Osuda nedoličnog ponašanja navijača

Osuda nedoličnog ponašanja navijača

M. Šljivak

Izvršni odbor NS/FS BiH, na današnjoj sjednici, pored ostalih pitanja, razmatrao je i problematiku koja se odnosi na disciplinski postupak koji je UEFA pokrenula protiv NS/FS BiH povodom događaja na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2016. godine BiH- Izrael, koja je odigrana u Zenici, 12. 06. 2015. godine.

S tim u vezi, Izvršni odbor je usvojio slijedeće zaključke:

- Osuđuje se postupak nepoštovanja himne Izraela  na stadionu „Bilino polje“ i gaženja zastave Izraela na ulicama Zenice, kao i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja, koji nisu svojstveni sportskim događajima i sportskim borilištima.

- Uz zahvalnost nadležnim bezbjedonosnim strukturama na uspješno izvršenim aktivnostima  zaštite fizičkog integriteta članova reprezentacije i delegacije FA Izraela, traži se  zakonito provođenje postupka  identifikovanja i procesuiranja izvršilaca  nedozvoljenih i kažnjivih  postupaka.

- Upućuje se izvinjenje FA Izraela zbog ponašanja dijela gledalaca  koji nisu iskazali poštovanje prema državnim simbolima, uz žaljenje što svi navijači nisu prihvatili  apele  NS/FS BiH za sportski i korektan odnos prema svim akterima utakmice u Zenici.

- Izražava se zabrinutost zbog mogućih konsekvenci od strane Disciplinske komisije UEFA, te se konstatuje da navedena ponašanja ne predstavljaju pomoć i podršku našim  igračima, nego dovode u pitanje dalju sudbinu reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine,  u slučaju takmičarskih posljedica.

- Pozivaju se svi iskreni navijači BiH da podršku našoj reprezentaciji usklade sa standardima korektnog i dozvoljenog ponašanja, pravilima i propisma UEFA, a u duhu tolerancije i uvažavanja  protivnika.

- Izvršni odbor pozdravlja  odabir igrača od strane  selektora Mehmeda Baždarevića  isključivo prema sportskim kriterijima, te podržava reprezentativca Ognjena Vranješa koji je  bez obzira na veliki pritisak od strane dijela navijača  utakmicu protiv Izraela odigrao motivisano i angažovano i dao puni doprinos u značajnoj pobjedi naše selekcije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.