Petrović: Bh. fudbal strahovito napreduje

Srbijasnki stručnjak sjajno s klupe vodi Radnik

Petrović: Bh. fudbal strahovito napreduje

A. Beganović

U subotu i nedjelju na rasporedu su utakmice 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone Radnik iz Bijeljine snage će odmjeriti sa Širokim Brijegom.

Jedan od derbija 15. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u Bijeljini će odigrati Radnik i Široki Brijeg. Obje ekipe su u dosadašnjih 14 odigranih kola osvojile po 28 bodova, a šef stručnog štaba Radnika, Slavko Petrović, blagu prednost daje Širokobriježanima.

"Za nas je ovo najteža utakmica u dosadašnjem dijelu sezone. U goste nam dolazi ekipa koja je proradila povratkom Slavena Muse na klupu. U posljednjih sedam kola Široki je osvojio najviše bodova i doista izabranici Slavena Muse igraju dobro. Poštujem ih, dobro su posloženi u napadu, kao i u odbrani, a s obzirom da nama nedostaje nekoliko standardnih igrača (Jakovljević, Obradović, Žižović, Beširović) dajem im malu prednost. Naravno, to ne znači da smo se predali, odnosno učinit ćemo sve da u ostanemo neporaženi", za SportSport.ba je istakao Petrović.

Iskusni srbijasnki stručnjak u Bijeljinu je stigao u septembru prošle godine i od njegovog dolaska Radnik je počo bilježiti partije koje ne ostavljaju ravnodušnim ljubitelje fudbala u našoj zemlji.

"Kada sam stigao u Bijeljinu zatekao sam ekipu sa samo osvojenim bodom. Nije bilo volje, želje, žara, no uspjeli smo se trgnuti i na kraju smo ostali u Premijer ligi. U ljetnoj pauzi smo se "skupili", odlučio sam da na pripremama što više pažnje posvetimo igri u odbrani i mislim da smo na dobrom putu. Za još jedasn iskorak potrebno je malo više novca, par dobrih igrača, pogotovo prema naprijed i na tome ćemo raditi u budućnosti", govori Petrović, kojeg ljubitelji našeg fudbala, ali i mnogobrojni stručnjaci vide kao najboljeg trenera Premijer lige.

"Pohvale gode, što je i sasvim normalno. Međutim, stari samn lisac i ne dozvoljavam da me iste uspavaju. Euforija me ne hvata jer znam da je pred nama još mnogo posla. Imamo 28 bodova, ali to još uvijek nije dovoljno za ostanak u eliti. Već sam rekao, pa ću i ponoviti, ovo je najluđa sezona u historiji bh. fudbala. Ispada šest klubova, prošlu sezonu smo mi završili na 10. mjestu sa 31 osvojenim bodom, a ove će za ostanak trebati 36 do 40 bodova. Kada dođemo do te brojke pričat ćemo o nekim drugim ambicijama", ističe srbijanski stručnjak.

U 14 odigranih utakmica Radnik je ostvario osam pobjeda, četiri remija i dva poraza, a sve to sa jednim od najmanjih proračuna u ligi. 

"Vidite, naš proračun je 400.000 KM i ako ćemo biti realni, za nešto ozbiljnije je to premalo. Znam klubova u Prvoj ligi Federacije koji imaju pa čak i tri puta veći proračun od nas. Mi smo osuđeni na stvaranje igrača i mislim da smo na dobrom putu. Kod nas danas igraju igrači koji su prije par sezona u nekim klubovima bili na klupi za rezerve. No, imali smo dobar plan i skauting i doista smo zbog toga prezadovoljni. Danas su naši igrači na cijeni, a za njih nekoliko već se raspituju i inostrani klubovi. Otkrit ću vam da za stopera Memiševića ljetos odbili jednu inostranu ponudu, a ne znam da li ćemo to biti u stanju i u zimskom prelaznom roku. To je igrač koji je mnogo napredovao i siguran sam da može igrati u bilo kojem klubu u BiH, Srbiji ili Hrvatskoj, pa čak i u nekim inostranim ligama", govori čovjek koji je od Radnika napravio respektabilnu ekipu.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri Petrović je između ostalog s klupe predvodio Darmstadt, Carl Zeiss jenu, Fortunu Dusseldorf, te srbijanske klubove Borac iz Čačka i Rad iz Beograda.

"Dobro poznajem fudbal u regionu i mogu vam reći da je bosanskohercegovački fudbal strahovito napredovao. Sarajevo je nedavno u pripremnoj utakmici dobilo Partizan, mi smo ne tako davno bili bolji od Borca iz Čačka, koji je drugoplasirani u Superligi. Bh. fudbal je mnogo napredovao, a sigurno će se taj napredak još više osjetiti kada se skrati liga", ističe iskusni stručnjak i za kraj dodaje:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Prije početka sezone za sebe sam sastavio tabelu Premijer lige i na 1. mjesto sam stavio Sarajevo. Smatram da se Bordo klub uvijek mora boriti za titulu jer je to klub bogate tradicije, koji trenutno ima najbolji igrački kadar. Bez obzira što je Sarajevo trenutno u zaostatku za vodećim, smtram da je favorit za osvajanje titule. Na 2. mjesto sam stavio Slobodu i svi su mi se tada smijali, ali pogledajte situaciju nakoin 14 kola. Sloboda ima dobru ekipu, moj kolega Musemić je to sve lijepo posložio, a Tuzlaci su se i dobro pojačali. U vrhu vidim još Zrinjski i Široki, dok je Željezničar malo rezočarao. Igraju Plavi s Grbavice toplo-hladno, no ne treba ih otpisati. Najveća razočarenja za mene su dva velika bosanskohercegovačka kluba, Velež i Borac."

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.