Pet najboljih golova u sarajevskim derbijima

Izbor portala SportSport.ba

Pet najboljih golova u sarajevskim derbijima

U poslijeratnoj historiji sarajevskih derbija bilo je pregršt dobrih golova, na obje strane, lijepih trenutaka i za jedne i za druge navijače. Mnogo manje, nego prije rata, ali bilo je. SportSport.ba odabrao je pet ponajboljih golova sa čijom ljepotom se ne moraju složiti svi. 

Recimo, navijačima Željezničara najljepši je gol Hadisa Zubanovića iz finala play-offa 1998. no nismo listu pravili prema značaju određenog gola i šta on budi kod navijača jedne strane, već smo pokušali pronaći one trenutke kod kojih postoji minimum konsenzusa. Golove kojih se većinom sjećaju svi ljubitelji fudbala s obje strane i za koje bi i objektivni gledalac iz Buenos Airesa ili Adisabebe rekao da su dobri. 

Uzeti su međutim u obzir i ambijent, atmosfera, posebnost trenutka...  

5. Zoran Belošević (Sarajevo - Željezničar 2:2, prvenstvo 2011/12)

Bilo je to u sklopu rapsodije Sarajeva tokom prvog poluvremena proljeća 2012. Tim s Koševa imao je vodstvo 2:0, do kraja poluvremena Željo je smanjio nakon što je u igru ušao Samir Bekrić, da bi na kraju rivali podijelili bodove. Prvi gol za Sarajevo dao je tada fenomenalno raspucani lijevi bek Zoran Belošević kojemu nije bilo strano raspaliti loptu sa 30-40 metara. Tako je učinio i na ovome meču, istrčao je kontru sa svoje pozicije lijevog beka i sa lijevog vrha šesnaesterca rasparao mrežu nemoćnoga Adnana Guše, pogodivši ljevicom suprotne rašlje. 

*gol i akciju možete pogledati od 30. sekunde videa

4. Ivan Lendrić (Željezničar - Sarajevo 1:1, prvenstvo 2016/17)

U posljednje vrijeme rivali se ubiše da nam ne pokažu ništa, majstorije se nude na kapaljku, a jedna od rijetkih desila se u derbiju na Grbavici prije dvije godine, u prvom kolu kada je podjela bodova odgovarala svima. 

Izgledao je gol Ivana Lendrića kao da je izuzet od ostatka utakmice, kao da se nije desio na tom meču. Ako niste gledali utakmicu, a neko bi vam ponudio da donesete zaključak o njoj, rekli bi sigurno da je to bio praznik fudbala. S lijeve strane "škotsku" loptu skoro sa centra uputio je Pozder, Stevo Nikolić spustio je glavom, a Lendrić vrhunski, iz prve, lijevom nogom zapucao u gol. 

3. Mirsad Bešlija (Sarajevo - Željezničar 0:3, prvenstvo 2000/01)

Trenutak u kojem se odigrala utakmica, atmosfera i sve što je prethodilo golu Mirsada Bešlije čini ovaj pogodak jednim od najupečatljivijih na sarajevskim derbijima. Bulend Biščević najednom se poput groma iz vedrog neba našao na poziciji zadnjeg veznog, tada prvi put u svome svjesnom životu, poslavši poput Gerrarda loptu u dubinu za hitronogog Mirsada. Sudar Muhidina Zukića i Mirzeta Krupinca upotpunio je čitav dojam. Bešlija je bio priseban i gurnuo loptu kroz noge golmanu u mrežu.

*Gol možete vidjeti na 1:24

2. Džemo Smječanin (Sarajevo - Željezničar 3:1, prvenstvo 1998/99)

Još jedna od utakmica koja je uspjela privući 30-tak hiljada ljudi, meč na kojem je palo četiri gola i među njima vjerovatno najlucidniji otakako rivalu nastupaju u današnjim granicama BiH.

Adnan Gušo izletio je na peterac, a Džemo Smječanin u stilu Gianfranca Zole, Davora Šukera i kakvih sve ne majstora, lobovao ga je sa ivice kaznenog prostora. Atmosfera, ambijent, naboj...sve je to kumovalo da gol ostane duboko urezan u kolektivnom sjećanju ljubitelja gradskog derbija. 

1. Senad Repuh (Sarajevo - Željezničar 2:3, finale Kupa 2001.)

Još jedna utakmica s početka milenija, kada su poslijeratni derbi bili i najbolji i kada su timovi bili prepuni ozbiljnim fudbalerima. Na kraju je završilo 3:2 za Željezničar, no nije sve tako bajno bilo Plavima. u 18. minuti slobodan udarac za Sarajevo na 40 metara, lopta dolazi do Repuha na 30, a on je bez razmišljanja šalje u lijeve rašlje gola Miroslava Kružika.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

*Gol možete pogledati na 24:24

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi