Plemići drže vrh, vječiti se 'probudili', Krupa iznenađenje

Rezime jesenjeg dijela

Plemići drže vrh, vječiti se 'probudili', Krupa iznenađenje

Završena je još jedna polusezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Iza nas je 18 kola, što zapravo znači da je odigrano više od polovine prvenstva koje će, prvi put u historiji, trajati 32 kola.

Jesenji prvak je mostarski Zrinjski koji je sakupio 38 bodova, a slijede ga Sarajevo (34), Željezničar (32), Krupa (30), Radnik (30) i Sloboda (29). Nakon 22 kola, liga će se prepoloviti na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak i, kada bi gornji dio tabele ostao nepromijenjen, pomenuti klubovi bi išli u razigravanje za titulu i evropska takmičenja, dok bi u Ligi za opstanak igrali Široki Brijeg (26 bodova), Mladost (22), Vitez (20), Metalleghe (15), Čelik (9) i Olimpic (9).

Plemići i dalje vode glavnu riječ u ligi

Aktuelni prvak naše zemlje HŠK Zrinjski iza sebe ima godinu za pamćenje. Prošle sezone je osvojena titula, utakmice protiv Legije u kvalifikacijama za Ligu prvaka su odigrane dosta dobro, a u sjajnom ritmu su Plemići odradili i prvi dio sezone. Istina, u Zrinjskom bi svi bili sretniji da klub sebi nije priuštio tri kiksa u posljednja četiri kola jesenjeg dijela i da je na pauzu otišao sa većom, možda čak i dvocifrenom bodovnom prednošću u odnosu na prve pratioce, što je bio slučaj tokom dobrog dijela sezone. Zrinjski je već bio proglašen za novog/starog šampiona, ali su njihove utakmice sa Slobodom (3:3) i posebno Željezničarom (poraz 0:4) pokazale da mostarski klub ipak nije toliko dominantan i neprikosnoven kako se mjesecima činilo.

Zrinjski je klub koji već duže vrijeme drži 'kostur tima' na okupu i ekipa trenera Vinka Marinovića je vrlo dobro posložena i uigrana. U prilog Plemićima ide i činjenica da, za razliku od sarajevskih klubova, rade u mnogo mirnijoj atmosferi. Pritisak je manji, a samim tim su i fudbaleri ovog kluba dosta opušteniji na terenu i stiče se dojam da su veliki broj pobjeda ostvarili upravo zbog toga što su igrali bez straha. Zrinjski je također izborio plasman i u četvrtfinale Kupa, pa je to još jedna pozitivna stvar za klub koji će do kraja sezone sigurno igrati važnu ulogu na oba fronta. Uprkos tome što je bodovna prednost nad Sarajevom i Željezničarom neznatna, Plemići su prvi favorit za osvajanje šampionskog pehara u ovoj sezoni.

Sarajevo ne odustaje od titule

Bordo tim je prvi pratilac Zrinjskog i, prema trenutnom stanju na tabeli, drugi favorit za naslov prvaka. Sarajevo je u sezonu uveo Almir Hurtić i dosta dugo se ovaj klub mučio da dođe do bodova i bio plasiran tek nešto iznad crte koju ćemo, u ovom slučaju, podvući ispod šeste pozicije. Hurtiću je presudio domaći poraz od Metalleghea (1:2) koji je bio i ubjedljivo najveći kiks Sarajeva u tek završenoj polusezonu. Navijači su se nadali Musemiću, a na klupu je stigla druga legenda bordo kluba - Mehmed Janjoš. Janjoš je Sarajevo vodio u 14 utakmica i pod njegovim vodstvom je tim ostvario 10 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz, što je odličan skor. Kasnije se ispostavilo da je Hurtićev ostanak na klupi nakon završetka prošle sezone bio greška, ali čelnici kluba su se "ispravili" dovođenjem Janjoša pa bodovni zaostatak nije velik i na proljeće se očekuju dobri rezultati. I Sarajevo se nalazi u četvrtfinalu Kupa te je tako u realnoj borbi za oba trofeja u ovoj sezoni. 

Petrović preporodio Plave i spasio turbulentnu polusezonu

Iza Željezničara je jedna od najturbulentnijih polusezona u posljeratnoj historiji kluba. U prelaznom roku je ponovo bilo prometno, mnogo igrača je došlo i otišlo iz kluba, a tokom polusezone je više puta dolazilo do raskidanja saradnje sa igračima koji su najavljivani kao pojačanja. Vjerovatno je najveća greška napravljena sa Milošem Kostićem, koji je za šefa struke izabran nakon najbolje prezentacije. Neiskusni slovenački trener je na Grbavici imao jednu potpuno neuspješnu epizodu i pod njegovim su vodstvom Plavi bilježili rezultate zbog kojih je najtrofejniji bh. klub većim dijelom sezone tavorio u sredini tabele. Kostićev Željo je uvezao tri poraza od čega dva domaća (Sloboda, Vitez, Zrinjski), a nakon toga je došlo do očekivane smjene na klupi. Stigao je Slavko Petrović, čovjek kojem su se navijači Plavih i nadali, a od njegovog imenovanja za trenera stvari su se postepeno počele poboljšavati. Željezničar je zaigrao mnogo bolje i pravi zalet je uhvatio pred kraj polusezone, te na kraju završio na više nego solidnom trećem mjestu. Utakmica koju definitivno treba izdvojiti je gostujuća pobjeda nad Zrinjskim sa visokih 4:0 koja je vratila Plave u borbu za titulu, ali i neizvjesnost prvenstvu. S obzirom da Petrović nije prošao pripreme sa timom koji je zatekao, za očekivati je da Plavi na proljeće zaigraju mnogo bolje i ne bi bilo iznenađenje da se s vremenom umiješaju u ravnopravnu borbu za šampionski pehar. Ne treba zaboraviti da se Željezničar vrlo sigurno prošetao do četvrtfinala Kupa BiH i da će biti jedan od najvećih kandidata za njegovo osvajanje.

Krupa najljepša priča sezone, Radnik više nije iznenađenje, Sloboda toplo-hladno

Debitant u Premijer ligi Krupa iz Krupe na Vrbasu važi za najprijatnije iznenađenje sezone. Ekipa koju s klupe predvodi Slobodan Starčević i od koje su braća Ilić napravila najljepšu priču bh. fudbala završila je polusezonu na odličnom četvrtom mjestu i to je rezultat kojem se malo ko nadao. Bitno je istaći da ovaj klub vrlo ozbiljno računa na mlade igrače koji masovno dobijaju priliku za igru koju koriste na najbolji način. Krupa je klub koji ima sjajan način rada i mogli bi poslužiti za primjer većini klubova u Premijer ligi BiH, a kako SportSport.ba nezvanično saznaje, tokom januarskog prelaznog roka iz Krupe bi se prema Evropi trebala otisnuti dva fudbalera što bi možda bila i kruna na kvalitetan rad ovog kluba.

Kada je riječ o Radniku iz Bijeljine, aktuelni osvajač Kupa BiH je nastavio gdje je stao prošle sezone. Njihove pobjede i uspjesi više nisu iznenađenja, a iako su pred početak ostali bez važnih igrača (Memišević, Hodžić, Šečerović, Lazić...) a u sred polusezone i bez trenera Slavka Petrovića, nije se desio pad koji su mnogi očekivali zbog njegovog odlaska. Na klupu je stigao Nebojša Milošević koji je rezultatima pokazao da su čelnici Radnika napravili pravi potez njegovim imenovanjem. Radnik je prošle sezone igrao u Evropi, a s obzirom da su i ove sezone stigli do četvrtfinala Kupa, te da su kroz ligu u igri ugri za izlazak na evropsku scenu, može se reći da ekipa iz Bijeljine polako ali sigurno postaje ozbiljan faktor u Premijer ligi.

I Sloboda je, poput Željezničara, imala burnu jesen. Klub je ljetos dosta trgovao, pa se onda tokom sezone razilazio sa pojedinim važnim fudbalerima, a Tušanj su napustili trener Husref Musemić i predsjednik Azmir Husić. Odlazak dva najznačajnija čovjeka tuzlanskog kluba se kratkotrajno odrazio na rezultate i atmosferu, ali je Sloboda uspjela prebroditi krizu i pod vodstvom Vlade Jagodića završiti na solidnom šestom mjestu. Musemićev nasljednik je odradio vrhunski posao na klupi s obzirom na zatečenu situaciju i trenutno drži željenu poziciju koja vodi u Ligu za prvaka.

Široki nikad lošiji, Kup jedina nada za Evropu?

Široki Brijeg iza sebe ima vjerovatno najlošiju sezonu otkako se takmiči u Premijer ligi. Ekipa sa Pecare je osvojila samo 26 bodova i bit će joj teško da izbori Ligu za prvaka. Česte smjene trenera napravile su priličan problem Širokobriježanima koji više nisu konstantni kao nekada, a za njih je velika sreća što ih i dalje spašava neuništivi Wagner koji je svojim golovima donio nekoliko izuzetno važnih pobjeda. Pozitivna stvar za Široki je plasman među osam najboljih ekipa u Kupu BiH, što bi možda mogao biti i jedini način da ovaj tim izbori plasman u Evropu.

Mladost, Vitez i Metalleghe se odvojili od ugroženih

U donjem dijelu tabele nalaze se Mladost, Vitez i Metalleghe, a ovim klubovima je zajedničko da su se bodovno prilično odvojili od dvije posljednje pozicije koje vode u niži rang. To se posebno odnosi na Mladost, koja je pod vodstvom Ibre Rahimića dugo bila jedini neporaženi tim u prvenstvu, ali je kasnije došlo do krize rezultata. Tim iz Doboja kod Kaknja sada predvodi Husref Musemić od kojeg su se vjerovatno očekivali bolji rezultati, ali je ovaj tim sa 22 boda u sigurnoj zoni i neće imati brigu oko opstanka ako se stvari po njih drastično ne promijene na gore. Slično je i sa Vitezom, koji se i ove sezone pokazao kao dosta nezgodan tim, ali je njihovo deveto mjesto otprilike i realnost za tim koji vodi Slaven Musa. Vitežani imaju 20 bodova i mirno dočekuju proljetni dio sezone u kojem će gotovo sigurno igrati Ligu za opstanak. Najbolju utakmicu sezone Vitez je odigrao na Grbavici, gdje je savladao Željezničar sa šokantnih 2:0.

Metalleghe iz Jajca je debitant u Premijer ligi i, kada se sagleda prvi dio sezone, može se s pravom zaključiti da je ovaj tim pokazao da nije slučajno u društvu najboljih. S obzirom da Metalleghe praktično svaku svoju utakmicu igra kao gost (domaćini na Piroti u Travniku), 15 osvojenih bodova iz 18 utakmica je sasvim solidan skor. Jednu od najbitnijih pobjeda ovaj tim je upisao u posljednjem kolu jeseni protiv Olimpica na Otoci, a svakako da će se najviše pamtiti njihov trijumf na Koševu nad Sarajevom. Vrijedi istaći da je Metalleghe sa klupe dugo predvodio mladi Nermin Bašić, koji je početkom novembra napistio klub. Umjesto njega, za trenera je postavljen bivši hrvatski reprezentativac Mato Neretljak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Olimpic i Čelik samo čudo spašava od ispadanja

Bez ikakve dileme, Olimpic i Čelik su dva daleko najveća razočarenja u ovoj sezoni. Oba tima su sakupila po skromnih devet bodova i trenutno su daleko od 10. mjesta koje ostavlja u ligi. Iza Olimpica i Čelika je izuzetno turbulentna jesen, a dešavanja u i oko ovih klubova su problematičnija od samih rezultata. Sarajevski i zenički klub proljetni dio sezone dočekuju u nezavidnoj situaciji i preostaje im nada da će nekako uspjeti da prestignu barem jednu ekipu i ostanu u društvu najboljih. 

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi