Ostala nam je još samo nada

Naša sudbina je u tuđim rukama

Ostala nam je još samo nada

Porazom u Briselu, uz pobjedu Velsa na Kipru i očekivani trijumf Izraela nad Andorom, naša reprezentacija se dovela u izuzetno nezavidnu situaciju pred završnicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Naš tim odavno nije igrao lošiji ciklus, budući da se nakon sedam odigranih utakmica nalazi na razočaravajućem, pa zašto ne reći i sramotnom pretposljednjem mjestu tabele grupe B.

Do utakmice u Briselu, naš nacionalni tim je imao koliko-toliko realne šanse da sam odlučuje u svojoj sudbini. Nažalost, spletom okolnosti, BiH sada i definitivno ovisi o drugim reprezentacijama iz grupe.

Iako smo prvi nosilac grupe B, u koju smo ušli iz prvog šešira u kojem su bili sve sami velikani, već neko vrijeme prve dvije pozicije koje vode direktno u Francusku izgledaju tako daleko. Sada se dalekim čini i treće mjesto koje vodi u baraž, ali ono još nije izgubljeno.

Za plasman u doigravanje će nam biti potrebne tri pobjede iz isto toliko utakmica do kraja ciklusa, ali čak i u tom slučaju bismo mogli 'izvisiti'. Naša sudbina je u tuđim rukama, a najviše će se pitati Izrael.

Izraelci imaju četiri boda više, kao i bolji međusobni skor, i bit će nam potrebno da u preostale tri utakmice ne osvoje više od četiri boda. Izraelu predstoje mečevi sa Velsom i Belgijom u gostima, te sa Kiprom na domaćem terenu. Podsjećamo, nama su preostali domaći susreti sa Andorom i Velsom, te gostovanje na Kipru, i sigurno je da imamo povoljniji žrijeb do kraja.

Uprkos tome, treba biti iskren i reći da nas čeka izuzetno težak posao i da šanse za plasman u baraž nisu baš velike. Ne treba se unaprijed predati, već pokušati spasiti ono što se spasiti da. 

Kada iz ove perspektive vratimo film i podsjetimo se svih naših utakmica u ovim kvalifikacijama, teško se oteti dojmu da su one možda izgubljene već u prvom kolu. Iako je to bio sami početak, domaći poraz od Kipra je valjalo nadoknaditi, ali naši reprezentativci to nažalost nisu uspjeli učiniti. Naravno, skupo smo platili i blamažu u Izraelu, gdje smo sa ekipom prepunom veznih igrača na svim mogućim pozicijama potopljeni sa 3:0.

Nakon poraza u Haifi, za novog selektora našeg nacionalnog tima postavljen je Mehmed Baždarević, koji je stigao u izuzetno nepovoljnom trenutku. Meša nema čarobni štapić, pa svjestan situacije nije ni obećavao direktan plasman. Svoj posao je odradio dobro koliko je mogao, a objektivno gledajući - dvije pobjede protiv Andore i Izraela i poraz od svjetske velesile Belgije su mnogo bliže dobrom, nego lošem učinku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na kraju, nećemo se previše baviti kalkulacijama, ali moramo zaključiti da će se možda i ključna utakmica po naš tim odigrati već u nedjelju, i to ne u Zenici. U Cardiffu će se sastati Vels i Izrael, i u slučaju pobjede domaćina kojem tri boda trebaju za ovjeru plasmana na EURO, približit ćemo se trećem mjestu. Svaki drugi epilog, a posebno pobjeda Izraelaca, bi nas lako mogao izbaciti iz utrke za utješnom nagradom, a to je baraž.

Nadajmo se da će Džeko i drugovi zaredati sa pobjedama, ali i da će nam rezultati ostalih utakmica ići u prilog. Nažalost, i ne preostaje nam ništa nego da se nadamo. Pa, šta bude...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti