Pamtit će Mujdža Pariz
Foto: SportSport.ba

Dobra partija, povreda, remi BiH...

Pamtit će Mujdža Pariz

Nekadašnji fudbaler Zagreba, Freiburga i Kaiserslauterna, Mensur Mujdža, odlučio je da završi fudbalsku karijeru. 

Jedan od najboljih desnih bekova bosanskohercegovačke reprezentacije u posljednjih 10-ak godina, odlučio se na ovaj potez zbog silnih problema sa povredama. 

Počevši od sezone 2011/12, Mujdža je imao čak 15 povreda zbog kojih je sa terena izbivao ukupno 714 dana, odnosno gotovo kompletne dvije kalendarske godine. Dakle, kraj karijere je bio neminovan uprokos velikoj borbi Mujdže da do toga ne dođe. 

Svoje najbolje dane ovaj rođeni Zagrepčanin je proveo u dresu Freiburga za kojeg je nastupao od 2009. do 2016. godine. Baš u to vrijeme, 2010. godine, debitovao je za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, iako je u mlađim kategorijama nosio dres Hrvatske. 

Odmah se vidjelo da je reprezentacija Bosne i Hercegovine riješila pitanje pozicije desnog beka za naredne godine, a potvrda toga stigla je u Parizu kada je Mensur Mujdža odigrao najbolju partiju u dresu reprezentacije, a svakako i jednu od najboljih u karijeri. 

Foto: Duel Mujdže i Maloude u susretu Francuske i BiH

Sušićeva Bosna i Hercegovina je tog utorka navečer (11. oktobra 2011. godine) kako bi rekao Ćiro Blažević, imala Francuze u džepu 60 minuta, ali stvari su nekako, možda simbolično, krenule nizbrdo nakon povrede Mensura Mujdže. On je ostao ležati na travi nakon duela sa Maloudom i nije mogao nastaviti utakmicu. To je bila jedna od najboljih utakmica naše reprezentacije ikada, najbolja utakmica Mujdže u dresu državnog tima i povreda koja je možda bila i prekretnica u njegovoj karijeri. Dakle, iz njegove perspektive, svašta se izdešavalo na tom meču. Na kraju krajeva, svakako ne može biti zadovoljan jer se BiH nije plasirala na Euro, a on je zadobio povredu. 

Mujdža je zbog te povrede sa terena izbivao 134 dana, a kada se vratio više nikada nije uspio da dostigne staru formu. 

Svemu dodajmo da je Mujdža u karijeri ukupno odigrao 100 mečeva u Bundesligi, a postigao je jedan gol. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine upisao je ukupno 36 mečeva, dok je za mladu selekciju Hrvatske imao osam nastupa i dva gola. 

U razgovoru za naš portal izjavio je da će nakon završetka karijere najvjerovatnije ostati u svijetu sporta...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi