Osim: Željezničar je za mene već pobjednik

Najtrofejniji bh. stručnjak o vječitom derbiju

Osim: Željezničar je za mene već pobjednik

A. Beganović

Najveći bosanskohercegovački derbi u subotu će odigrati Sarajevo i Željezničar, a ekipa koja trijumfuje približit će se naslovu prvaka naše zemlje.

Tri kola prije kraja prvenstva na rasporedu je vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Duel sarajevskih rivala je od ogromnog značaja za obje ekipe, a nakon mnogo godina na klupi Plavih s Grbavice ili bar u loži stadiona neće biti Amara Osima, najtrofejnijeg bosanskohercegovačkog stručnjaka.

Istina, u protekla tri prvenstvena okršaja sarajevskih rivala Brko s Grbavice nije predvodio Želju sa klupe, odnosno obnašao je funkcuju menadžera kluba, no ipak se može reći da je bio akter vječitog derbija.

Subotnji derbi, jedan od najznačajnijih u historiji oba kluba, Osim će gledati iz Katara, gdje je sa mnogo uspjeha s klupe predvodio Al-Kharitiyath, kojeg je uspio ostaviti u društvu najboljih klubova.

Dva dana uoči derbija razgovarali smo sa Amarom Osimom, koji smatra da je njegov Željezničar već pobjednik, bez obzira na ishod susreta.

"Za mene je Željezničar već pobjednik u ovoj sezoni, a Sarajevo je u takvoj poziciji da mu samo prvo mjesto igra. U jednu ruku su već gubitnici jer i pored ovakve 'konkurencije' nisu uspjeli da se izdvoje, odnosno kiksevi konkurenata su ih ostavili u borbi za titulu. A, konkurencije realno ove godine nema. Jedni su se zadeverali konsolidacijom, drugi malo pogubili konce pa mijenjaju trenere, treći se pojedoše između sebe", iz Katara za SportSport.ba govori Osim.

"Realno je bilo očekivati da se Sarajevo, ipak izdvoji, koliko-toliko. Govorim o snazi i igri ekipe, a jesu li se organizaciono i logistički odvojili me ne interesuje. Smatram da su morali imati najbolju ekipu, a nisam siguran da je imaju. Ljetos je bilo naznaka da bi se mogli odvojiti jer su sjajno djelovali između maja i septembra. Izgledali su odlično i osvjetlali su obraz bh. fudbala u evropskim susretima.  No,  sada koliko mogu vidjeti, nisu blizu tog nivoa. Čak ne mogu sada reći da imaju najbolju ekipu i ovo kad kažem onda mislim da ne treba gledati igrače, nego tim. Po meni, danas to nije isti tim kao ljetos i zato kažem da su gubitnici, bez obzira na ishod derbija", govori nekadašnji menadžer Željezničara.

Osvrnuo se najtrofejniji bosanskohercegovački stručnjak i na prednosti Željezničara, odnosno Sarajeva u predstojećem derbiju.

"Prednost Željezničara je pritisak Sarajeva, kao i to što ima manje dilema oko sastava, dok će Sarajevo opet nešto mijenjati. Moraju jer se smanjila prednost u širini, a i dalje su dovoljno široki da imaju dilema. Prednost Željezničara je i bolja forma bez obzira što Sarajevo ima pet pobjeda u nizu, a Željezničar četiri. Sarajevo je dobilo neke utakmice koje možda i nije trebalo", ističe Osim i dodaje:

"S druge strane prednost Sarajeva je to što ima više igrača koji mogu napraviti razliku. To je najveća prednost bordo tima."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nekadašnji menadžer Željezničara neće biti na stadionu Asim Ferhatović-Hase, odnosno susret će gledati u Kataru.

"Ne dolazim u Sarajevo, pošalji mi neki dobar stream", u svom stilu razgovor o vječitom derbiju završava Brko s Grbavice.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije