Papetovih 180 minuta istine: Il' pukovnik, il' pokojnik
FOTO: EPA

Veoma važne utakmice za Zmajeve i selektora

Papetovih 180 minuta istine: Il' pukovnik, il' pokojnik

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras i u ponedjeljak igra dvije najbitnije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a pored Zmajeva svoje možda najvažnije utakmice u trenerskoj karijeri imat će i selektor našeg nacionalnog tima Safet Sušić.

Domaći poraz od Kipra (1:2) na otvaranju kvalifikacija, bez obzira što se radilo o susretu prvog kola, dobro je poljuljao izglede naše reprezentacije kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo, no još više je uzdrmao Sušićevu poziciju, bez obzira koliko to u našem Savezu pokušavali saktriti pod tepih.

Javna je tajna da Papeta "ne ljube" mnogi od članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, no još uvijek u krovnoj kući bosanskohercegovačkog fudbala po tom pitanju vlada zakon šutnje. 

Osim toga, Sušić sve više gubi naklonost navijača, koji su ga do prije godinu dana bezrezervno podržavali. Međutim, svojim pomalo čudnim taktičkim odlukama, kao onima koje je radio u utakmici protiv Nigerije, te forsiranjem igrača koji realno nemaju mjesta u reprezentaciji, izgubio je i njihovu podršku. Zamjeraju navijači, koji su u krajnjem slučaju i najvažniji, Papetu sve i svašta, nekada s pravom, a nekade i ne. Svjestan je toga i sam Sušić, no ne popušta, da li zbog principa ili nekog inata silnog bosanskog, u ovom trenutku to je teško reći.

I upravo zbog tog principa, najbolji bh. fudbaler svih vremena večeras će na stopersku poziciju morati postaviti fudbalera koji već godinama nije igrao u takvoj ulozi. A, stoper Chieva, člana elitnog ranga italijanskog klupskog fudbala, Ervin Zukanović, koji je da napomenemo sasvim neopravdano ‘skinut’ iz aviona za Brazil, možda i presudnu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo, gledat će iz svog toplog doma.

Pape je tako odlučio. On je selektor, njegova je zadnja i to se mora poštovati, mada bi možda odluka, bar što se tiče pozivanja Zukanovića, bila drugačija da je znao da neće moći računati na već "oproštenog" Emira Spahića. 

I zbog svega gore navedenog, večeras i u ponedjeljak Pape "igra" trenerske utakmice života. A ako želi da ih preživi, morat će se uzdati u više faktora, pa i sreću i ne bi trebalo da se ponovi taktički fijasko koji je doživio u Brazilu protiv Nigerije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Pape mora potegnuti prave poteze u pravo vrijeme. U suprotnom, postat će bivši, a Zmajevi jako daleko od svog plasmana na EP 2016 u Francuskoj.

Il' pukovnik, il' pokojnik...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti