Ovosezonski Željo je najuspješniji gost otkako se igra PL
Foto: fkzelljeznicar.ba / Damir Hajdarbašić

Nakon uvodnih dvanaest kola

Ovosezonski Željo je najuspješniji gost otkako se igra PL

Fudbaleri Željezničara oduševljavaju rezultatima koje ostvaruju na gostujućim terenima ove sezone. Plavi sa Grbavice su do sada gostovali sedam puta, a zabilježili su čak pet pobjeda i samo jedan poraz.

Osvojili bodove tamo gdje se očekivalo, iz kola u kolo popravljali i igru

Žrijeb nove sezone je ekipi Admira Adžema dodijelio pet domaćih i sedam gostujućih utakmica u uvodnih dvanaest kola, stoga možda i ne treba pretjerano čuditi podatak da klub sa Grbavice ima više bodova osvojenih na strani nego na domaćem terenu. Do sada su pred Željom redom padali Olimpic, Radnik, Drina, Sloboda te u posljednjem kolu Mladost. Nes(p)retno je Željo propustio osvojiti sva tri boda u Foči protiv Slavije u trećem kolu (1:1), kada su se Plavi propisno ispromašivali, ali im se sreća zato osmjehnula već u Bijeljini gdje su bili nadigrani od Radnika, ali su svaku ozbiljniju situaciju krunisali pogotkom u mreži domaćih (3:1).

Čast da bude prvi tim koji će poraziti Željezničar na svom terenu pripala je u desetom kolu Borcu, koji je relativno kasnim golom Stokića došao do minimalne pobjede od 1:0. U svim ostalim susretima osim protiv Slavije i Borca, Plavi su na kraju upisivali pobjede. U većini njih je Željo makar na papiru bio favorit, a posebno se ističu pobjede na Otoci i Tušnju. 

U Premijer ligi ovakav skor do sada nije viđen

Otkako se igra zajednička Premijer liga, nikada se do sada nije desilo da jedan tim nakon dvanaest kola ima šesnaest osvojenih bodova na gostujućim terenima, a to je ono što krasi ovu generaciju Plavih.

Uz gol razliku 14:5, Željo je najbolji gost u ligi sa tri boda ispred Zrinjskog koji također ima sjajan, ali ipak nešto manje impresivan učinak na strani. 

Primjera radi, Zrinjski je u isto vrijeme prošle godine imao samo osam bodova iz uvodnih sedam gostovanja nakon dvanaest kola, što je duplo manje od Željezničara danas. Plemići su se na kraju sezone okitili titulom prvaka BiH. 

Titulu je nekada bilo moguće osvojiti sa 13 ili 14 gostujućih bodova za cijelu sezonu

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U odnosu na današnjeg, Željo je u posljednje dvije šampionske sezone u prvih sedam gostovanja bilježio pobjedu manje, iako je po imenima imao jaču ekipu. Isti učinak je u svojoj šampionskoj sezoni imao i Borac, koji je 13 bodova ostvario u samo pet utakmica i to bez primljenog gola. Široki Brijeg je u 09/10 sezoni prednjačio sa deset bodova, dok je ranije sezone suvišno pa i smiješno spominjati pošto je već u sezoni 08/09 najbolji gost lige na kraju sezone, Borac, imao samo četrnaest osvojenih bodova. Sarajevo je 2007. titulu osvojilo sa također četrnaest bodova na strani uz skroman učinak od tri pobjede i pet remija, dok je još slabiji skor imala Modriča u sezoni kasnije. Njima je za titulu bilo dovoljno trinaest bodova sa petnaest gostovanja. Međutim, to su ipak bila neka druga vremena koja su srećom iza nas.

Bilo kako bilo, Željezničar ove sezone zaista pruža partije kojim se nisu nadali ni oni najoptimističniji u taboru Plavih. Malo ko je vidio Adžemove mladiće na samo jednom bodu zaostatka za vodećim Širokim Brijegom nakon dvanaest odigranih kola. Nastavi li Željo ovim tempom, što se posebno odnosi na gostovanja, Evropa ne bi smjela doći u pitanje, što je i primarni cilj Plavih za ovu sezonu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.