Ovakva Bosna i Hercegovina bi se poigrala sa Ircima

Sjajan nastup protiv Švicarske

Ovakva Bosna i Hercegovina bi se poigrala sa Ircima

A. Beganović, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u prijateljskom susretu u Cirihu savladala domaću selekciju (2:0).

Nakon poraza od Republike Irske u baražu za odlazak na Evropsko prvenstvo, naš nacionalni fudbalski tim ponovo je u akciji. Izabranici Mehmeda Baždarevića su u prijateljskim susretima nadigrali Luksemburg i Švicarsku i vratili su osmijehe na lica svih Bosanaca i Hercegovaca.

Međutim, i u ovim lijepim momentima, ostaje žal za propuštenim Evropskim prvenstvom jer Zmajevi su u duelu sa Švicarskom pokazali snagu i moć. Ali, ako ćemo biti iskreni, pokazali su da nas krasi i taj neki neshvatljivi mentalitet jer prosto je nevjerovatno da su sa više volje i žara ušli u prijateljske duele sa Luksemburgom i Švicarskom nego u baraž mečeve sa Republikom Irskom. 

I kao da su Edin Džeko, Miralem Pjanić i društvo osjetili da polako gube povjerenje Bosanaca i Hercegovaca, da je sve manje onih koji vjeruju da mogu napraviti nešto u kvalifikacijama za Mundijal što se vidjelo i po broju novinarskih ekipa u Luksemburgu, te su zaigrali onako kako mogu i kako od njih očekuje nacija. 



Od prvog sudijskog zvižduka u sinoćnjem susretu sa Švicarskom bila je to igra mačke i miša. Baždarević je svojom postavkom, dubokim presingom i duplim blokom u momentima kada je lopta u protivničkim nogama, iznenadio svog kolegu na klupi Švicarske, još jednog Bosanca, Vladimira Petkovića čiji izabranici nisu znači šta ih je snašlo. Takva igra dala je rezultata, naš najbolji igrač Edin Džeko ponovo je majstorski pogodio, a nakon tog pogotka ništa se bitno nije promijenilo na terenu. 

Istina, uspostavili su Švicarci terensku ravnotežu, ali odgovornom igrom i bespoštednom borbom izabranici Mehmeda Baždarevića nisu im dozvolili da naprave nešto više pred našim golom. Bilo je to možda i najboljih 45 minuta reprezentacije u posljednje dvije godine.

U drugom dijelu, pogotovo na njegovom otvaranju, domaći su imali nešto više od igre i imali su jednu kolosalnu priliku, koju nisu iskoristili zahvaljujući sjajnoj intervenciji našeg golmana. Međutim, to je bilo to što se tiče Švicaraca. Njihovi ataci postajali su sve rijeđi, a kada je nevjerovatni Miralem Pjanić zabio fenomenalan pogodak iz slobodnjaka pitanje pobjednika bilo je odlučeno.



Baždareviću su ova dva prijateljska susreta sasvim sigurno otklonila neke dileme, ukoliko ih je imao. Isprobao je Meša tokom 180 minuta nekoliko varijanti, susret sa Švicarcima počeo je sa Ibiševićem i Džekom u vrhu napada, da bi zadnjih pola sata umjesto Vede u igru uveo Hadžića koji je zaigrao u veznom redu.

Ono što se moglo primjetiti, pogotovo u duelu sa Švicarskom je da Baždarevićeve najave o "njegovoj" reprezentaciji nisu bile pucanj u prazno. Osjeti se tu njegova čvrsta trenerska ruka i možemo slobodno reći francuska škola. Meša insistira na odgovornoj igri, visokom presingu, jedinstvu na terenu i borbenošću, a tokom svih 90 minuta i on je u igri. 

Priliku da pokažu šta znaju dobili su svi pozvani fudbaleri koji su prema selektorovim riječima opravdali povjerenje i ova grupa igrača će uz neke iz prošlih kvalifikacija sasvim sigurno voditi bitke za plasman na Mundijal.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Da se ne lažemo, bilo je i određenih slabosti tokom susreta sa Švicarskom, no ako se po jutru dan poznaje, imamo pravo biti optimistični. Duel sa Švicarskom je pokazao da volja, borba, htjenje i zajedništvo na terenu daju rezultat i ovakav pristup će sasvim sigurno u narednim susretima donijeti mnogo radosti Džeki, Pjaniću i društvu, te svim Bosancima i Hercegovcima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi