, nisu mi mogli podmetnuti koliko sam ja mogao izdržati."

Nije mu drago što je u javnost izašlo da je otac Edina Džeke napao Sušića nakon utakmice s Egiptom u Innsbrucku.

"Roditeljima nije mjesto uz trenere. To nije u redu. Ima svakakvih roditelja, koji žele svojoj djeci najbolje, ali nekad se otme kontroli. Kad sam bio selektor, uz reprezentaciju je jako često bio pokojni Đuro Prosinečki, Robertov otac. Ali, nikad mi nije rekao ništa, uvijek ljubazan."

Pričao je Osim i o Zdravku Mamiću, Dinamu, Crvenoj zvezdi i Partizanu...

"Voljeli ga ili ne voljeli, Mamić je napravio puno za Dinamo i za hrvatski nogomet. On je nešto probao i uspio je. Napravio je najbolji klub na ovim prostorima. Bez takvih ljudi se ne može. On je sposoban i uspješan menadžer. Ako mu to išta znači da se kaže - najbolji menadžer na Balkanu. Iako Balkan nije 'neka pljačka'. On može biti dobra škola drugima. Vidim da ga stalno napadaju, on odgovara. Šteta je što se najmanje govori o nogometu, o unapređenju, a puno o navijačima, o bojkotu…"

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nije mu, naravno, drago što su velikani poput Zvezde i Partizana, kojeg je i trenirao, u teškkoj situaciji.

"Ta dva kluba su najduže živjela na lovorikama, na staroj slavi. Sada im predstoje reforme. To su dva velika kluba, koji su prvi osjetili pritisak navijača, i to davno, početkom devedesetih. Očekujem da se izliječe, iako znam da je teško. Nema para, a Evropa je daleko otišla. Dok smo mi stajali, oni su išli brzo naprijed. Mislim da bi neka regionalna liga svima koristila. Ima ovdje dobrih igrača. Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina nemaju ligu da bi mogli nešto uraditi na velikoj sceni. Ovo jeste trusno, opasno područje, bilo je ratova, bilo je svega, ali mislim da su ta strašna vremena prošla. Treba nešto raditi, probati, ne valja čekati neke Arape koji će dati novac na lijepe oči."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.